Демонтаж на Паметника на Съветската армия, полиция и кран на мястото

Ивайло Мирчев: МОЧА отива в историята, където отдавна му е мястото
Обновена: 12 дек 2023 09:59 | 12 дек 2023 09:50, Камелия Цветанова
801

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Започна подготовката за демонтаж на паметника на Съветската армия в София. Там има кран и полиция, стана ясно от пост в социалната мрежа Facebook на Ивайло Мирчев от "Демократична България".

Още по темата
Според БНТ се очаква да започне демонтаж на някои от фигурите, но не е ясно кога това ще се случи.

Предвижда се фигурите да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство.

"Демонтаж на Паметника на Съветската армия. МОЧА отива в историята, където отдавна му е мястото. "Е това ли е сега най-важното?!” - ще кажете. “Аман от глупости, оправете вместо това тротоарите!” - ще кажете. Тротоарите ще ги оправим. Обаче столицата е нещо повече от тротоарите, по които вървим. Столицата е сърцето на една държава и нейната посока, и нейното знаме, и нейното лице пред света", написа Мирчев.

"Монументът на окупационната червена армия сигурно не е най-големият проблем на нашата столица. Обаче е най-знаковият проблем, и за София, и за България. Защото тук не говорим за камъните и плочите и скулптурите. Говорим за сянката на една огромна подмяна, която този окупационен символ хвърля не просто над столицата, а над цялата ни история от освобождението насам. Не махаме просто монумент, връщаме си възможността да осмислим историята през собствената си призма, вместо през тази на руската пропаганда. Връщаме си възможността да не ни е срам, когато децата ни питат “Защо е тук този паметник?”. Връщаме си свободата на небето над София“, коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


801
Още по темата: ПаметникармияМОЧА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
624
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До АнонименЗа разлика от теб,що-годе познавам историческите факти около ПСВ и след това, а не лъжите на някои от нета или лъжливата Уикипедия, това не е убеждение, а реален факт, украинците са 100% руснаци по произход и "Украйна" е географско понятие за част от Русия, в конкретния случай означава "в покрайнините на Русия", тя самата дума е руска, да не говорим, че и тъй наречения "украински език" , е стар руски диалект от края на 18 век и началото на 19 век, примесен с малко новоизмислени думи
623
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пенсионерите и чичките русофили-комунисти газ пик**т, хахахахахахахахахаха. Миришете на пръст и лекарства, дъртаци комунисти.
622
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украинската нация, де факто е нацията на Киевска Рус. Понятието "нация" тук не е релевантно, но няма как иначе хора като вас да го разберат. То и така не го разбират, ама нейсе.
621
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
СРАМ за колонията
620
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен, Ами чие творение е комунизма, я виж! Предимно на евреи, също и немци, люксембургци, че и англичани, това не е руско творение, не е .
619
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То и Русия е географско понятие. Не е ли?
618
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Глyпaцитe не могат да обяснят какво значение има какво означавало "Украйна", след като народът не е същия като в днешна Русия! :))) И не вдяват, че не е задължително да означава "В покрайнините на Русия", а може да е "в покрайнините просто". Кои покрайнини ли? Примерно "Покрай морето". Или "В края на цивилизования свят". Или "В покрайнините на Европа"! :)) Не виждам в името на държавата Украйна да присъстват думите "на Русия".
617
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Да махнеш паметник на армията, победила хитлеризма" - в тази същата епоха, двата режима (немски и руския) са почти еднакво гадни. Даже примермо тия концлагери в Германия са копи-пейст на руските трудови лагери. И не Русия, а СССР се сражава с германците. Даже украинци влизат първи в Берлин, а не руснаци от Русия. Защо ли украинците днес нямат против тоя паметник да се махне, а руснаците имат? И не е бил сам СССР, а много държави заедно са победили хитлеризма. Без Ленд Лийз са били бити карти.
616
6
 
5
 
! Отговори
и кюфтета от мъгла преди 5 месеца
Сглобката е нефелна в икономиката,образованието,медицината,визите,Шенген... и сега с паметника продава на глофърците пържен въздух и кюфтета от мъгла.
615
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
утре ще започнат и книги да горят ........
614
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен, Украинска "нация" не е съществувала някога изобщо, нито съществува сега, набийте си този реален факт в главите, "Украйна" е географско понятие, това е дума, която обозначава местонахождение, даден район, а не държава или нация! "Украйна" , означава "в покрайнините, у края, в края" , в конкретния случай означава: "в покрайнините на Русия".
613
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"затворете и аецо че и той руски и да стоим на тъмно и студено. какво хубаво видяхте от германците, от англичаните, от американците, от французите." - Ако бяхме под английско робство, а не под руско (да се разбира подялбата на сферите на влияние), то сега реакторите в нашия АЕЦ най-вероятно щяха да са западни, а не руски. Всъщност, един реактор сам по себе си е нищо. Автоматизацията покрай него си е изцяло българска измишльотина кое как да стане. Заради това руснаците не бяха много доволни.
612
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То даже е исторически по-коректно да се каже, че руснаците в Русия са украйнци, а не че украинците са руснаци. Да, повечето руски княжества са носили името "Рус" (пр. Киевска Рус), но кои са първите? ;) Със сигурност не е Московското княжество първо. Руската "цивилизация" започва предимно първо с Киевска Рус.
611
2
 
2
 
! Отговори
До 649 Я па Я преди 5 месеца
Във времената,за които пишете,освен Руската, съществуват и Британската ,и Австро- Унгарската империи със съответните си геополитически интереси..С такава препратка към българските революционери правите внушения,които не са актуални днес.
610
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Руснаци и украинци, са един и същ народ" - От години се опитвам да обясня на неукия български народ, че това твърдение е хем вярно, хем не. Реално можем да кажем, че са един и същ народ, но само дотолкова, доколкото също можем да кажем, че "Турците в Република Турция и тюрките в Казахстан, Киргизстан, Азербайджан, Тюркменистан, Киргизстан, Узбекистан и тем подобни, са един и същ народ". И в същото време, украинците са генетично много по-близки до българите даже. А не до племената в "Московия".
609
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
затворете и аецо че и той руски и да стоим на тъмно и студено. какво хубаво видяхте от германците, от англичаните, от американците, от французите. бедни и прости мурджовци сме. неблагодарни и алчни ганчовци които рушат собствената си история. а тези дечица на куманизката номенклатура ще си платят. жалко че в българия само аутсайдери и старци и няма кой да ги помете. а холандци и германци продължават да купуват руска газ. ама ние сме по американци и от афроамериканците. ей ви на некри от алабала.
608
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Я, па ЯТака ли, а кой си правеше експерименти с руско-украинското население и им крадяха варварски вътрешните органи, а кой ги убиваше и изтезаваше, а кой пращаше оръжия и наливаше масло в огъня, а кой в момента е изпросил около 20 000 човека чужда западна войска, за да си спаси кожата и парите? Я стига! Руснаци и украинци, са един и същ народ, те нямат полза да се убиват, Украйна трябва да се прибира в реалната си родина Русия, за да се спаси населението от този капан и ужас без край!
607
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Видяхте в Украйна, където събаряха паметници и създадоха нацистки отряди и батальони, какво се случи, нали? Това ли искате? А? Няма да пипате паметника!
606
4
 
5
 
! Отговори
Я, па Я преди 5 месеца
Алооо, конспиратора Коломойски, ужасът в Украйна го прави руската армия.
605
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нямате представа какъв ужас е в Украйна и какви бяха реалностите, нямате си и идея, нашите мутри са цветета пред онези жестоки зверове, там витае страх, Коломойски извади ракетни оръжия и танкове срещу противниците си, убиваше населението, само защото не може да заграби областите им, другите олигарси и те са подобни, там се е събрала мафия и бандитизъм, какъвто не можете да си представите изобщо, те също така започнаха със събаряне на паметници, след това съсипаха и населението тотално, грабят,