ВМРО: Столична община спи, а кърлежите завземат площите на София

Реакция от екипа на кмета Терзиев все още няма, твърди Контрера
Обновена: 13 мар 2024 12:55 | 13 мар 2024 12:55, Анисия Иванова
27
ВМРО: Столична община спи, а кърлежите завземат площите на София
Снимка: ВМРО

Последните години проблемът с кърлежите в зелените площи и парковете на столицата е много сериозен, а причината е, че не се започва навреме обработката срещу кърлежи, което е сериозен пропуск на общинските власти. С това предупреждение се обръща към компетентните органи общинският съветник от ВМРО в СОС и зам.-председател на войводите Карлос Контрера.

Миналата година педиатрите и ветеринарите отчетоха бум на децата и домашните любимци, които посещават медицинските кабинети, защото са ухапани от кърлежи. Внасям сигнал до кмета на София с настояване незабавно да бъдат взети мерки и да започнат обработките срещу кърлежи в зелените площи, допълва още Контрера.

Ето и пълния текст на позицията на зам.-председателя на ВМРО Карлос Контрера във Facebook:

Поради по-топлото време и последните по-влажни дни кърлежите плъпнаха из софийските паркове, градинки и междублокови пространства. Още преди месец в работна среща предупредих направление „Опазване на околната среда“ в Столична община, че тази година популацията на кърлежи ще се активизира по-рано и съответно по-рано трябва да се започне с пръскането.

Днес внасям сигнал до кмета на София с настояване незабавно да бъдат взети мерки и да започнат обработките срещу кърлежи в зелените площи. Ето и част от мотивите към сигнала ми:

През последната седмица в приемната ми като общински съветник постъпиха множество сигнали от граждани, живущи и работещи в различни столични райони, че са били ухапани от кърлежи, както и че са станали свидетели на активиране на популацията от кърлежи, които пролазват в зелените площи, по алеи и тротоари. Конкретно бях сигнализиран за случаи в район „Кремиковци“ – кв. Ботунец, район Панчарево, район „Овча купел“, район „Възраждане, район „Слатина“, район „Красна поляна“, район „Подуяне“, район „Люлин“.

През настоящата година предвид по-високите температури, по-мекото време се създадоха условия за развитие на популацията на кърлежи значително по-рано от м. април. Вече са регистрирани случаи на ухапани граждани, както и на домашни любимци (кучета), които са извеждани на разходки.

Считам, че постъпващите сигнали показват, че е наложително незабавно да започне обработката срещу кърлежи, за да се избегнат инциденти, включително разпространяване на заразни болести, пренасяни от кръвосмучещите. Както е добре известно обработката срещу кърлежи (дезинсекцията) е най-подходяща, когато кърлежите още са в корените на ниската тревна растителност, а ларвите им още не са се излюпили. Всяко забавяне на обработката (понякога е въпрос на дни или седмица) води до намаляване на ефективността на препаратите, защото когато тревата прорасне или кърлежите започнат свободно движение, спада възможността да бъдат засегнати от активното вещество в препаратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: софияВМРОкърлежи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
nvm преди 1 месец
София е загиващ град скоро всички ще напуснат арабите идват .
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боли *** фара за софия! Нали си имат "спаси софия"?! Да си спасяват софия или да се спасяват от спасителите и...
14
2
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Контрера да събира всички контрери от ВМРО и да им даде по една пръскачка да обработят где що има зелена полянка из България и Македониа. Каракачанина,дето ограби де що имаха македонските дружества в България ще го финансира.
13
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Не знам дали спи или е пълна с неподготвени и некадърни служители, които хал хабер си нямат от управление! Същото е във всички останали сфери. "Нашите" хора са инсталирани на ръководни длъжности, без да имат необходимото образование, опит и т.н. Затова сме на този хал.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
този оПщински "съветник" да хваща пръскачката и да ходи да пръска тревните площи
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Революция ли ще прави тоя??
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кърлежи е синоним за хората от ГЕРБ и ВМРО,а не за мигранти. ГЕРБ и ВМРО изпиха всичко ,което можеше да се изпие от кървта на народа и го затриха. От 9 милиона, стана 6,5 милиона и не се знае дали не са по-малко вече Българите. Сега само тровят душите на Български народ с тхните оартньори от ДПС, ИТН ,Възраждане и президента на България.
9
0
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 1 месец
даже се бият защото се/си познават кърлежите
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ужас: Фандъкова беше опитна кметица и имаше поне 10 години много опитен шеф на Столичния инспекторат Веска Георгиева, лека й пръст. Сега нито Фандъкова, нито Георгиева, кметът млад и неопитен, а старите експерти и чиновници по отдели и служби са кадри на ГЕРБ. Като добавим и факта, че обл.управителка на София град в най-неподходящия момент се намеси и показа, че е началник, сега Киро и Кокорчо да се оправят. Дотам стигнаха нещата, за съжаление... Следва повика: Спаси София от некадърници!
7
1
 
6
 
! Отговори
питам преди 1 месец
А ми как да се отървем от кърлежите които са на всички водещи места в държавата , както и вие .Та и един за свяст не става !!
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По -корумпирана и по-алчна партия от ВМРО няма. И другите са корумпирани, но тези избиха рибата и всички класации.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нерде работа в IT фирми, нерде пръскане на тревни площи, включително в ранна пролет, срещу кърлежи. Това е дейност, която СОС трябва да наблюдава и при нужда да контролира. Само че ПП-стката обл. управителка на София-град блокира избора на комисии на СОС, така че трябва самата тя да върши дейността на всички комисии.То трябва и акъл в дейността на областната управа, а не само нареждания и заповеди.Това важи и за управленците от ПП-ДБ.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1 - скачат щото от администрициите им позволяват. Все едно тия в общините не виждат, че навън зима няма и кърлежите са будни. Ще кажеш, че в общината никой не е проверил при какви температури кърлежите са активни. Това са елементарни неща. Иначе, че тоя търси популярност е ясно и че няма да спре също е ясно, а дали е пуснал сигнали на правилното място вместо по социалните мрежи... Само той знае.
3
3
 
7
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Първо трябва да напръскат в Столична община. Спаси София главно. После парковете
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кърлежите са завзели и Парламента също така...
1
0
 
13
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
Миналата година долу-горе по това време ме ухапа кърлеж на гробищата. Изследваха го в ЦЗПБ. Излезе заразен, вследствие на което се диагностицира лаймска болест и при мен. Цяла година периодически ходя на вливания, но няма кой знае каква полза. Към кого трябва да се обърна за някакво възмездие заради тая нелечима болест (освен към арменския поп)?