Демонтаж на Паметника на Съветската армия, полиция и кран на мястото

Ивайло Мирчев: МОЧА отива в историята, където отдавна му е мястото
Обновена: 12 дек 2023 09:59 | 12 дек 2023 09:50, Камелия Цветанова
801

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Започна подготовката за демонтаж на паметника на Съветската армия в София. Там има кран и полиция, стана ясно от пост в социалната мрежа Facebook на Ивайло Мирчев от "Демократична България".

Още по темата
Според БНТ се очаква да започне демонтаж на някои от фигурите, но не е ясно кога това ще се случи.

Предвижда се фигурите да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство.

"Демонтаж на Паметника на Съветската армия. МОЧА отива в историята, където отдавна му е мястото. "Е това ли е сега най-важното?!” - ще кажете. “Аман от глупости, оправете вместо това тротоарите!” - ще кажете. Тротоарите ще ги оправим. Обаче столицата е нещо повече от тротоарите, по които вървим. Столицата е сърцето на една държава и нейната посока, и нейното знаме, и нейното лице пред света", написа Мирчев.

"Монументът на окупационната червена армия сигурно не е най-големият проблем на нашата столица. Обаче е най-знаковият проблем, и за София, и за България. Защото тук не говорим за камъните и плочите и скулптурите. Говорим за сянката на една огромна подмяна, която този окупационен символ хвърля не просто над столицата, а над цялата ни история от освобождението насам. Не махаме просто монумент, връщаме си възможността да осмислим историята през собствената си призма, вместо през тази на руската пропаганда. Връщаме си възможността да не ни е срам, когато децата ни питат “Защо е тук този паметник?”. Връщаме си свободата на небето над София“, коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


801
Още по темата: ПаметникармияМОЧА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
665
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 4 месеца
Да си ходи тоя гнусен паметник, насилствено сложен там, да ми напомня как ни държаха тук като безправни роби 45 години! Ограбен живот... Три пъти ура!
664
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ей че супер готин ден се оказа днес, ще махат комунистическия символ от центъра на столицата ни.
663
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тьпи български управници. Продадохо българия. За стотинки, за облисване на англосакси гьзове. Руссия не сваля паметници, церкви на българия. Тя пази своя а история, а тук само истриват. Много долни има българи в българия. Забравихте че сами идвате от Русска земя.
662
2
 
4
 
! Отговори
Петър преди 4 месеца
Мирчев скоро и той ще отиде в историята без да се запомни с нещо
661
2
 
13
 
! Отговори
Да пада до дъно преди 4 месеца
Махай гадния цирей. Празник на истината и всички тъпкани от руските ватенки.
660
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Свалете сглобката и ще си върнем паметника и историята. Оставка на сглобката! Вън хърватските марионетки от България! Не искаме хора с двойно гражданство да ни управляват.
659
8
 
4
 
! Отговори
Честито Продадохни преди 4 месеца
Ако не сте разбрали, ей така се изтрива история. ГЕРБ, ДПС, СДС и ПП(най - големите ***) и ДБ. Направо се подиграват с нас, българския народ. Честито продадоха ни като Зеленски си продаде народа на САЩ/НАТО. И не иска да направи избори, а Виетнам когато имаха война с САЩ си проведоха избори. После ще ми говорите, че Зеленски е добър...Европа ни подаде на Османската империя, днес ППДБ, ГЕРБ и ДПС ни продават на САЩ/НАТО! НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ КОИ СА ПРЕДАТЕЛИТЕ!
658
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Зозо, На какво се радваш? След събарянето на подобни паметници, последва бесен нацизъм и страшен терор в Украйна, това ли ви харесва?! Да не дава Господ и у нас да се случи!
657
3
 
4
 
! Отговори
Е и? преди 4 месеца
До Анонимен, Хахахаааааааа, имал "доказателства"?! А къде са ти "доказателствата"? Материални, химични анализи, физични и т.н, къде? Няма ги! Какво доказваш с голи приказки и измислици? НИЩО! Това са празни дрънканици, непокрити с никакви факти, просто от едната гола омраза към Русия и славянските държави! Или може би фалшификати, като Сребърната библия и други фалшификати? Че Хитлер е имал цяло ателие, специално за изработване на "исторически" фалшификати и отдел Гьобелсова лъжлива пропаганда
656
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой го е грижа от кога съществува думата "Европа", след като името на държавата Украйна се слага след като вече има дума Европа! :))) АХАХАХАХАХ! Господи, прибери си вересиите!
655
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименЗнаеш ли, че тогава понятие "Европа" , не е съществувало изобщо тогава, даже такава дума не е съществувала, по-късно е имало само една област "Европа", която се е намирала някъде в северните територии на днешна Полша и Русия, думата "Европа" като континент, се появява едва в късните векове и няма никаква връзка с Украйна, ама никаква.
654
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чудя се, до момента сигурно 100 пъти каза няква пълна глупост и 100 пъти ти доказах, че твойте про-руски глупости издишат и нямат никакво нито логическо, нито историческо покритие! Как пък не те хвана срам поне малко и да си вземеш поука, не знам.
653
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Приликата между останките в Крим и в славянските градове, столици , дори и българските е покъртителна, просто покъртително близка, да не кажа, че на някои места е еднаква!" - Да, защото пра-българите са населявали Крим! :))) Крим са васали на Цар Самуил, но това от Руското Пасолство няма да ти го кажаът. :))
652
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"До АнонименАма то и старото име на Черно море е руско или по-точно старославянско, произлиза от думата път!" - Как реши, че е руско име, след като руснаците взимат езика и писмеността си от нас българите? :))
651
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Приликата между останките в Крим и в славянските градове, столици , дори и българските е покъртителна, просто покъртително близка, да не кажа, че на някои места е еднаква!
650
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не знаех, че славяните са били християни. :))) Учебниците казват, че Княз Борис се покръства и после се покръстват другите. :))) Примерно Князът на Великоморавия кани Кирил и Методий да му направят Глаголицата и те опитват да разпространят православието там. А руснаците приемат християнството от българите, тъй че за какви църкви ми говориш? :)))
649
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименАма то и старото име на Черно море е руско или по-точно старославянско, произлиза от думата път!
648
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо пък да не означава "На края на морето"? Ахаааа, някое робчe иска да подари тая земя на Москалите, нищо ще Московското княжество не е съществувало когато е съществувала в началото Киевска Рус. :))
647
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименНикога не е имало немци в Крим, няма такова нещо, освен като посетители,търговци или нападатели през ПСВ и ВСВ, даже през ПСВ не са били точно немци, а австрийци! А ако видиш останките от Крим, те са някъде от около времето на Средновековните български държави и са типично славянски, устройството и плана на църквата е почти същия като на Средновековните български градове, столици, да ти покажа ли снимки на останките, за да се убедиш? И в други славянски държави се срещат, такива
646
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"До АнонименАми виж думата "Окраина, украина" , тя е РУСКА ДУМА, даже и у нас, като славяни, се среща подобно словосъчетание "у края"!" - Защо пък да не е българска? Предвид, че българите покръстват руснаците (и киевските и всичките) и църковно славянският език (статобългарският т.е.) става официален език на който да говорят. Значи каква дума е, няма никакво значение, а смисълът може да има значение. Но не успяваш да докажеш, че не означава "В покрайнините на Европа". :))