Вдигат заплатите на работещите в общинските културни институти в София

Увеличението е с 20% и ще е в сила със задна дата от януари 2024 г.
Обновена: 30 яну 2024 10:36 | 30 яну 2024 10:36, Камелия Цветанова
14
Вдигат заплатите на работещите в общинските културни институти в София
Снимка: Столична община

Заместник-кметът по финансите Иван Василев и представители на общинските културни институти, театри и синдикати са се разбрали за 20% увеличение на възнагражденията на всички работещи в тях, съобщиха от Столичната община.

Увеличението е предвидено в бюджета за 2024 година и ще влезе в сила с дата 01.01.2024 г., когато бюджетът бъде приет от Столичния общински съвет.  

На разговори е поставена и темата за драстичните разлики във възнагражденията на актьори и сценични работници и възможността тези разлики да бъдат намалени. По думите на заместник-кмета по финансите, това няма как да бъде урегулирано в бюджета и насърчи артистите да продължат диалога със заместник-кмета по културата Яна Генова и заедно да намерят механизъм, по който общината да превърне това в координирана политика.

Двете страни ще работят и за промяна на критериите за определяне на допълнителното материално стимулиране на всички заети в общинските културни институти, театри и оркестри, за да се намали субективният фактор при формирането му.

Ще бъде създадена работна група с участието на синдикати, артисти и представители на общината, която да изготви споразумение и общински колективен трудов договор за всички заети в общинските театри, оркестри и културни институти.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вие им броите смешните заплати а не се питате защо една чалгаджийка на Пайнер прибира по 10-12 хиляди лева на удно участие. Половин един час да си врътка трътката и да ***. Даже някакви съвсем неизвестни и посредствени взимат по минимум 800 лева научастие. Няколко участия в месеца и са хванали доста добра заплата.
13
2
 
4
 
! Отговори
.... преди 2 месеца
Простотията на българския народ е огромна. Трябва елементарен интелект, за да усети нуждата от култура, а по-голямата част от народа го няма.Някой ден тази простотия може да прерасне в още по-големи трагедии от катастрофите по пътищата, наркоманията,лъжите, кражбите, изнасилванията и убийствата, но вече ще е късно за всички...
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Държавните и общинските структури, когато имат приходи, те в крайна сметка отиват в бюджета на държавата или на общината. Може да имат печалба от 100 милиона, но държавата им я прибира и после им плаща "от нашите данъци", примерно 50 милиона. Следва възмутено гражданство. ...
11
8
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 месеца
Това е поредната лоша новина за бедния роден данъкоплатец. От гърба му ще бъдат свалени 10 кожи за неща, от които няма реална нужда като театро и музика. Защо ние трябва да излизаме на свободния пазар за еелектронергия, а театрите вечно разчитат на подаяния събрани по принудителен начин от нас софиянци вместо да се самоиздържат, а не да реват за заплати всяка година.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма лошо, ама всичко в тази държава върви на кредити. Икономиката се управлява от Шиши и Хасковско-харвардския гуру и оправия няма. Този път краденето е прикрито със замазването на очите на хората.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И с анцузи!? Защо много хора, свързани професионално с изкуствата, си внушават, че да си мъляв, неглиже , хаотичен и джаста-праста, това е култура?! После очакват да ги уважават! Тук не е Америка!
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Думата култура иде от латински и касае земеделската обработка на земя и садене на селскостопански култури.Ние унищожаваме сектора земеделие и даваме трохичките от това на разни хорица, за да си похапнат малко повече.А то пак трябва някой да го произведе, нали.
7
6
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 2 месеца
Щом е за София и за държавни и общински служители МОЖЕ . Недейте и толкова скромно ,може по един празен апартамент на каплапк .Преди да дойдат бежанците и да ви изядат десерта
6
3
 
4
 
! Отговори
На снимката преди 2 месеца
ясно се вижда какви културоведи и енТелект00алци са...
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма лошо, но там заплащането е толкова ниско, че се чудя що за човек трябва да си да си го причиниш...
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хубаво. Но не е хубаво хора, които се считат и по длъжност трябва да са културни, да се явяват на делови срещи по работно селскостопанско облекло (дънки).
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Народа е на домашни кино с домашно вино :)))
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На театро и опера не ходим :)))
1
8
 
6
 
! Отговори
браво , преди 2 месеца
значи откриха средства и за тях . зърнари и въглищари на опашката .