32 камери в София следят за джигити, не записват регистрационни номера

Младите шофьори се мислят за безсмъртни, заяви Калоян Станчев
Обновена: 12 яну 2024 11:19 | 12 яну 2024 11:15, Анисия Иванова
30

Не спира да расте броят на шофьорите, засечени да летят по столичните булеварди. Само за месец камерите на Софийска община са засекли над 8000 нарушители. Сред рекордьорите са шофьор, който "прелита" с 240 км/ч по околовръстното на София, друг - с 200 по бул. "България".

В Центъра за управление на трафика, където са таблата за скорост, засичат джигитите на пътя. Таблата в столицата са 32, като се местят постоянно, за да се види къде има най-голяма концентрация на нарушения.

"Информацията е чисто статистическа, не записва регистрационни номера. Тяхната цел е да се сдобием с местата, където има най-много нарушители. Там да се насочат усилията на "Пътна полиция" и да има по-голяма превенция", уточни Димитър Петров от "Управление и анализ на трафика" към Столичната община.
Президентът на автомобилната федерация у нас Калоян Станчев обясни, че младият шофьор трябва да има възпитание на пътя.

"Трябва да се мисли за превенция, която да има къде младите шофьори да се научат да карат, къде се дава газ, как се влиза и излиза от завой. Колкото повече санкции се налагат, толкова по-малко въпроси ще се задават. Трябва да има възпитание и да се знае, че автомобилът може да бъде оръжие", заяви Станчев.

Според него бързите и скъпи коли са само за лукс, а водачът трябва да спазва всички правила за движение.
"Един млад шофьор никой не го ограничава към момента да си купи каквото и да е кола. Гледат клипове в интернет, дрифтят, а там може да са моите деца, вашите и да стане инцидент. А те си мислят, че са безсмъртни", добави президентът на автомобилната федерация.

И все пак засега санкции няма, обясниха от Столичната община за тези нарушители.

"Към момента законодателството не дава права на никой друг освен на МВР да осъществява такъв контрол, с такъв тип средства. След промяна на законодателството най-вероятно всички ще могат да налагат санкции", заяви Димитър Петров.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: камериСофияBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Доктора преди 3 месеца
До Куку : Явно Италия сте я виждали само в някой филм, защото в Италия, като видят ограничение 90 - те масово карат с над 120 (тия със спортните коли съм виждал, че достигат и над 200) като видят ограничение 120-130, то те карат с колкото си искат.Помня първия път когато влязох в Италия, буквално 5 минути след като влязох, цъкнах ляв мигач да изпреварвам, видях няколко пресвятквания на фарове зад мен и около секунда след това, видях как едно Ферари F430, прелетя с поне 240.
25
2
 
3
 
! Отговори
Куку преди 3 месеца
Що да записват номерата? Нали ще трябва да ги глобяват и всъщност да си гледат работата. Я опитай да караш с 200 км в Италия. Ще ти отлетят няколко стотин евро и ако повториш и книжката и колата.
24
1
 
2
 
! Отговори
хаха преди 3 месеца
като падне малко дъжд или сняг със 120/130 доста хора ще се хлъзнат на това околовръстно с наклони и т.н. Като виждам как се обработва против заледяване. Да не приказваме като трябва да се приеме изпреварване.. То на тракия с 2 ленти им е трудно на много хора, а за повече ленти като са, не ми се мисли.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В цяла София няма едни условия за скоростта на движение. Да се въведе ограничение на скоростта за всички булеварди 80км/ч, вътрешните улици 40км/ч, за околовръстното където е скоростно 110км/ч а останалото на 60км/ч и това е! Както е писал един по-долу тук всяка улица има различно ограничение после видиш ли имало много нарушители. Не може да си с 90км/ч на източната тангента на околовръстното и продължаваш по същия път в новия участък от южната тангента 80км/ч няма никаква разлика в пътя!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе то много хубаво да се ограничи ама трябва и да се преразгледат малко ограниченията. Сега да речем на Околовръстен път източна тангента и северната тангента - 3 ленти в една посока + аварийна лента. Това е по-широко от магистралите ни и е с ограничение 80км/ч, и преди Цариградско има даже и някакъв светофар там на средата на полето с ограничение 40км, а Цариградско е с ограничение и то 80км/ч дето минава през града. Ботевградско 70км/ч, Сливница 60км/ч, а Борис III с 50км/ч Къде е логиката?
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези табла няма как и да бъдат сертифицирани за контрол. Може да се използват единствено чисто статистически.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Репортерчетата и мисирките да престанат на наричат комплексираните нарушители на пътя джигити.Джигит язди 1 кон и то не в градски условия.Да го разберат веднуж завинаги и да наричат нещата с истинските им имена не с речника на улицата.
19
1
 
8
 
! Отговори
Иван Иванов преди 3 месеца
А бе, журналята, защо съобщавате, че камерите не записват номерата на джигитите? Сега ще станат два пъти повече!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Комсомил ТоталиаровКой ползва DVD в днешно време? А, и теорията, като гледаш филм такъв ставаш, така ли? Добре, а ми вземи и гледай за Ломоносов например, може и да станеш по-умен. Айде успех с мисленето.
17
2
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 3 месеца
Щом заселеният с 240 км/ч безопасно е карал по околовръстното, защо там има дивашки ограничения на скоростта като до 40, 50, 60, 70 и 80 км/ч? Защо там ограничението е максимум до 90 км/ч или до 80 км/ч, а не поне до 110 км/ч като за скоростен път? 3-4 ленти за всяка посока, отделни платна за всяка посока и. ...до 40 км/час.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не били компютри а компоти... някой не прави разлика между камера и радар явно
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво е "джигит"? На кой език е?
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До mdaНапълно съм съгласен, че при три лентов магистрален път 80 км/ч ограничение е твърде ниско и единствено забавя трафика. Според мен 100-110 км/ч е разумно ограничение на околовръстното.
13
0
 
0
 
! Отговори
Е, не! преди 3 месеца
това е ***..илно
12
10
 
14
 
! Отговори
mda преди 3 месеца
айде стига с тези камери бе КАТ-а! по околовръстното заради 2-3 състезатели на ден, да се влачим с 80 като охлюви ли? 120-130 е нормално ако си с нова кола за там, за по-старите бангии по-лекичко. 160-200+ вече е за взимане на книжка, но оставете хората да си карат, с камери нищо няма да стане, ще лапнете някой лев и това е.
11
4
 
10
 
! Отговори
Дракон преди 3 месеца
От 50 км./ч. над ограничението, деянието трябва да се криминализира и да се лежи ефективно в затвора за няколко месеца + 5-цифрена глоба.
10
4
 
6
 
! Отговори
Име преди 3 месеца
И за какво са тези 32 камери тогава? Без глоби няма оправия! Гръцките богове(българските шофьори) няма как да ги укротиш без глоби.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
***, за най-малкото ги вкарвайте в затвора и бързо ще ги отучите. Те убиват хора на пътя вие ги пускате на свобода.
8
1
 
10
 
! Отговори
Зевс преди 3 месеца
32 табла с радар, на които няма камери, освен това не са сертифицирани и показват скоростта както дойде, сверявал съм им показанията с тези на GPS.
7
2
 
5
 
! Отговори
Комсомил Тоталиаров преди 3 месеца
Да забранят "Бързи и яростни", да тръгнат по домовете и да претърсват за DVD-та с такива филми и ако намерят, публично навън бой с пръчка!