Най-много пари за местните избори хвърлили ПП-ДБ и ГЕРБ

Най-евтино е излязла кампанията на ИТН
3 яну 2024 16:33, Нели Христова
15
Най-много пари за местните избори хвърлили ПП-ДБ и ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Най-скъпи местните избори са били за "Продължаваме промяната-Демократична България", показва справка в системата на Сметната палата, базирана на партийните отчети за кампанията. Плътно по петите ги следва ГЕРБ

ПП - ДБ е изхарчила 1 686 366 лв. лева в опит да получи повече кметове и общински съветници. Хората на Бойко Борисов пък са дали 1 377 000 лв. Така двете най-големи коалиции в Народното събрание са дали 3 063 366 лв. за местния вот, което е със близо 800 хил. лв. повече от общите разходи на всички останали парламентарни формации.

Третата парламентарна сила, бръкнала се най-дълбоко за вота на 29 октомври, е "Възраждане" - 946 123,33 лв, пишат от "24 часа".

Със сметка от малко над 4 млн. трите най-скъпи кампании са изхарчили тройно повече пари отколкото останалите три парламентарни формации - ДПС, "Възраждане" и ИТН общи са дали 1 321 965,22 лв.

Разходите на ДПС възлизат на 670 673.30 лв. Социалистите от БСП са похарчили 426 658. 47 лв, а най-евтино са минали от ИТН - 224 633. 45 лв.

С 2 304 770.73 лв. са подпомогнати участниците във вота от дарители. Самите участници в кампанията пък са се бръкнали с 2 088 632.69 лв. Непаричните дарения за местния вот пък са малко повече от половин милион, сочи справката от сайта на Сметната палата.

Към сметките на ПП-ДБ обаче трябва да се добави и отчетът на "Спаси София', които играха с тях в коалиция в столицата. Хората на Борис Бонев обаче не са подали документите си. Те са сред осемте участници в местния вот, които не са изпълнили задължението си да подадат отчети, 640 обаче са го свършили.

Сметната палата започна два одита за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания на участниците в местните избори, в случаите, когато са над 1000 лв. В единия одит ще се проверяват участниците в изборите – партии и коалиции от партии, а при другия – местни коалиции и инициативни комитети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Парътъ пръй борбътъ." - Зглобката.
13
0
 
1
 
! Отговори
СМЯХ преди 3 месеца
Терзиев , Бонев и Хекимян имаха пари от Дарителска Кампания на ЛГБТ САЩ .Обещанието е София да стане ежегодна Столица на Гей Парадите в Света - В София ще има Световно Първенство по най-голям Отвор .Белене навремето е имало специална секция за Гей Престъпници и Педофили .
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами гласове е имало за купуване, подкупи за членовете на избирателните комисии...
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАП направи ли проверка на произхода на тези пари?
10
0
 
2
 
! Отговори
Измекяри преди 3 месеца
Има логика при положение че и двете партии са безподобни бкци само тия дето си продават гласа за пари биха гласували за тях
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Казва се ,,инвестирали,, а не хвърлили . Важното е далаверата с усвояването да не спира . Членството .
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Двойката на София : Терзиев и Бонев ! Нямам търпения за парада на гордостта 2 февруари .
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Васко не е лесно да си кмет, трябва да ставаш рано и да работиш на което внуците от ДС не сте научени понеже сте калпазани, ходи си не е за теб тази работа!
6
0
 
5
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 месеца
Нужно ли е да се питаме, от дье толкоз кинти уа?!
5
0
 
5
 
! Отговори
Нексо да плащат преди 3 месеца
Нексо не са ли помолили щедрите си служители да хвърлят по едни 200 к на месечна база в кампанията на Васко ушето? Сега ето от украса малко спестени, от сметопочистване, ще се възвърнат. А прилежните другари на мис Бонева даже не са си направили труда да подават отчета. Иначе много скачаха за прозрачност. Ама то мача вече свирен.
4
0
 
7
 
! Отговори
Проста математика преди 3 месеца
От Вашият джоб в техният по 5.....
3
0
 
7
 
! Отговори
Хехехе преди 3 месеца
Ако някой си мисли, че политиката е самоцел, се заблуждава! Политиката е бизнес! Залагаш едни пари и получаваш други с добавена стойност!
2
0
 
5
 
! Отговори
Кампания на Терзиев преди 3 месеца
колко струваше? Чува се, че било 5 милиона, ама и 1,6 милиона не е малко и ще трябва да се върнат тия пари някак. Чрез източване на бюджета, с измислени обществени поръчки, въобще както правеха и другите преди тях.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Васко е заделял от закуски от дете, затова сега има пари и бизнес да върти, и на кмет да се прави! Трудолюбив, сам постигнал всичко! Бъди като Васко и родината ке пребъде!