Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години

Средната цена на купените тази година е нараснала до 132 800 евро
21 ное 2023 07:00, Елка Василева
226
Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години
Снимка: архив, БГНЕС

Апартаментите в София поскъпнаха до средна цена от 1545 евро за кв. метър, показват данни на компания за недвижими имоти, пише „Труд“. За последните три години цените на жилищата в столицата са нараснали с близо 40 на сто. Сред причините за това е голямото търсене на имоти и поскъпването на строителството в резултат на повишаването на цените на материалите и на разходите за труд.

Средната цена на купените през настоящата година апартаменти в София е нараснала до 132 800 евро при 115 500 евро през 2022 г. Това показва, че пазарната активност се е изместила към по-големи апартаменти на фона на преобладаващите покупки на двустайни жилища през миналата година.

Основната причина за това е, че в момента повечето купувачи избират дом за семейството си. Докато през миналата година преобладаваха сделките с цел инвестиция и предпазване на спестените пари от високата инфлация. Когато човек купува дом за семейството си, предпочита да има повече стаи. Но при покупка с цел инвестиция двустайните апартаменти са по-изгодни, защото за тях по-лесно може да бъде намерен наемател, а цените им са по-ниски.

Апартаментите продължават да поскъпват заради инфлацията. Наред с това тази година се увеличава и предлагането на жилища за продажба, което води до балансиране на пазара, коментират брокери. През миналата година имотите, които излизаха на пазара, не можеха да задоволят нарасналото търсене, което доведе до значително покачване на цените.

Нарастването при отпусканите от банките жилищни кредити и ниските лихви са положителен фактор за пазара на имоти. Другите макроикономически фактори, които влияят върху жилищния пазар, също продължават да имат положително влияние - безработицата е много ниска, а доходите на хората продължават да нарастват. Повишаването на доходите поддържа стабилно съотношението на цените на апартаментите към средния доход, което прави жилищата в София много по-достъпни спрямо имотите в столиците на страните от Западна Европа. В резултат над 92% от хората в страната живеят в собствени жилища, докато в икономически по-развитите страни е голям делът на хората, които нямат възможност да си купят дом и живеят под наем.

Инфлацията продължава да бъде съществен фактор за увеличение на инвестициите в недвижими имоти, особено на фона на продължаващите ниски лихви по банковите депозити и ограничени алтернативи за сигурно вложение.

Купувачите са много разнообразни по отношение на профил - както по възраст, така и по професия. В София имоти купуват както хора, които просто искат да се преместят в по-голям апартамент, така и такива, които са дошли от друго населено място и искат да се установят за постоянно в столицата. Това води до стабилно търсене на жилища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хайде сега след като обискираха Порше Лизинг за данъчни престъпления за милиони,нека обискират и строителните фирми.Всички!Там данъчните престъпления са за милиарди!Апартаменти се купуват със сакове за стотици хиляди евро КЕШ, под масата,като се изповядват на двойно,тройно, дори четворно по-ниска цена.Има хиляди КУХИ фирми регистрирани по ДДС с актив апартамент. Без 1 лев доход.Само и само да отмъкнат няколко стотин хиляди данък.Хайде,къде са ДАНС,прокуратурата и НАП? Или и те са в схемата?
26
1
 
1
 
! Отговори
Защо Ушев пе де ра с преди 5 месеца
Ива слсиримче с руския Герп в джендърмерията?!
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 21 Това съвсем не е бг манталитет, а по-скоро е мислене, копирано от Запада, където всичко-всичко е пари. С важната разлика, че там живееха в относително охолство, докато нас ни крадоха - първо през бригадирски движения, после през смени на парите, фалити на банки, кредитни милионери и пр. Съвсем нормално и разумно е човек да се стреми да запази капитала си, ако ще и в имот.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Толкова е и реалната инфлация.
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тук са едни от най-ниските лихви, доходите ще скочат доста с вдигането на минималната, има голяма инфлация, нормално е да поскъпват и хората които продадоха миналата година са слаби играчи, можеше да изчакат защото може още нагоре.
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всеки живее по своя си начин.Когато търсиш спокойствие и сигурност залагаш на собствен дом.Когато инвестираш в себе си имаш други приоритети.Но да купуваш дом с кредити в днешно време не е най доброто решение.А ,че строителната мафия се е развихрила е безспорно.
21
1
 
14
 
! Отговори
До 13 преди 5 месеца
Хубаво започваш... едни наследствени земи... Трудно се става софиянец. А някой, селото не ги напуска цял живот. Така, че не се учудвай на избора им. Да беше тропнал по масата тогава! ... Наистина ли вярвате, че тия новите общинари и ДС кмета ще ви построят детски градини, ще решат въпросите с трафика, ще завършат околовръсното, ще запазят данъците, ще почистят улиците, ще дишате чист въздух...?! Де бре!
20
0
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 5 месеца
Много точно казано !
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Трябва да си . . .Я ми кажи една по евтина европейска столица от София, където са по евтини апартаментите. Дори в столици като Скопие, Тирана, Белград цените са в космоса, а те дори не са и в ЕС.Иначе, не говорим за градове като Париж, където едностайните са по половин милион евро. Голяма работа , че ще имаш на няколко километра от кутийката си купчина железа за селфита и на всеки ъгъл ще е пълно с мароканци и нови французи.
18
0
 
8
 
! Отговори
Пострадал ще съди преди 5 месеца
МВР за полицейско насилие и ще даде парите за благотворителност Евала!!!
17
5
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
До Анонимен 10 === За да ги дава под наем. Така тушираш инфлацията. Преди си давах 3-те двустайни по 500лв на месец, вече им взимам по 750лв на месец, защото са в широк център. От 3 апартамента това прави 750лв отгоре вече, които покриват поскъпването на живота. Иначе файда от много празни имоти няма никаква, само данъци да им плащаш е тъпизъм. В София рентиерството винаги ще е на страхотна далавера. С тези скъпи имоти и с този наплив на новоприходящи, дето си търсят квартири няма как да е иначе
16
3
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 5 месеца
Типично габнъовски манталитет. Все иска след 5 години да продаде веща си, която е ползвал, двойно по-скъпа. Нали за тиа 5 години колата ще ти върши работа. Ще отидеш тук, ще отидеш там. А полза от банката - нула
15
0
 
19
 
! Отговори
сиромашия! преди 5 месеца
Тоест, поскъпват в унисон с всичко останало, като изключим заплатите.
14
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Държавата е мъртва. Демографията е убийствена. Отворете си очите, вижте фейса, инстаграма, пуснете си българска телевизия, вижте участниците в риалитата, огледайте внимателно външните им белези и интелекта им. Вижте резултатите от матурите, които с всяка една година стават все по-плачевни (въпреки постоянното понижаване на изискванията). Децата вече не знаят кой е Левски бе хора! Не знаят какво е написал Алеко. Не са чували за Паисий. А вие купувате 3-4-5-ти апартамент в София. Ужас!
13
8
 
5
 
! Отговори
Трябва да си преди 5 месеца
Олигуфрен за да дадеш пари да живееш в София в България Попринцип Станарла е някаква грешка трябваше да се подя в Рондон и са съм Англичанин или в Франция и са съм Французин!Неискам да съм българин!
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До baby shark: Основният фактор е пране на пари. Половината апартаменти стоят празни.
11
0
 
22
 
! Отговори
Така е .. преди 5 месеца
Предлагам една година никой да не купува имот , да видим какво ще стане.Но щом се съберат трима души в завера , единия е предател.
10
1
 
11
 
! Отговори
baby shark преди 5 месеца
Съгласявам се с колегата по-долу, че дори и да го продаде скъпо жилището си, после тия пари какво да ги прави и че не е оферта да стоят в банката защото от инфлацията заминават лека полека и точно тук идва и момента че все още има хора които не искат да продават и това също е един от факторите за качване на цените.
9
1
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 месеца
Това е лудост и лудите не свършва Продължават да се заробват за 30 години напред.
8
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз ще ви дам един друг пример. Жена ми и родата й продадоха едни наследствени земи през 2015 година за 150 хиляди евро и ги разделиха с брат си. Вместо да си купят по един апартамент, тогава за 70-80 хиляди имаше двустайни в София на хубаво място, те решиха да си купят по една нова кола и останалото в картата. От тогава нивите скочиха два пъти, апартаментите и те с толкова, а нашите си купиха коли които за 8 години загубиха 80% от цената си и дадоха една камара с пари за каско и други глупости.