Неудобства сред пътниците в градски транспорт с новите абонаменти

Хората искат месечни карти за метрото, не пътуват над 60 минути
4 яну 2023 07:30, Петя Славова
263
Неудобства сред пътниците в градски транспорт с новите абонаменти
Снимка: БГНЕС

От началото на новата година столичани пътуват с променени карти на градския транспорт като и билетът, закупен от водача вече е 2 лева, но е за време, а не за сменени превозни средства.

Оказва се, че новата система за пътуване в столицата, е предизвикала много въпроси на гражданите, като голяма част от тях заявяват, че билетите за време не са добър вариант за тях, защото почти половината от отговорилите на анкета на БНТ се предвижват в рамките на 40 минути. До 30 минути пътуват над 40% от участниците и едва 15 на сто се придвижват повече от час.

Много от пътниците обясняват, че още се ориентират в новата обстановка и част от тях заявяват, че е неудобно премахването на билетите и талоните.

Още по темата

Много хора недоволстват и от спирането на месечните карти за метро и за една линия на наземния градски транспорт, предава БНТ. Така Центърът за градска мобилност цели повече пътници да си купят годишни карти. Според тях това е и по-евтиният вариант за хората. Анкетата показва, че за почти 60 процента от участвалите промените са сериозни и нямат друг бюджетен вариант, с който да заменят липсващата услуга.

Най-новото за пътниците е липсата на хартиен билет и възможността за неограничено прекачване с новите билети 30+ и 60+.

"Като последното прекачаване може да бъде и в 29-ата минута и оттам нататък да продължиш пътя си неограничено дълго време. Същото е и с 60+ - в 59-тата минута можеш да се качиш, да се валидираш и да пътуваш колкото искаш със същото превозно средство", заяви Пламен Църноречки, директор на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност" в ЦГМ.

А хората могат да избират. "Sofia City Card - тя е пластмасова и в нея могат да се зареждат както 30+, така и 60+, но задължително само от единия вид билети. По-евтината карта, която е на хартиен носител и се нарича Sofia City Card Ultra Light - тя е 80 стотинки и в нея могат да се заредят пак по отделно или 30+ или 60+", заяви Пламен Църноречки, директор на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност" в ЦГМ.

Колкото до задължителното валидиране на картите и глобата от 3 лева за всеки, който не го направи, от Центъра за градска мобилност заявиха, че ще бъдат толерантни към пътниците. Първите седмици и дори месеци няма да санкционират, но приканват хората да бъдат отговорни.

Освен за застраховка на пътниците, валидирането на картите и билетите ще послужи и за оптимизиране на разписанията в градския транспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2018 г. Ананиев (ГЕРБ) жестоко оряза процентите ТЕЛК на инвалидите , а сега в тия тежки времена Фандъкова (ГЕРБ) ни дере кожите с увеличението цените на градския транспорт!Има още много примери! НАПРАВЕТЕ СИ НЕОБХОДИМИТЕ ПРИМЕРИ!!!
135
3
 
41
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
Скъпо е.
134
5
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странна работа. Хем кака Данче ни агитира да ползваме градския транспорт за да си реши проблема с паркирането и трафика, хем цената на абсолютно всички превозни документи се вдигна. Е, нещо не разбирам как ще ме убеди да сляза от колата, ама щом така е решила, да направи картите и по 100 лв, пък дано хората се навият да се качат на 15-20 годишните "каляски", които гордо се наричат автобуси и на -15 ги чакаш по 30-40 минути.Обаче без мен.
133
43
 
15
 
! Отговори
До Борн преди 1 година
На никой не му пука къде ходиш, но с валидацията се правят едни статистики колко се ползва дадена линия, в кой час е натоварена и др, на база тая информация може да се правят промени
132
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идват избори. А в СОС управлението е предимно в ръцете на ГЕРБ и ДБ! Слава Украине!
131
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече най-добре си е на село, нали?
130
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе смотан, картата ти не била поименна! Само това ли нема картата ти? А номер има ли? А като я издава какви документи даде и какво въведоха в системата за да ти я дадат? Абе не бъдете толкова прости бре!
129
41
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как точно ще ме следят като картата ми не е поименна? Много ми е интересно...
128
16
 
71
 
! Отговори
Борн преди 1 година
Целта на валидирането е хората да бъдат следени.Така ще се знае на коя дата ,час минута,в кой квартал и кое превезно средство даден човек е ползвал гр.транспорт. Завоалирано СРС без разрешение на съдия. Това е противоконституционно.
127
3
 
57
 
! Отговори
123 преди 1 година
Крадливи некадърници! Нищо не става от вас!
126
2
 
66
 
! Отговори
Фудан преди 1 година
То не е направено да е удобно, за пари
125
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
140, ама Сити картата не е ли многократна?
124
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 140Сити картата 3 лева ли е? И трябва да си броиш колко билета ли си използвал? На касите касиерката ли ти зарежда картата? А за метрото тези билети, които си купил важат ли, или за метрото друг хартиен билет трябва да си купиш? А има ли значение за 30 или за 60 минути си заредил, може ли със Сити картата да заредиш и за 30, и 60 минути билети?
123
5
 
83
 
! Отговори
Лазар преди 1 година
Много хора недоволстват и от спирането на месечните карти за метро и за една линия на наземния градски транспорт, предава БНТ. Така Центърът за градска мобилност цели повече пътници да си купят годишни карти. Според тях това е и по-евтиният вариант за хората. От кога Центъра за градската мобилност имат и психолози ,които да знаят какво е по-добре за нас ,тази тъпотия за премахването на картите за един месец и за една линия е много глупаво решение ..*** народ слаба държава това е .
122
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е да има много работа за ИТ-тата.
121
3
 
80
 
! Отговори
Агресивен преди 1 година
Едно е сигурно-ще има много бити контрольори и много повече гратисчии отпреди.
120
0
 
67
 
! Отговори
Билетчо преди 1 година
В превозното средство не се и вижда колко време остава до изтичане на валидацията.
119
3
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес заредих 10 билета във София Сити картата, ползването е елементарно. Объркващите продукти са едно нещо, но това, че се вдига цената на практически ВСЕКИ превозен документ, без годишната карта, изобщо от никой не се споменава. Защото 10-те билета, вече са 16лв + карта 3лв
118
87
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно племе са българите. Хем искат нещата да се променят, хем когато нещо се промени и почват да плюят срещу промяната. След като може паркирането в столицата да се плаща за време, не виждам защо да не може и пътуването с градски транспорт да се плаща за време.
117
0
 
88
 
! Отговори
странна работа преди 1 година
ами ако съм временно в София ,за месец -два , защо ми се отнема правото да ползвам месечна карта