"Витоша ски" АД блокирано за модернизацията на Драгалевския лифт

От фирмата искат среща с новия кмет Васил Терзиев
Обновена: 29 ное 2023 12:59 | 29 ное 2023 12:48, Елка Василева
17
"Витоша ски" АД блокирано за модернизацията на Драгалевския лифт
Снимка: архив, БГНЕС

„Витоша ски“ АД от вече дванадесет години прави опити да модернизира съоръженията на територията на Природен парк „Витоша“, заявиха от фирмата.

Още по темата
„Правим това системно и последователно, като посочваме истинските проблеми пред обновяването на транспортната достъпност в планината. Ние не чакаме някой да ни задължи или принуди по административен ред, за да се случи това. На всички са ясни проблемите пред модернизирането на лифтовете и влековете, но се прави поредният опит да се направи внушение, че едва ли не „Витоша ски“ АД не иска, а всички останали желаят това да се случи въпреки нас. Това не отговаря на истината. Тезите, които внушава бившата кметица Йорданка Фандъкова, са нелепи с оглед, че Драгалевският лифт е построен през 1956 г.“, се казва в съобщение на фирмата.

„По наше искане и след представяне на всички необходими документи Главният архитект на Столична община ни издаде виза за проектиране САГ21ГРОО/23/1 от 13.01.2022 год. за реконструкция на първия участък на Драгалевския лифт - „Драгалевци заслона“. Разработили сме проект на идейна фаза и сме готови повече от година да го внесем за издаване на разрешение за строеж.

За да стане възможно това, трябва да имаме влязло в сила одобрение по околна среда. Сезирали сме надлежно РИОСВ - София и вече повече от година и половина нямаме отговор от тях. Това прави невъзможно внасянето на проекта при Главния архитект на Столична община за одобряване на проектите и издаване на разрешение за строеж. Проектът е на водещия световен производител „Допелмайер“. В светлината на това да се говори, че едва ли не Столична община ни задължава, пък ние не искаме, е меко казано нелепо. Всички знаем основния проблем пред модернизацията на съоръженията в ПП „Витоша“ - това е действащият Закон за горите, който забранява изграждането на нови лифтове и влекове от 2012 г. Този закон е блокирал възможността за нови инвестиции в зимна инфраструктура“, посочват от фирмата.

Призоваваме новоизбрания кмет г-н Васил Терзиев за среща, за да изложим проблемите и да предприемем конкретни стъпки за решаването на проблема, искат от „Витоша ски“ АД.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Оги преди 4 месеца
До СтефанНе само на 1 лифт, а на цялостния проект (Витоша може да стане велика, има и готов проект)
12
1
 
2
 
! Отговори
Стефан преди 4 месеца
Тома Белев и подобните му слагат прът в колелата на модернизацията на лифта от дълги години
11
1
 
1
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 месеца
държавата е изпусната отдавна ! всичко е раздадено вече на такива олигарси като ЦЕКО МИНЕВ и разни мутри по морето и хотелите по Боровец и другите курорти. абсолютно цялата държава е тяхна . жалко че народа е яко про***ст и изобщо не разбира какво се случва !
10
0
 
0
 
! Отговори
Васил преди 4 месеца
Дано се преборят да направят нещата там, грехота ще е да не успеят
9
0
 
1
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 месеца
нали искахте капитлизъм и частен бизнес ! ето ви го ! в български вариант де ...зле е положението !
8
0
 
3
 
! Отговори
Калоян Иванов преди 4 месеца
Досега не видях държавата да вземе дори и минимално участие за инвестирането на Витоша. Една пейка не може да се сложи без един куп документи и разрешения,
7
0
 
4
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 месеца
Борисов му е приятел ! - забрави !
6
1
 
1
 
! Отговори
до 6 преди 4 месеца
До Един Българине ама там има отговорни хора !тука трябва да се краде и ЦЕКО МИНЕВ да има яхта за 5-6 млн евро поне ...и още имоти по толкова за това *** лифт за софиянци ! а и народа е яко *** и изобщо не мисли и си заслужава съдбата !
5
2
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 4 месеца
Призовавам кмета Терзиев и общинския съвет да отнемат концесията на Витоша ски и да задължат Цеко и Борисов да платят неудобството на софиянци заради тяхната да ла ве ра! Не може повече така! Какво му е на Драгалевския лифт? Работеше си докато Цеко не реши да го спре! Що гаджета съм возил на него... 1956та е пусната долната линия, а горната 1968ма ако не греша. На подобни лифтове като този и "романски" се возих 2012та на Алпите, но там не мрънкат, а ги поддържат. Не ходете на Банско!!!
4
2
 
10
 
! Отговори
:) преди 4 месеца
Цеко, Цеко, долу от Алеко!!!
3
4
 
8
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 месеца
виждаме го на Витоша м да ... а и с банките в нач на прехода го видяхме колко е честен бъгларският частник ...смешна работа е българската ! жалко . явно ЦЕКО МИНЕВ е решил че може само да взима !
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Честните частници винаги управляват по-добре от държавата, която е лош стопанин!
1
2
 
9
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 месеца
БОРОВЕЦ също е западнало обаче и то много ! там проекта супер Боровец така и не се реализира защото повечето от хората ги застреляха . .иначе е ясно че на ЦЕКО МИНЕВ не му се дават пари .....не за друго е разсипията на Витоша ! и тук е вината е на българските политици които раздадоха на такива " бизнесмени " цяла България не само Витоша ! те ти резултатите ...сега