Паметникът на Съветската армия спешно трябва да се демонтира

Възможни са сериозни инциденти
7 дек 2023 09:53, Нели Христова
611
Паметникът на Съветската армия спешно трябва да се демонтира
Снимка: БГНЕС

Установена е необходимост от спешен демонтаж, преместване и реставрация на Паметника на Съветската армия. Това става ясно от заключението на областната управа в столицата, която изследва състоянието на монумента.

Експертното становище показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите.

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и "бронзова болест" (меден хлорид).

При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. За предотвратяването им е необходимо поставянето на допълнителна ограда, което ще се случи в рамките на деня днес, 7 декември.

Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет.

Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


611
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
408
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДЕМОНТАЖЪТ ЗА РЕМОНТ Е ИЗМАМНАТА ЗАБЛУДА, ЗА ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТ ПАМЕТНИКА НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ОТ ЦЕНТЪРА НА СТОЛИЦАТА И ЗАХВЪРЛЕН В НЯКОЕ ДЕРЕ ОТ ТЪМНИТЕ БАЛКАНСКИ ПРОООСТАААЦИИИИ-ИИИ!!!
407
0
 
1
 
! Отговори
ВЯЧЕСЛАВ преди 5 месеца
МОOOЛОOOТОВ - КАКЪВ ГЛУУПААК СЪМ БИЛ ПРЕЗ 1945 ГОДИНА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯМ НА ГЪРЦИТЕ ДА СИ ПРЕКАРАТ ГРАНИЦАТА НА 20 КМ ОТ ПЛОВДИВ И ДА ЗАЩИТАВАМ ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ И СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ ДО ИСКЪРА ОТ ТИТО,НО НЯМА НЕНАКАЗАНО ДОБРО И ЩЕ ИМ СЕ ВЪРНЕ НА ТЪМНИТЕ БАЛКАНСКИ ПРОООСТАААЦИИИ!!!
406
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой ще я плаща тая реставрациа, щот аз неща, да си поискат от Митрофанова
405
4
 
6
 
! Отговори
ТалибанОтСглобката преди 5 месеца
Камък върху камък няма да оставим всичко ще разрушим.... То друго не можем.
404
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Значи на мястото на МОЧАТА ако ще кокошкарници да има пак ше е по-добре от тая грозотия на окупаторите къде копейките си ги харесваха да са роби и да има някой все да им казва какво да правят. Сега като трябва сами да мислят и им е трудничко и за това не ги кефи ситуацията. Ама що си не отиват при бащицата, не знам?
403
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лошото е че като бутнете паметника няма с какво да го заместите! Примера е мавзолея! Бутнахте,за да направите паркинг,а отзад немски кулинарен базар лятото! Това ви е бутането! Защо никой не пожела да сложи там паметник на национален герой!? Нали това искате!? Айде правете! Дребни душици писарушки сте!
402
3
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 5 месеца
Намериха претекст - хем да се докарат пред новия Голям брат, хем да не разсърдят предишния.
401
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не да се демонтира, ако искат да се демонтира копейките да си събират пари и да си го местят по техните дворове тая грозотия и култ към окупаторите. Ако не, да го взривяваме и толкова.
400
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всичко в Бг е топ, само паметника остана, да ама не, рашките са оставили много следи по Бг територията, Шипка, Бузлуджа, и ...., айде всичко да се срине, и от историята да се заличат, всичко руско.:))
399
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А Александър Невски, нали е от рашките.:))
398
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ние ли ще трябва да плащаме за тая реставрация, пари от къде , от данък бакшиш ли?Рашките да си го реставрират, по наште улици тротоари няма, аз ще им реставрирам паметника ай сектир
397
7
 
11
 
! Отговори
Руснята преди 5 месеца
Дължи на България 143 милиарда за окупацията
396
2
 
4
 
! Отговори
Никви преди 5 месеца
Реставрации
395
8
 
9
 
! Отговори
Време беше преди 5 месеца
Паметника на окупаторите да изчезне
394
12
 
13
 
! Отговори
СЛАВА на РУСИЯ преди 5 месеца
Страхът на САЩ от един паметник .Робите не трябва да имат история и мнение .Това са престъпници .Може би ще издигнат статуята на свободата тия мръсни с в и не .
393
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какви реставрации,бе?Пак,ли ще ни скубят?Я събаряй!Ще им плащам да лепят камънаците?!
392
15
 
20
 
! Отговори
Венци преди 5 месеца
Паметника не трябва да се маха това е част и нашата история На нашите освободители Русия Тогава по спешност да се демонстрират американските паметници да се демонстрират и натовските бази
391
5
 
4
 
! Отговори
Хайде бе преди 5 месеца
Областната управа е държавата, тя се назначава от управляващите след парламентарни избори. Общинският съвет, видно по името (СОС в частност) е местното самоуправление, избрано пряко на общински избори. Паметникът е държавна собственост на територията на СО, затова и двете различни институции имат роля. Що са толкова задръстени, русофилите? Аз пък що се чудя- причинно следствена връзка. Те от БСП-то бяха отчели, че привържениците им са от необразованите слоеве. Затова пък върхушката си отяде
390
6
 
11
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 5 месеца
Вадят руските слуги тук всякакви безумни аргументи, ни в клин, но в ръкав, само и само *** да си стои там и те да се кланят на окупатора. То не бяха освободители, та антифашисти, още и православия; а с какви ли не Рейгъни и Дарт Вейдър и сме щели да го сменяме. Другари, съвсем просто е: СССР обявява война на Царство България и следва окупация. Така пише и в документите. Следователно марионетното правителство на БКП, инсталирано от окупатора, му вдига някакъв монумент. Това е истината!
389
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За русофилите. И стига с рая Русия, на Русия не и пука за Бг. 45 г стигат, соц.и червен ком.ун., от рашки и чини.