Кой ще плаща повече такса смет? Терзиев за новия субект "замърсител"

Промените ще влязат в план-сметката за бюджета
14 апр 2024 15:36, Петър Бойчев
38
Кой ще плаща повече такса смет? Терзиев за новия субект "замърсител"
Снимка БГНЕС

Когато вкараме регламента "замърсителят плаща", ще има промени в такса смет за софиянци - в каква посока и за кого, ще го уточним. Това каза кметът на София Васил Терзиев пред bTV.

Правим разчети, защото това са домакинствата и бизнесът, посочи той и увери, че когато са готови, ще споделят рамката, и то по-рано, за да са подготвени хората.

За едни ще има поскъпване, за други - намаляване, ако генерираш много боклук, ще плащаш повече, посочи кметът. По думите му тези промени трябва да залегнат в план-сметката и в други аспекти на бюджета.

Според Терзиев още един мандат ще е необходим, за да се намали недостигът на места в детските градини.

Кметът посочи, че засега София не е пред криза с боклука, има поне две години тя да бъде решена. Това, което заварихме, беше, че 90% от отпадъка, който се извозваше в завода за боклук, се депонираше, т.е почти нищо не се рециклираше, не се гореше като RDF (твърдо гориво от отпадъци - бел. ред.), обясни той. Целта ни е до края на годината това да стане под 10%, като се увеличи процентът на рециклиране до 8-9 %, при 1,5% сега, разясни Терзиев.

Другата важна стъпка, според него, е да заработи системата за RDF. Заводът и прилежащите клетки са планирани да бъдат запълнени за 21 години, целият капацитет ще се изчерпа в рамките на девет години, ако продължаваме да не горим твърдите отпадъци - седем са минали, две остават, уточни кметът, цитиран от БТА.

По думите на Терзиев следващата седмица ще бъде пусната обществена поръчка, за да се "отпуши" процесът за пълния тонаж на RDF. Той съобщи също, че скоро се очаква почти двойно увеличение на хората, които ръчно сепарират боклука, като в същото време този удвоен брой хора ще струва 3 млн. лв. по-малко, тъй като са изчезнали "едни посредници".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от София
Моторист е в кома след катастрофа в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щи тряба всяка сутрин да си го хвърляме на Масковска 33.
34
0
 
2
 
! Отговори
ясно преди 2 седмици
Ще е опасно да съ върви по улиците защото вместо торбички смет през балконите ще хвърчат чували
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ЗАМУРСИТЕЛ ДА ПЛАЩА
32
1
 
4
 
! Отговори
Сифилиско преди 2 седмици
Това ще повиши търсенето на фирми за отпушване на канали по панелките, където всеки ще си реже *** и ще го пуска в тоалетната
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Типично по нашенски гражданите ще го отнесат. И сега по кварталите контейнерите преливат от от аз би от близките заведения още към обяд, докато когато заведенията почиват няколко ако дни може да си види как същите тези контейнери трудно се пълнят за един ден
30
1
 
7
 
! Отговори
Тъкмо преди 2 седмици
се научих да ям розови домати по 8.50 лв., сега ще требе да ги откажа. Ставам слънцеяд. Стига вече с това повишаване на цени, за какво: дивашкото ви презастрояване, плаващите плочи, мръсен въздух, развалена храна за бездомни животни по тротоари вони, ядат ни буболечки кълежи и бълхи, чупим тазобедрени стави зимата. Чешми няма в градинките, лятото не можем да се охладим. А иначе най-справедливо е на човек, или на торбички от община, кофите мият ли ги? а улиците?
29
4
 
4
 
! Отговори
Торбички преди 2 седмици
Поръчваш от общината торби, и камера до всяка кофа, а си изфърлил друго торбе, 2000 лв. глоба. Другият вариант е на човек. Но и в двата случая ви готвят драстично увеличение. Требе си увеличат заплатките с още 300%. Който няма пари си продава жилището, тази е целта и в него се настаняват едни мили, осъдени мигранти. За които е платено по 20 000 на калпак. Така с един куршум 2 заека, хем безлатно жилище спестяват от 20 хилки евро, хем пълнят хазната от продажбата.
28
2
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 седмици
Едно нещо е гениално , когато е максимално просто.Данъчната оценка е единственото нещо , което не създава проблеми.
27
1
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 2 седмици
До Анонимен 17 То и колите не предизвикват катастрофите , ама ги арестуват и продават ,без да питат собственика.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Данса окаже, че трябва да се назначат едни 10000 нови общински служители, които да броят срещу такса броене кой колко смет изхвърля.
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Софиянци тъкмо се понаучиха да не си хвърлят торбичките с отпадъци през балкона, а Теризев ще върне традицията.
24
0
 
6
 
! Отговори
шоп преди 2 седмици
"Правим разчети"! А палето все повече се оплита в кълчищата ...
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От тази лобистка за бизнеса промяна, който не иска да плаща такса смет, ще се получи, както винаги - отпаддъците ще са по улици и дерета, кофите празни, а бизнесът ще спести от данъци за нови коли и офшорни сметки. Този лобистки за бизнеса закон го пробутват от много години. Бизнесът натиска общинари и депутати. Населението ще плаща, бизнесът ще пести.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А как се измерват отпадъците? На тегло или на обем. 100 кашона ще изискват повече камиони от 100 кила отпадъци с малък обем
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Терзиев ще следи кой колко сeрe и който сeрe повече ще плаща повече, щото явно е по-голям замърсител!
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хората замърсяват различно. Не е справедливо да се плаща на човек. На килограм живо софийско тегло е най-справедливо.
19
2
 
7
 
! Отговори
Балкантурист преди 2 седмици
За незаконно построените жилища, данъчната оценка е 0 лв. Не се дължи нищо. За такива тарикати живота е песен дълги години наред.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не се знае колко хора живеят, за да се плаща на човек, а и даже да се знаеше, хората генерират различно количество отпадъци. Каквото и да предлагате, то няма да е по-добро от сегашния начин на плащане - според данъчната оценка.
17
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да се плаща на човек а не на апартамент. Хората замърсяват а не апартаментите.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Един дебелак яде за трима души. Предлагаме на Терзиев да се плаща на килограм живо софийско тегло. Най-справедливо е. Трима може да замърсяват за един, и един - за трима. Справедливостта се измерва в килограми.