Големият скрит проблем на София е замърсяването с азотен диоксид

В столицата няма транспортно планиране, има транспортно строителство
21 фев 2024 15:05, Анисия Иванова
48
Големият скрит проблем на София е замърсяването с азотен диоксид
Снимка: БГНЕС, архив

Големият скрит проблем на София е замърсяването с азотен диоксид. Това обясни пред БНР Ивайло Хлебаров от Екологично сдружение "За Земята“.

"В София азотният диоксид не се измерва на правилните места. Това изкривява картината и създава лъжливото усещане, че живеем в град с чист въздух по отношение на азотния диоксид, който е опасен за здравето.

Някои от станциите, които трябва да го измерват в София, не отговарят на изискванията, посочени в европейското законодателство. Чакаме вече няколко години министерството да оправи тази грешка, но не виждаме особена реакция от тяхна страна, каза той. Експерти и представители на новата общинска администрация в София се събират днес на форум "Чиста мобилност за София“.

Велосипедният транспорт
Много трудно се придвижваме по велосипедната мрежа, отбеляза Хлебаров.

"Налага се използване и на пътното платно. Част от дискусията ще бъде насочена към даване на препоръки какво да се подобри във велосипедните политики и в мрежите за свързването между различните квартали. Трябва да се започне с добро планиране на велоалеите. Техническото изпълнение също е много важно", обясни гостът.

Градски транспорт
Столичният градски транспорт се разви немалко през последните години, отбеляза той.

"Но в София няма транспортно планиране, има транспортно строителство. Залага се предимно на строежа на различни инфраструктурни обекти, които вкарват допълнително автомобилен трафик".  

Манталитетът за малко използване на автомобили се възпитава, смята Ивайло Хлебаров.

"Чрез положителни стимули, но и чрез санкции. Надяваме се да видим дългосрочна политика за развитие на градския транспрот и за ограничаване на използването на личния автомобил за всекидневните нужди в града".

Чиста мобилност
НИМХ направиха преди няколко години химически анализ на фините прахови частици в София, обясни Хлебаров. "Фините прахови частици са по-малкият проблем на транспорта, по-големият са задръстванията и замърсяването с азотен диоксид".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
До вв преди 2 месеца
Идеално. Дано повече хора последват твоят пример.
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички искат чист въздух, но кажеш ли им да се разделят с пръдливияим 20г дизел, настава вой до небесата!
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупости. Проблема на София е от една географското положение, от друга презастрояването и липсата на адекватна за това инфраструктура. Дори преди 1990г е имало мръсен въздух в София, независимо че трафик почети нямаше Просто няма добра циркулация на въздуха. Същия проблем има и Щутгарт примерно.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който може да си го позволи и да измисли вариант, да се пръждосва от гетото колкото се може по-бързо. Причини безброй..
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Велосипеден транспорт само че не сме в Европа ас Африка тук крадат бе навсякъде пред големите вериги има стойки, а велосипеди но никъде не съм видял да оставят веднага ще ги преберат
15
9
 
5
 
! Отговори
Дизеларов преди 2 месеца
Азотни оксиди идат най-вече от дизелаци с махнати ЕГР-и и ад блу системи. Техниката на пунктовете за ГТП изобщо не ги мери тези неща, защото това е твърде сложно да се измери.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кикитата са по меренето на оксиди, писането на програми, мумурандуми и стратегии за милиони грешни левове! Като лапнат парата и ще си останем с едно мазе пълно с хартии и глупости и нищо като реално свършено!
13
5
 
6
 
! Отговори
Също и от преди 2 месеца
Дизела има фини прахови частици дим огън и жупел
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно, как в София и изобщо България винаги всичко е наопаки. В една Швейцария хората мият и чистят улици всеки ден, дори и да няма нужда. Тук мием и чистим улици само преди изборите и после се чудим що дишаме мизерия и живеем в мизерия.
11
9
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 2 месеца
Ей заради такива теграмотни селяни, които пишат "тротУари" е таково паркирането в София.Дойдохте с избушените си селски баварци и голфове и се настанихте като у дома си.Па и сте нагли да ми казвате с какво да ходя на работа. Нищак, като не ти стигат парите за бензин терай пеш!
10
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен "И миризмата на неизгорял бензин също не е приятна!" --------------- то вече не останаха коли не бензин.. Масово се карат ум..релите италянски дизели с махнати ДПФ филтри, а малкото автомобили на бензин се карат на газ.
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И миризмата на неизгорял бензин също не е приятна!
8
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прекалено много коли има в София. По тротуарите неможе да се движи човек от паркирали автомобили. Улиците са постоянно задръстени. Единственият изход е като в Лондон: дневна такса за всяка кола която се намира вътрешно от околовръстното. Който не е на зор, да ползва градският транспорт.
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Големият проблем на София не са колите, а бездарната община и кметства, които не чистят улиците от прахоляка.А тойе от камионите по строежите, които не се мият и калят улиците.Големият проблем е и от сините на цвят софиянци, които горят дрехи, гуми, талашит и *** за да си стоплят копторите и общината не ги закача, защото са избиратели.
6
8
 
13
 
! Отговори
стар преди 2 месеца
Още помня мантрата отпреди 20-30 години: спрете Кремиковци и въздухът в София ще стане по-чист..Каква е тази мания да си купувате дизеляци, да ви тракат и пушат??!?
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде сега пък азотният диоксид... скоро ще изкарат и диводородния оксид за основен замърстител само и само за да не кажат, че основният проблем са ордите сееееееее...ни дето се преселиха в града!
4
7
 
12
 
! Отговори
Азотния диоксид преди 2 месеца
е газ и каро дихне вятъра го няма! Най големия проблем е прахта! Всеки ден трябва да си забърсвам HiFi уредбата за 34000 евро и това ме вбесява, защото се драска клавирния лак!
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Идете на Драгалевци и погледнете надолу булевард Черни връх ще добиете истинска представа за бруталното строителство виждат се поне 30 крана.
2
6
 
6
 
! Отговори
Нури преди 2 месеца
Кога Бг ще Станеме Бяла Държава
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия като изредят цялата менделеева таблица , ще започнат да казват , че много кислород има във въздуха и трябва нов данък 10%