Празнуваме за 30-и път Деня на София

Входът в общинските културни институти е безплатен
17 сеп 2022 08:58, Елка Василева
28
Празнуваме за 30-и път Деня на София
Снимка: архив, БГНЕС

Столичната община официално отбелязва днес Деня на София, 17 септември. На тази дата се отбелязва денят на мъченица София и трите ѝ дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Преди 30 години, през 1992 г., тогавашният Столичен общински съвет одобрява решение, с което кметът на София внася в Министерския съвет предложение за решение за определянето на 17 септември за Ден на София, което е прието от правителството. Оттогава всяка година Столичната община организира чествания и събития по повод Деня на София.

Днес проявите започват с празнична сесия на Столичния общински съвет, от 10:00 ч., на която кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на СОС Георги Георгиев ще отправят приветствия. След това ще бъдат връчени отличията „Почетен гражданин на София” на осем видни личности, сред които проф. Цочо Бояджиев, Димитър Манов и Людмил Ангелов. С „Почетен знак на Столичната община“ ще бъдат удостоени Марияна Арсенова, директор на Държавния музикален театър и посмъртно дългогодишният директор на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

От 11:30 ч. пред храма "Света София" ще се състои тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София, а от 13:00 ч. в Софийската градска художествена галерия ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата.

От 18:00 ч. на сцената Sofia Summer Fest на поляната зад музея "Земята и хората" ще има празничен концерт с участието на Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Крисия.

В Деня на София столичани и гостите на града ще могат да влизат безплатно в общинските културни институти, съобщава заместник-кметът на Столичната община Дончо Барбалов на страницата си във Фейсбук.

По повод празника днес ще бъде свободен достъпът до Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ – галерия музей „Дечко Узунов” и галерия „Васка Емануилова”, Регионален исторически музей – София и сградата на пл. "Бански" № 1, както и в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, Археологическото ниво на храм „Света София“, Археологически парк "Западна порта на Сердика", Гробницата на княз Александър I, Експозиция за национално помирение, Триъгълната кула на Сердика. Безплатни за посетителите в този ден ще са още паркът „Врана“ и Зоологическата градина в София, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
4
 
! Отговори
No, thanks! преди 1 година
София тотално се е гетоизирала. Центърът е пълен с грозни графити, смърди, в квартали като Изгрев/Изток един нормален тротоар на който да не му хлабава над 50% от плочките няма. *** прелива от кофи до детски площадки. Това не е столица, а някаква дива, *** селяния
18
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Празника НЕ е на град София!..На днешния ден ЦЪРКВАТА почита паметта на въпросните Вяра,Надежда и Любов...Всъщност това са трите "стълба",които държат биологичните единици на нивото на "Хомо Сапиенс"...така..Иначе:-Ако не сте от София и не можете да го видите с очите си,просто копирайте снимката,увеличете я ,и ако не сте съвсем окьорявяли ,ще забележите..ПОДУТИНАТА в чатала на въпросната...Яко се е избъзикал с вас скулптора /Г. Чапкънов май беше,но не съм сигурен../
17
1
 
2
 
! Отговори
КИНОМАН преди 1 година
До Men, 21Имам няколко имота в идеалния център. На жълтите павета и на метри от тях. Нямам проблем с наемането им. Сигурно защото не са "коптори". Но не ги давам на провинциалистите, които искат да минат за "граждани"- след едни такива варненци ремонтирах една година. Вече внимавам повече. Колкото до чистенето и маникюра- не се безпокойте. Хора като мен имат домашен персонал. И лична маникюристка. А в такси не се качвам. Карам колело, ходя пеша. Или шофирам.
16
3
 
7
 
! Отговори
КИНОМАН преди 1 година
Честит празник на любимият ми роден град и на ИСТИНСКИТЕ СТОЛИЧАНИ. На СОФИЯНЦИТЕ ВПОВЕЧЕ- колкото по- скоро се върнете, от където сте се домъкнали, толкова по- добре! Хора, които не знаят как да се впишат в СТОЛИЦА и как да се държат в такъв град- далеч от него! ВРЪЩАНЕ НА СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО, ВЕДНАГА!!!!!!!!!
15
1
 
2
 
! Отговори
Поп деутерий преди 1 година
Вече инвитро процедурите ще бъде ли безплатни . Там е голямата мафия . Вижте им имането . Колкото повече бездетни толкова повече богатства за клиниките .А каква е причината за стерилитета ? Медикаменти ли стрес ли залудяване на народа ли някакви планове ли? Или просто българите сме стигнали съвършенство в мъките си и нямаме нужда от повече прераждания.
14
9
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Какво очакваш нали трабва да се измисли нещо, защото просто София и цялата страна няма никаква история!!! Държава уж с 1300години история по-голяма част минала в робство
13
4
 
7
 
! Отговори
българин преди 1 година
Продължава кметската простотия и дивотия , да празнува София на този ден ! Този град няма НИЩО ОБЩО с някаква треторазрядна италианска светица , нито пък с дъщерте и !!!! София означава ,, Божия премъдрост !! Разбра , ли , *** Йорданке... ??!!
12
8
 
10
 
! Отговори
Веско Григоров от... преди 1 година
От град Левски съм и обещавам да върна трудовите лагери за кореняците софиянци. Стига сме ги търпяли .
11
5
 
5
 
! Отговори
Жоро павето преди 1 година
Събота и неделя софиянци си ходят да празнуват на село.
10
1
 
11
 
! Отговори
# преди 1 година
Не се делете, хора...........на софиянци и провинциалисти............всички сме българи!!Не виждате ли кой иска да ни раздели??Враговете на България.............а те са много и са силни, за съжаление!!!
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И каква е тая масонска статуя, дето сте я изтипосали??Ужас.............махнете я, бре...............само се излагате!!!
8
3
 
9
 
! Отговори
Звер преди 1 година
Този паметник на Лилит да се събори !
7
3
 
13
 
! Отговори
Кореняк софиянец преди 1 година
Софиянци са изключително търпеливи и гостоприемни въпреки сприхавостта си . Мисля, че ви е достатъчно на всички останали български граждани, че след 9-ти Септември 1944 година всички правителства и управляващи са провинциалисти и *** с техните си зли навици и обичаи. Нещо повече напълнихте цяла София с хора със зли навици и намерения и до ден днешен се саморазправяте с кореняците софиянци, а ние ви търпим със селските ви нрави и обичаи. Това е днешна София, пълна със *** и чуждопокло
6
4
 
5
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
Поредната ''демократична'' простотия и лъжа!София съществува от 6 хилядолетия преди Христа ,а с това име е от 14 век! И някои тука прооофани ,крррадци и малоууумници решили ,че историята започва от тях!
5
7
 
14
 
! Отговори
Жк Банишора бл 41 преди 1 година
София-разбити улици, разбити тротоари, мрачно, сиво, мизерия, празнувайте деня на СОФИЯ,, която не се различава от Таджикистан. На запад от Калотина няма така изглеждащ невзрачноно град, жалко за родния ми град, но за жалост прилича от до на турско WC
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Празникът на св. София, премъдрост Божия е на 25 март.https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,125/catid,90/id,7324/view,article/
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете да ни натрапвате тази ужасна статуя.Извадени очни ябълки! Дясната ръка погребален венец,на лявата е кацнала кукумявка, вестител на смъртта! В шепата й монети с които се затварят очите на мъртвите, според някои поверия. Нищо общо с Света София мъченица, която сама отгледала трите си дъщери Вяра, Надежда и Любов. (обявена за светица).Това е всичко друго но не и християнски паметник на светица!
2
8
 
9
 
! Отговори
ОСТАВКА КМЕТЕ преди 1 година
Софиянци празнуват съсипването на Столицата, мизерия, ужасни ремонти, мръсотия, мръсен въздух и др. Благодарение на най ужасния кмет Фъндукова
1
5
 
4
 
! Отговори
Гласът на България преди 1 година
За всички кореняци софиянци поема за социолога и политолога Петър-Емил Митев: П-Е е като дядо си мил. Препънат в гората, върви по тревата. П-Е е признат активист: турист, комунист, социалист. Доктор на тоталитарните науки. Не е като някои неуки. За всеки проблем ще реши, коя партия не греши. Неговите ученици вече са в редици. Те проблемите си ги решават с песента на Витошаря:"Само от спортист в планината ти ще се спасиш, защото долу е полиция, горе е милиция и навсякъде е авиация без комуникация