Заслужава ли си в този момент инвестицията в имот?

Снежана Стойчева сподели актуална информация за цените в столицата
74
Заслужава ли си в този момент инвестицията в имот?

В началото на 2024 г. пазарът на недвижимите имоти остава динамичен. В тази връзка в страната ще се проведе поредица от 8 бизнес форума, които ще очертаят бъдещето на имотния сектор.

"Това е девета поредна година и 17-и форум в София. Продължение е на Годишните награди на  Imoti.net - с новото име Real Estate Business Forum & Awards. Срещата беше с тема стандарти на бъдещето в средата на живот. Във втория панел бяха доста интересни темите - информация за развитието на София, къде ще се изгражда инфраструктура", посочи пред Bulgaria ON AIR Снежана Стойчева - мениджър на сайта за недвижими имоти Imoti.net

Южните райони остават най-търсени, но се засилва интересът към северните райони в София. Най-много продажба през миналата година са се случили в "Младост" и в центъра. Предпочитаните имоти са двустайни и тристайни. В централните райони най-продаваеми са тристайните, в широкия център - двустайните.

Най-предпочитана е тухлата, но панелът почти не отстъпва, тъй като е по-евтин.

В централните райони средните цени за миналата година са около 2650 евро, в южните - 2200 евро, в източните - 1989 евро, в широкия център са почти 2000 евро, в западните райони - 1600 евро, в северните райони - 1500 евро.

"Ако директната инвестиция в недвижими имоти е най-сигурна по отношение на доход-риск, то няма неподходящ момент. Ако инвестицията е да закупим имот, защото искаме да живеем в по-добри условия, моментът винаги е подходящ. Ако говорим за инвестиция на спестявания също е най-подходящ моментът. Ако очакваме доход от наем, това в известна степен е добре, но все още наемите не могат да върнат бързо инвестираните средства. Ако инвестираме, за да купим имот, който да продадем след 2-3 години, не е много добре", обясни Стойчева.

В някои райони на София от 2006 г. насам има увеличение на цените с 200%, стана ясно още от думите ѝ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До73. Нито си архитект нито си строител. Ремонт на панелка е най труден. Да смениш вътрешната инсталация на водопровод поцинкован и отопление , както и да го осъвременим е скъпо и трудно . Фасадата на панелката може да е освежиш но съдържанието е важно.
71
3
 
10
 
! Отговори
Архитект преди 2 месеца
Старите панелки са строени с качествени материали , а не с морски пясък и *** плюнки. Старите панелки ще надживеят и тази цивилизация . Тухлите след период от около 50-100 години деградират и започват разпад. Изключение имат тухли направени от качествена глина , изпечени на правилната температура и без достъп до влага и студ. Такива условия в България няма. Най-устойчивото строителство е железобетона . Старите панелки ще поскъпват , всичко останало - долу.
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЗАБЛУДАТА С ИМОТИТЕ - ИНВЕСТИЦИЯ, КОЯТО НЕ НОСИ ПЕЧАЛБИ,А САМО РАЗХОДИ,КАКВАТО Е ТАЗИ С ЖИЛИЩАТА,Е НЕИЗГОДНА. ПЪРВО - ПОРАДИ НАДЦЕНЕНИЯТ ПАЗАР,КОЙТО ЩЕ СЕ СРУТИ. ВТОРО - ПОРАДИ НИСКАТА ЛИКВИДНОСТ:АКО СЕ СТРЕМИТЕ ДА Я УСКОРИТЕ - ЩЕ ПРОДАВАТЕ СЪС ЗАГУБА. НА КОГО МУ ТРЯБВА ПОРУТЕНА ПАНЕЛКА ИЛИ ТУХЛА НА 50-80 ГОДИНИ ДОРИ И С КОЗМЕТИКА??!... ХАЙДЕ,ХАЙДЕ САМО КАТО ПОГЛЕДНЕШ ФАСАДИТЕ И ВСИЧКО Е ЯСНО...
69
2
 
19
 
! Отговори
SS преди 2 месеца
Брокер на недвижими имоти, беше пребит, на тихо, но комуникативно място, в близост до центъра, на метри от детски градини, училища, магазини и буквално до спирка на градския транспорт с почти всички линии и бъдеща метростанция, с прекрасна гледка към Родопите, Витоша, Пирин, частично Рила и с почти 10% идеална видимост към морето, в 100% озеленен и екологичен район!
68
13
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Балонаджиите да почакат още малко, няколко стотин години които във Вселенски мащаб са едно нищо и после да вадят старите си книжки от соца от ДСК и да си купуват апартаменти с Живкови пари по 7000 лева тристайни. Все пак тогава една сватба с 200 човека струваше по 2000 лева и младоженците се кичеха с едни гирлянди с двадесетолевки :))) Малко оостана дрогаре, почакайте, може и Пyтeн да дойде и да ви освободи :))))
67
2
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 2 месеца
До Анонимен твоя срок на годност е изтекъл, Пич!
66
3
 
14
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Цените в идеалния център са 5к евро на квадрат, че и нагоре. Балонът ще се спука скоро.
65
6
 
8
 
! Отговори
архитект преди 2 месеца
Старите поддържани панелки имат живот над 300 години. Факт. Нито Рихтер от седма степен ги събори, нито нюкове могат да им навредят . Не горят като селските коптори или новите картонени кули. Железобетон при добра поддръжка ще ви надживее и скапаната цивилизация. Следователно старото строителство тип панелка ще поскъпва.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
а бе я бе,в брой съм си го купил
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
вий ще ми кажете само наемът и е 550лв на месец
62
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имотите били поскъпнали. Да се набуташ с толкова пари за една прогнила панелка на 60 години, с изтекъл срок на годност едва ли може да се случи. Това че му искаш толкова, не значи че ще ги получиш. Затова се продават с години и се въртят едни исъщи обяви по сайтовете.
61
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много имоти са минали през ръцете ми, но никога с брокерчета-само уговорка със собственик или купувач и с адвокат при сделката. Да се дават грешни пари и то на некомпетентни за тази дейност е гл.у.лпост. Първо те са без юридическо образование и им заплащаш високите депозити само за да ти покажа вратата или оградата на имота като скубят и от двете страни, което никъде другаде го няма, защото там има утвърден закон за брокерската дейност. А що се отнася до "високите цени" то е както се договориш.
60
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много чужденци купуват имоти във бе-гето затова цените скочиха.
59
4
 
16
 
! Отговори
Беко преди 2 месеца
Аз само не мога да разбера ceлинджъpuтe, дето се бутат у презастроения юг. Таm, първо, е пълен konTop, второ - там се мръква час по-рано заради Витоша. Ама, peднеци, сър!!!
58
1
 
12
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 2 месеца
някой написал, че имал апартаменти в Лондон. нямаш. имаш лизинг на апартамент, ако имаш де.
57
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 56 .Какво като коментират само брокери , парите нали са ти в джоба ? Ако брокера ти каже 100 000 евро , ти му кажи 40 000 евро и си тръгни
56
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ИТтата обраха народа В България има няма 2 милиона програмисти и тук там някой работи в Лидъл.
55
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди малко прочетох една статия за някакъв форум на брокерите. Та те съветват да не се дискутира темата за имотния сектор от медиите, а само от брокери. Демек, само те имали право да коменират тези теми и каквото кажели те, това е истината. методите на Гьобелс с пълна сила.
54
17
 
4
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 2 месеца
Програмистите с високите заплати изкупиха имотите и им вдигнаха цените и не останаха за нас. За да се оправят нещата трябва да се изземат имотите на програмистите.
53
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази същата каза че един гараж вече минавал 50 000 лева . Абе гладам аз една опашка .Питам за какво акате бе хора ? За имоти , казват , щели да свършат ...