Неудобства сред пътниците в градски транспорт с новите абонаменти

Хората искат месечни карти за метрото, не пътуват над 60 минути
4 яну 2023 07:30, Петя Славова
263
Неудобства сред пътниците в градски транспорт с новите абонаменти
Снимка: БГНЕС

От началото на новата година столичани пътуват с променени карти на градския транспорт като и билетът, закупен от водача вече е 2 лева, но е за време, а не за сменени превозни средства.

Оказва се, че новата система за пътуване в столицата, е предизвикала много въпроси на гражданите, като голяма част от тях заявяват, че билетите за време не са добър вариант за тях, защото почти половината от отговорилите на анкета на БНТ се предвижват в рамките на 40 минути. До 30 минути пътуват над 40% от участниците и едва 15 на сто се придвижват повече от час.

Много от пътниците обясняват, че още се ориентират в новата обстановка и част от тях заявяват, че е неудобно премахването на билетите и талоните.

Още по темата

Много хора недоволстват и от спирането на месечните карти за метро и за една линия на наземния градски транспорт, предава БНТ. Така Центърът за градска мобилност цели повече пътници да си купят годишни карти. Според тях това е и по-евтиният вариант за хората. Анкетата показва, че за почти 60 процента от участвалите промените са сериозни и нямат друг бюджетен вариант, с който да заменят липсващата услуга.

Най-новото за пътниците е липсата на хартиен билет и възможността за неограничено прекачване с новите билети 30+ и 60+.

"Като последното прекачаване може да бъде и в 29-ата минута и оттам нататък да продължиш пътя си неограничено дълго време. Същото е и с 60+ - в 59-тата минута можеш да се качиш, да се валидираш и да пътуваш колкото искаш със същото превозно средство", заяви Пламен Църноречки, директор на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност" в ЦГМ.

А хората могат да избират. "Sofia City Card - тя е пластмасова и в нея могат да се зареждат както 30+, така и 60+, но задължително само от единия вид билети. По-евтината карта, която е на хартиен носител и се нарича Sofia City Card Ultra Light - тя е 80 стотинки и в нея могат да се заредят пак по отделно или 30+ или 60+", заяви Пламен Църноречки, директор на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност" в ЦГМ.

Колкото до задължителното валидиране на картите и глобата от 3 лева за всеки, който не го направи, от Центъра за градска мобилност заявиха, че ще бъдат толерантни към пътниците. Първите седмици и дори месеци няма да санкционират, но приканват хората да бъдат отговорни.

Освен за застраховка на пътниците, валидирането на картите и билетите ще послужи и за оптимизиране на разписанията в градския транспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
41
 
! Отговори
Омбудсмана?Изнудване преди 1 година
Това е изнудване, искам карта линия на метрото за един месиц Те ми пробутват още сто, които не ми трябват. Това е изнудване. И защо премахват всички опции, имаше избор за карти и линии?
175
0
 
36
 
! Отговори
ира преди 1 година
Как могат да прехват картата за един месец? И защо като ти трябва една линия, трябва да купуваш всичките? Това що за "диверсификация" е? Що за гъвкавост е?
174
8
 
11
 
! Отговори
Перфоратор Разболява преди 1 година
В Автобусите, Електронните Перфоратори ( за отчитане на пътуван) РАЗБОЛЯВАТ пътниците.. На хората им ПРИЛОШАВА, ВИЕ им се СВЯТ и може да повърнат...Заради тия Електронни перфоратоти ( сложени от МИбилните фирми- А1 или ВИиваком), скоро хората СПИРАТ Да ходят на работа и НЯМА кой да работи..В автобуси НЕ трява да има електронни перфоратори. По- добре са железните, които правят ДУПКА в билета.
173
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 192 Стоян Масово хората, които се возят на градски транспорт са нискоинтелигентна обща работна ръка.. . . . Значи почти всички в Цюрих са ниско интелигентни и са обща работна ръка? Хоризонта ти е до върха на носа и микрометер не по далече! Със сигурност си много щастлив човек с две молекули мозък! Показвам разби-ране че произлизаш от село с ниско интелиген-тно образование и за първи път живееш в град! Извън България си бил само с приложение на мобилния телефон иначе нямаше да си толко първиче
172
38
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се колко изпаднал трябва да си за да пътуваш в 21 век с градския транспорт?!
171
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си купих билет от ватмана за 2 лв обаче не можах да го перфорирам защото е по-широк от перфоратора и не влиза
170
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще разчитаме на братята да потрошат сатанинските машинки за проследяване и този маскарад да приключи.
169
5
 
25
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Честито на всички от така наречените "европейски ценности". Сигурен съм, че тази гавра е "препоръчвана" от Брюксел, а нашите пodлoги веднага са я приели, естествено срещу подобаващи рyшвети.
168
1
 
42
 
! Отговори
Долни изнудвачи преди 1 година
Утре ще ти кажат, ето ти и цяла градска мрежа плюс самолетен билет! Каква дславера! Ти си пътувай две спирки и плащай неща които не ти трябват...
167
1
 
53
 
! Отговори
Изнудване преди 1 година
Трябват ми две спирки на метрото, те ми отнемат картата за метро и ми набутват цялата градска мрежа. На мен не ми трябва цялата мрежа, това е изнудване!
166
1
 
30
 
! Отговори
Глобална смяна преди 1 година
На Управлението на България Ясно е че за нищо не стават
165
10
 
4
 
! Отговори
Лански преди 1 година
До АнонименПриятелю Анонимен, виж колко минуса ти слагат и си отговори как и кога ще имаме прогрес , що за долно племе сме , всъщност нека има промени , ама мен да не ме засягат !!! Ами затова ще сме вечно на дъното !!!
164
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** ***
163
1
 
12
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 година
Всички недоразумения идват от неграмотното описание на новите карти. Например за карта 30+ пише, че може да се валидира втори път в рамките на 30 мин и важи до края на пътуването с второто превозно средство. Никъде не пише колко време може да се пътува с тази карта, ако се ползва само с едно превозно средство и не се налага да се валидира втори път. Би трябвало пак да важи да края на пътуването, независимо от неговата продължителност.
162
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Днес бях без кола след като приключих работа. Оставих я за ремонт. Взех си билет от 2 лв. Смених два транспорта и го валидирах и в двете превозни средства, докато се прибера. Сега се прибирам и разбирам от статията, че онзи за 1 час бил 2,20 лв. и е друг билет - електронен. Ми обърках се вече. Хартиения като има код, водите ли го електронен, а онзи за час и прекачване как да го сваля.....My head is a jungle:-)
161
1
 
34
 
! Отговори
Комисионерската преди 1 година
Важното е да се краде. Кой въобще го интересува за автобуси, детски градини, училища, тротоари, паркинги и прочие глупости некви. Кога вземеш процентчето, друго си казва!
160
4
 
51
 
! Отговори
Наоколо преди 1 година
То има ли нещо измислено в удобство на хората...А иначе гледаме запада..Смешници
159
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 162Хартиените билети не се ли перфорират?
158
2
 
26
 
! Отговори
до 179 преди 1 година
Изтеглянето на паричната маса ще стане постепенно - всеки път когато хартийки попадат в банки, институции, магазини и други учреждения те ще бъдат прибирани.А нашата БНБ почнала да сече тестово евро монети. Ще падна от смях.
157
0
 
64
 
! Отговори
Уууууууу преди 1 година
Изрудиии. Аз ползвам 1 превозно средство всеки ден. За чий ми е Всички линии???!!! Уууу ваща поганска семка ненаяла се!!!