Кой ще плаща повече такса смет? Терзиев за новия субект "замърсител"

Промените ще влязат в план-сметката за бюджета
14 апр 2024 15:36, Петър Бойчев
38
Кой ще плаща повече такса смет? Терзиев за новия субект "замърсител"
Снимка БГНЕС

Когато вкараме регламента "замърсителят плаща", ще има промени в такса смет за софиянци - в каква посока и за кого, ще го уточним. Това каза кметът на София Васил Терзиев пред bTV.

Правим разчети, защото това са домакинствата и бизнесът, посочи той и увери, че когато са готови, ще споделят рамката, и то по-рано, за да са подготвени хората.

За едни ще има поскъпване, за други - намаляване, ако генерираш много боклук, ще плащаш повече, посочи кметът. По думите му тези промени трябва да залегнат в план-сметката и в други аспекти на бюджета.

Според Терзиев още един мандат ще е необходим, за да се намали недостигът на места в детските градини.

Кметът посочи, че засега София не е пред криза с боклука, има поне две години тя да бъде решена. Това, което заварихме, беше, че 90% от отпадъка, който се извозваше в завода за боклук, се депонираше, т.е почти нищо не се рециклираше, не се гореше като RDF (твърдо гориво от отпадъци - бел. ред.), обясни той. Целта ни е до края на годината това да стане под 10%, като се увеличи процентът на рециклиране до 8-9 %, при 1,5% сега, разясни Терзиев.

Другата важна стъпка, според него, е да заработи системата за RDF. Заводът и прилежащите клетки са планирани да бъдат запълнени за 21 години, целият капацитет ще се изчерпа в рамките на девет години, ако продължаваме да не горим твърдите отпадъци - седем са минали, две остават, уточни кметът, цитиран от БТА.

По думите на Терзиев следващата седмица ще бъде пусната обществена поръчка, за да се "отпуши" процесът за пълния тонаж на RDF. Той съобщи също, че скоро се очаква почти двойно увеличение на хората, които ръчно сепарират боклука, като в същото време този удвоен брой хора ще струва 3 млн. лв. по-малко, тъй като са изчезнали "едни посредници".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
6
 
! Отговори
Балкантурист преди 1 месец
11, според данъчната оценка на жилището, но много пристройки и надстроени етажи се пълнят с туристи, а са незаконно построени. Така, че за един може - за друг не може.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагаме на Терзиев да се въведе в транспорта справедливият принцип "Дебелият плаща". Защото един 150 кила софиянец и една 50 кила инфлуенсерка тежат различно на Градски транспорт.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагаме на Терзиев да се въведе и за Канализация "Замърсителят плаща". Да се претеглят изпражненията на софиянци и всеки да плаща за замърсяването. Защото милионерите ядат повече и замърсяват канализацията повече.
12
2
 
12
 
! Отговори
Бял Хетеро Мъж преди 1 месец
е най-големият Замърсител - да се Таксува жестоко!
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не знае колко хора реално живеят някъде, за да се плаща според брой живущи. Засега за България няма измислен по-справедлив начин за определяне на такса смет от сегашния - според данъчната оценка на жилището. Това замърсителят плаща е една голяма илюзия. Отделно, че би трябвало да се плаща и за отиването на камиона за отпадъците до всеки имот, даже и да няма отпадъци
10
2
 
2
 
! Отговори
!! преди 1 месец
До Чудя сеФлашките не участват в изборите. Резултатите, записани в протоколите са на база на преброените хартиени разписки от машините.
9
7
 
8
 
! Отговори
Всички преди 1 месец
Всички сме регистрирани в общината, че и в мвр - двама дущи ще плащат за двама, четирима ще плащат за четирима итн .................. Сега апартаментът, площта поределя такса смет...............непочтено е, обирджийско е..................
8
1
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Много се говори за системата "замърсителят плаща",но досега никой не е казал как ще се измерва количеството ***.Може би до всяка кофа ще има общински служител с кантар,който ще записва количеството на отпадъка?
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Русия ще се повишава стандарта на живот на руснаците, докато българите в ЕС все повече ще обедняват.
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ейййй, я при Учителницата и Тиквата всички беше без пари. Не кой не плащаше нищо у всички имаха кюлчета.
5
3
 
4
 
! Отговори
Чудя се преди 1 месец
Имаше маничулации с флашките за кметските избориКс кога ще се произнесе по казуса
4
4
 
15
 
! Отговори
безплатен съвет преди 1 месец
Дом на колела купи. С него ти нашир, надлъж ходи. Такса смет висока - забрави !
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как ще измерват кой колко *** произвежда!? Да обяснят на населението.
2
4
 
12
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Май ще е по добре да не сте на власт след изборитеТи си червен мулионер терзиика от пребоядисаните ама ние не смеДа ни сьдирате от даньци и такси
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А братята роми колко ще плащат?