800 замърсяващи коли дневно влизат в центъра на София

Това съобщи кметът Васил Терзиев
21 дек 2023 20:30, Стела Стоянова
78
800 замърсяващи коли дневно влизат в центъра на София
Снимка БГНЕС, архив

От въвеждането на забраната за влизане на най-неекологичните автомобили в центъра на София на 1 декември се отчитат над 800 нарушения на ден. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев.

"Трябват повече информационни кампании и по-добър контрол, за да ограничим влиянието от силно замърсяващите коли. Ще реформираме и надградим идеята за нискоемисионна зона (НЕЗ), която да доведе до реални резултати", коментира Терзиев във Фейсбук в пост, отнасящ се до мерките на Столична община срещу мръсния въздух.

Зоната с ниски емисии на вредни газове заработи в началото на месеца в т.нар. "малък ринг" от центъра на София. Той обхваща централните булеварди "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", улица "Опълченска" и булевард "Сливница". Забраната за влизане на най-замърсяващите атмосферата коли в него важи до края на февруари догодина. Решението беше прието от предишния Столичен общински съвет преди около година в изпълнение на решение на Софийския градски съд.

При старта на НЕЗ обаче кметът Терзиев поясни, че  предишният екип на общината не е провел активна разяснителна кампания, което може да доведе до объркване сред хората. Ето защо при първи нарушения те ще бъдат предупреждавани и няма да бъдат санкционирани. Днес Терзиев не посочи дали сред тези 800 нарушения дневно има хора с повече от едно влизане и дали вече има глобени шофьори, пише "Сега".

От началото на декември са извършени над 450 проверки на обекти, потенциални източници на замърсяване на атмосферния въздух, съобщи още Терзиев. "Съставихме 65 акта и глоби с фиш. Само вчера проверките бяха 87. За сравнение в миналата година за периода 1-20 декември са извършени 44 проверки и съставени 32 акта, а през 2021 г съответно 30 проверки и 16 акта.И днес Столичният инспекторат ще продължи да проверява обекти из града, за да намалим максимално нарушенията", съобщи още кметът.

Той поясни, че фокусът е върху замърсители като автосервизи, пунктове за смяна на гуми, цехове и строителни обекти. "Най-честите нарушения са за нерегламентирано горене и замърсяване от строителни обекти като транспорт на отпадъци без чергила, замърсяване на улиците от камиони с кал по гумите и др. Ще продължим да помагаме на софиянци да спрат да горят дърва, въглища и отпадъци за отопление. Затягаме и контрола върху нерегламентираното горене", написа Терзиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
5
 
! Отговори
Еко-Васка ДС: преди 5 месеца
Оххххх,дано не завали сняг...
44
2
 
4
 
! Отговори
Дядката преди 5 месеца
Тия шопя не можаха да я оправят тая София на въздух !Едно време Кремиковци им пречеше - спряха го и го разграбиха , сега колите на бедняците им пречат и сигурно ще ги прогонят !А тия най-големи замърсители , днешнитге управници ,дето отровиха живота в цяла България тях коги?И какво?
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А колко хиляди комини на ромските къщи бълват дим от пластмаси,парцали и всякакви ***?Или тях не ги закачате,защото ви избират ли?Ами че това замърсяване е хиляди пъти по-голямо от колите бе оли го френи.И всички коли да забраните въздуха няма да стане по-чист
42
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
До номер 42. Въглищата, дървата, нефта, газа и всички възможни горива ни се втъпляват точно от монополите, че нямало друга алтернатива. Щом си съгласен с това, карай си така. Аз не съм на това мнение и работ по моя идея. И да, замърсяването не е само от колите, а и от печките на дърва и въглища.
41
1
 
3
 
! Отговори
до 40 преди 5 месеца
Да, отоплявало се е и не се е дишало - така знам от нашите. Но сега е 2023г, не 1963. И хората искат чист въздух, не смрад на въглища.
40
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
Никой няма интерес да се намалят вредните емисии, само ние имаме интерес от цялата работа да караме без пари и да не замърсяваме околната среда. Няма да ги забранят двигателите с вътршно горене.
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е айде сега,автомобилите бълват парфюми и одеколон,виновни са кюмбетата! Ами с кюмбета се отопляваше цяла София бе земльо! И въздуха беше чист! И имаше птички в градската градина ако знаеш къде е!
38
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма начин да се намалят емисиите без да боли! Или трябва да се вдигнат цените за експлоатация на колите или да се тръгне към еко стандарти! Съзнание няма и не е имало! За това трябва да играе тоягата в едната или в другата посока! Тука демокрацията не върши работа!
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Автомобилите замърсяват толкова пренебрежимо малко, че не си заслужава да се коментират. Проблемът са печките, а не автомобилите. Вторият по важност проблем са неизмитите улици и тротоари, които замърсяват 12-13 пъти по-малко от печките и 24 пъти повече от ауспусите на автомобилите.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако се изкарат администпацията от центъра, както и парламента , съответно и офисиге ще се изнесат и центъра ще се изчисти от коли. Сега болници, администрация и т.н. карат хората да влизат в центъра. Същото и с КАТ, отдавна е време да се изнесе извън околовръстното.Лесно е стига да има желание и мисъл...
35
1
 
13
 
! Отговори
??? преди 5 месеца
Колите, та колите. Защо не кажат, че една печка за отопление замърсява колкото 10000 автомобила?!
34
8
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
Затова бях против двигателите с вътрешно гориво. Личен избор. Алтернативата може да не доживеем да я видим, но трябва да се борим за нея.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези 800 коли, ако се карат 24 часа, замърсяват колкото 1 печка работеща един час и 40 минути.
32
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всеки ден ги гледам как зареждат за по 20-30лева,ядат какво да е,обувки не си купуват,но за колата да има! Комплекси!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми комунистите нали обичат социализма.... По времето на Соца пътувах с трамвай и автобус.... нямах никакви проблеми. От края на 70 те години повеке не живея в София и белите ми дробове са чисти! Какъв Пробем имат в София .... Да се върнат както по времето на Социализма. Както по времето на Бай Тошо и само него можеха да го карат безплатно с кола за показ на останалите и да се фука, че не кара "Лада", а западна кола, специално купена за него, за да идват момите от цялата страна при него!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Без кола и жена няма да си намериш,че и за в леглото не ставаш! Хахаха
29
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До АнонименНе знам дали е издевателство, но съм сигурен, че на комшията му правиха трансплантация на бял дроб, а и съм сигурен, че ти не си милионер, нито пък аз. Та, ако е издевателство да сме малко по-здрави за сметка на 24 часовото неудобство, има нещо сбъркано в тая либералност.
28
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цяла Европа си изхвърли в България изпочупените играчки наречени Коли! А нашите Комунистически Герой се бият по Гърдите: Успях, Успях да си купя нова играчка - не тая от Петилетка на Петилетка - "Лада", а нова играчка съвременна играчка - "Бръмбар"и се фука пред мадамата, колко съвременно бръмчала неговата кола - Бръм, Бръм, Бръм, Бръмбар!
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Явно колата ти служи за уголемяване на члена! Едно време нямахме коли и пак си можехме с гаджетата!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Автомобила ти е тенекия за 400000 и не е важен за обществото,както и ти не си! Тука говорим за съзнание и общество! А ти май не си за това общество! Сори!