Броят 300 хил. евро за тристаен в София, за къща в Драгалевци - 1 млн. €

Цените на къщите стартират от 200 хил. и надхвърлят 1 млн. евро
20 дек 2022 12:10, Анисия Иванова
283
Броят 300 хил. евро за тристаен в София, за къща в Драгалевци - 1 млн. €
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Сделките с тристайни апартаменти в София са в много широк диапазон, като цените варират от 120 хил. до 300 хил. евро, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Основните фактори, които влияят върху цените, са състоянието на имота, районът в който се намира, етапът на строителство, включено ли е паркомясто и т. н.

Най-търсени в столицата са тристайните и двустайните жилища. Сделките с двустайни апартаменти се случват на цени от 87 хил. до 165 хил. евро, като цената варира в зависимост от местоположението, степента на завършеност и състоянието на имота, посочват консултантите.

Най-голямо е търсенето в районите Малинова долина, Манастирски ливади, Бояна, Лозенец, Център и Овча купел. Традиционно проявяват интерес и към не чак толкова атрактивните, но една идея по-достъпни квартали като Левски, Сухата река, Надежда 1 и Надежда 2, Люлин 5, 6, 8 и 9.

Запазва се интересът към търсенето на къщи и парцели за строителство на къщи в покрайнините на София. Цените на къщите стартират от 200 хил. и надхвърлят 1 млн. евро в кварталите Драгалевци, Симеоново, Бояна, гр. Банкя, а също така и селата Лозен, Панчарево и Бистрица. Цените на къщите варират в широки граници и зависят от района, в който се намират, колко са големи, дали са ново строителство, какви материали са използвани и какви удобства осигуряват на собственика, пише "Труд".

В някои малко по-отдалечени от столицата райони могат да бъдат намерени и по-евтини къщи, но те са по-стари, неподдържани и нуждаещи се от основен ремонт, а районите, в които се намират, невинаги са облагородени с всички удобства, от които клиентите се нуждаят и търсят.

Цените на парцелите също варират в много широки граници от 30 хил. до 200 хил. евро в районите около София, а в самия град са и значително по-високи, като могат да достигнат до 800 хил. - 1 млн. евро.

Апартаментите продължават да заемат водещо място при предлагането на пазара на имоти, като основен дял имат монолитните жилища на етап в строеж. В много райони на столицата тече строителство на нови сгради, като част от тях са цели комплекси, които освен модерно и функционално жилище, предлагат на купувачите и голям набор от услуги и облагородени зелени пространства около самите сгради. Най-активно е предлагането в Малинова долина (на цени 1300-1900 евро/кв. м), Манастирски ливади-изток (1200- 1900 евро/кв. м), Кръстова вада (1600-2200 евро/кв. м). Все по-популярни стават проектите на луксозни апартаменти и модерни редови къщи в покрайнините на столицата или извън нея.

Експертите прогнозират успокояване на пазара на имоти през 2023 г. Цените на по-скъпите строителни материали вече са отразени в крайните цени на имотите. Движението на цените на жилищата през следващата година ще зависи от редица фактори като промените на лихвите, ръста на доходите, ще влезе ли страната в рецесия. Очакванията на хората за забавяне на икономиката води до ограничаване на търсенето на жилища. Но ако страната не влезе в рецесия, а доходите на хората продължат да нарастват, ще има и силно търсене на имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още по темата: Софиясделкиимотикъщи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интерсно що от НАП спят и не правят имотни проверки на купувачи и продавачи на повече от 2 имота
31
0
 
4
 
! Отговори
Krasg преди 1 година
Интеррсно от ЕС, ако въведът задължителен данък за нежилищен имот, тези на които няма хора без адресна регистрация. Примерно 1% от пазарната оценка... За една вечер може и с две нули да паднат някои имоти. Те политиците бързо обръщат каскета. Както идва рецесия, всичкия този "кеш" с който се купували повечето имоти, къде ли ще се изпари?
30
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До От София: Давай докато може, че скоро ще ти дойде "когато сняг запръска що ще правиш ти зимъска".
29
0
 
5
 
! Отговори
Селския идиот преди 1 година
До От СофияНямаш 1 лев в джоба, ама имаш хиладарки по кредитни и дебитни карти , нали ?:))АААААААА !
28
0
 
3
 
! Отговори
Селския идиот преди 1 година
Абе тая снимка много прилича на Сао Паоло - Бразилия ....
27
3
 
2
 
! Отговори
От София преди 1 година
Цял ден съм в трафика в София. Имам чувството, че цяла българия е по тия няколко квартала,молове и булеварди. Чудо на чудесата е. Незнам на какво цените ще падат, или ще се качват, но навсякъде се наблюдава свръхпотребление на всичко. Самия аз, който нямам 1 лев в джоба, днеска съм пръснал 300 лв за някви елементарни нещаи това е всеки ден . Тоя портфейл се вади по 20 пъти на ден.Направо се чудя от къде вадя късаци да плащам през 5 мин нещо.
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дърти лъжи са тези цени. Нищо друго.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма част от анализаторите прогнозират спад от 20% от най-високите нива. При по-неблагоприятен сценарий, с бързо нарастваща безработица и по-големи от очакваното увеличения на лихвените проценти от централната банка на Швеция, спадът може да бъде по-сериозен и по-продължителен.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спадовете на цените на жилищата в Швеция продължават за осми пореден месец, на фона на най-сериозният спад от три десетилетия насам. Цените са надолу с 15% от март досега, според данни на жилищния индекс HOX от Valueguard, пише Bloomberg.
23
0
 
12
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
За да дадеш толкова невероятно голяма сума за тези Имоти , има две причини .1.Да си спечелил от ТОТО 2 Джакпот .2.Да си спечелил пари от Наркотици и Убийства .
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щом се пуска статия за имоти, явно брокери и строители са огладнели
21
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като купуват на 2-3 х.евро на квадрат , след някоя година ще искат да продадат на 5-6 х. - питам: на кого ще продадат ?! 35% от жилищата в София са празни, купени от велики инвеститори ! 1 милион младежи не учат и не работят, а останалите работят за 600 евро - на тях ли ще продават ?
20
2
 
2
 
! Отговори
Марин преди 1 година
Който има дава, който няма коментира колко са *** тези дето дават.
19
4
 
2
 
! Отговори
ЦЕНИТЕ СА ТАКИВА преди 1 година
ЗАЩОТО НА СОФИЯНЦИ ДАВАТ ОГРОМНИ ЧИНОВНИЧЕСКИ ЗАПЛАТИ
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имало луди - бадева пари платили. Или изпрали. Друго обяснение няма за тази глупост.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз купувам само в DE,за инвестиция под наем 12 евро наем на кв.м.ще се избият на опашка мигрантите.в големите градове в Зап.Германия си заслужава,тук не.
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
:))))))))))
15
3
 
2
 
! Отговори
има ли преди 1 година
ЛУДИ- ДРЪЖТЕ СИ ЖИЛИЩАТА
14
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжи... от 3 месеца се опитвам да продам тристаен в затворен комплекс, малка сграда, в "Драгалевци" за 230000 и само трима-четирима дойдоха да погледнат, повече от любопитство. Пазарът хич го няма, само празни приказки ...
13
7
 
11
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Бях в един двустаен в Париж, много готино апартаментче с дървен под цената му беше 10 000 евро кв.м и се бъзикахме с моя приятел: гледай подскачам на квадратче за 20 бона му викам. Той вика леко , че ще пропаднем долу у другите емигранти