Махат фигурите на Паметника на Съветската армия до 30 дни

Какво ще има на мястото е отворен въпрос
Обновена: 8 дек 2023 08:10 | 8 дек 2023 08:10, Елка Василева
501
Махат фигурите на Паметника на Съветската армия до 30 дни
Снимка: архив, БГНЕС

Демонтират фигурите на Паметника на Съветската армия до 30 дни. Това съобщи пред БНТ Трайчо Трайков, кмет на район "Средец" в София.

"Конструкцията е в много лошо състояние. В плана за безопасност и здраве се предвижда демонтиране на скулптурите и преместването им на друго място, където ще се съхраняват и евентуално възстановят, докато дойде време да бъдат експонирани на друго място", обясни Трайков.

Още по темата
Дискусията къде ще бъдат преместени скулптурите все още тече.

Какво ще има на мястото на паметника е също отворен въпрос, подчерта кметът на район "Средец".

"Имам цял шкаф с предложения и идеи какво да се направи в тази символна част на София, но това е въпрос на близкото бъдеще", обясни Трайчо Трайков.

"Част от идеите, които съществуват, включват запазването на фундаментите на паметника, ако се реши там да има друг паметник. Ако обаче се реши да бъде куклен театър или парк например, няма да са необходими", каза Трайков.

Паметникът на Съветската армия в София се нуждае от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Това съобщиха от Областната администрация на София през вчерашния ден, когато беше поставена нова втора обезопасителна ограда около монумента. Експертното становище показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите.

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и "бронзова болест" (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани, посочват от областната управа.

В момента около паметника има разположени полицейски патрули.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


501
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
0
 
1
 
! Отговори
Не само тук преди 4 месеца
Приеха закон за разрушаване на паметниците на комунизма в Полша!!!Долната камара на полския парламент гласува изменение на закона за забрана на комунистическа пропаганда и символи на тоталитарния строй, като той засяга също сгради и обекти.В документа се предвижда и разрушаване на паметници от съветската епоха, включително паметници на Червената армия.
384
0
 
1
 
! Отговори
В Полша също ... преди 4 месеца
Приеха закон за разрушаване на паметниците на комунизма в Полша!!!Полските депутати предлагат комунистическите паметници да бъдат съборени в рамките на 1 година след влизането в сила на Закона за разрушаване на паметниците на комунизма!В страната има най-малко 469 подобни обекта, като около 250 са посветени на Червената армия.
383
0
 
1
 
! Отговори
Размисли преди 4 месеца
Паметници като този да се преместят в Музей на тоталитарното изкуство и там да бъдат преместени всички подобни паметници, за назидание, да напомнят, че комунизма, също като фашизма, не трябва да се повтаря!
382
0
 
1
 
! Отговори
Символ на превъзходс преди 4 месеца
Паметник с фигура вдигната нависоко ръка висоооко над нас е вид пропаганда за превъзходство над всички нас българите!
381
1
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 4 месеца
Паметник на комунизма е като паметник на нацизма и трябва да се премахне!
380
0
 
1
 
! Отговори
Истината!!! преди 4 месеца
Комунистите дето реват кега срещу демонтирането на ***, са правили абсолютно същото, като са дошли на власт са демонтирали, премествали и разрушавали паметници, които са им "бодяли очите"! Например низвергнатия френски паметник във Варна. Как така в красивата градина на морската ни столица ще стои паметник на войници от западна страна, умрели по време на война срещу Русия!? Не е допустимо. И се взема решение паметникът да бъде преместен. Не разрушен, та да се разсърди Франция, а демонтиран и сл
379
0
 
0
 
! Отговори
До до Историк преди 4 месеца
Не разбирам.. наивник ли си или просто лъжец !
378
1
 
4
 
! Отговори
Мисля че преди 4 месеца
По-важно е да махнат унизителните комунистически надписи !
377
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трагедията е пълна, подлеза пред Министерски съвет се разпада, но там на Трайчо не му се вижда опасно, а уж е триъгълника на властта там. Нищо не строят освен блок върху блок, но за бутане са първи. За 45 г. в социализма са строени пътища, болници, заводи, язовири, дори президентството, партийния дом, ЦУМ, БНБ, мавзолея, станции на море и планина, а за 34г. тия не могат една детска болница да направят. Вече се замислям кои крадат.
376
5
 
9
 
! Отговори
Браво !!! преди 4 месеца
Паметникът на съветско-нацистките окупатори следва да бъде унищожен !!! Първият нацистки преврат в света е така наречената юдо-хазарска "Октомврийска революция" (1917 г.), понастоящем наричана отп руснаците ПРЕВРАТ (пуч, переворот) !!! Нацизмът и до момента върлува в Русия в лицето на Пу-Тьо и неговото юдо-хазарско нацистко обкръжение !!!!!
375
2
 
9
 
! Отговори
Някой преди 4 месеца
При започването на ВСВ септември 1939, Сталин и Хитлер със съюзници, заедно нападат Полша, след което Сталин напада Литва ,Латвия ,Естония и Финландия ! Но финландците ги прогонват като кучета от територията си !!! Трябва да се чете история .
374
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поне си имаме паметник на американските летци бомбардирали София...
373
1
 
3
 
! Отговори
Форумни всезнайковци преди 4 месеца
Коват българската история с правописните си (ортографични) грешки и сбъркан словоред? Браво! Респект!
372
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Престъпното фашистко правителство вкарва ГМО в България!
371
10
 
9
 
! Отговори
ВЯЧЕСЛАВ преди 4 месеца
МОOOЛОOOТОВ - КАКЪВ ГЛУУПААК СЪМ БИЛ ПРЕЗ 1945 ГОДИНА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯМ НА ГЪРЦИТЕ ДА СИ ПРЕКАРАТ ГРАНИЦАТА НА 20 КМ ОТ ПЛОВДИВ И ДА ЗАЩИТАВАМ ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ И СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ ДО ИСКЪРА ОТ ТИТО,НО НЯМА НЕНАКАЗАНО ДОБРО И ЩЕ ИМ СЕ ВЪРНЕ НА ТЪМНИТЕ БАЛКАНСКИ ПРОООСТАААЦИИИ!!!
370
2
 
6
 
! Отговори
Ццццц преди 4 месеца
Нямат ли точна дата, не им вярвам
369
12
 
11
 
! Отговори
до Историк преди 4 месеца
Реално си прав. Имало е мръсни прийоми от СССР, но за човек, който не е историк трудно ще му обясниш защо нито една цивилна жертва не пада от Червената армия, а падат от американско-британските бомби. Фактите ги знаят малцина ти може и да имаш информация от други източници но за обикновения човек Русия е освободител по исторически причини винаги ще бъде. Иначе сега да сме с фесове. А че и те са гонели имперски интереси е ясно. И си ги постигнаха след ВСВ.
368
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Червени другари, паметникът е изпята песен, може да забравите за него. Просто не се хабете по форуми и по митинги, концентрирайте се върху нещо полезно (ако можете де).
367
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ДЕМОНТАЖЪТ ЗА РЕМОНТ Е ИЗМАМНАТА ЗАБЛУДА, ЗА ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТ ПАМЕТНИКА НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ОТ ЦЕНТЪРА НА СТОЛИЦАТА И ЗАХВЪРЛЕН В НЯКОЕ ДЕРЕ ОТ ТЪМНИТЕ БАЛКАНСКИ ПРОООСТАААЦИИИИ-ИИИ!!!
366
8
 
11
 
! Отговори
Историк преди 4 месеца
да грохне отвътре. Това е била целта. В крайна сметка на 5 септември 1944 целта е постигната. Останалото е история. Но да се говори за съветска армия - освободителка е крайно некоректно и исторически престъпно. "Освободителят" седи на една маса и разпределя териториите на държавите заедно с "Агресорът". Нека не се спекулира и бърка намесата на Русия в Руско-турската война. ВСВ е огромна тема, но в случая най-логичното решение ПСА да бъде преместен в Музея на соц. изкуство.