Родители искат СО да обяви 2 май за неучебен ден

По закон кметовете могат да обявяват до три календарни дни за неучебни
17 апр 2024 13:17, Инна Ангелова
13
Родители искат СО да обяви 2 май за неучебен ден
Снимка: БГНЕС

Все повече родители призовават 2 май да бъде обявен официално за неучебен ден. "Разумно е кметът на София да обяви 2 май за неучебен ден! Много родители са си взели отпуск и ще пътуват с децата си! Училищата ще са полупразни. Кметовете на гр. Пловдив, Стара Загора, Първомай, Хасково вече обявиха 2 май за неучебен ден!", е написал баща в групата "За качествена и иновативна образователна система" във фейсбук.

В Благоевград, Смолян и Плевен вчера беше взето решение на 2 май да не се учи.

1 май, сряда - Денят на труда - е официален почивен ден. След това на 2 май се работи и учи, а от 3-ти май, петък, започват четирите почивни дни около Великден, който тази година се пада на 5 май. Почивни, съответно и неучебни, са 3, 4, 5, 6 май. Много родители планират да пуснат бележка за един ден отсъствие на детето си по семейни причини на 2 май, поради което действително училищата едва ли тогава ще учат на пълен капацитет. Затова според много родители е удачно не само в София, но и изобщо МОН да обяви четвъртъка за неучебен ден в цялата страна.

Родителите коментират, че училищата също имат право да обявят някои дни за неучебни. Други споделят, че някои училища като софийското - 151-во вече са обявили, че няма да учат на 2 май. "Докога ще ги чакаме в Столична община", питат родители.

По закон кметовете на общини могат да обявяват до три календарни дни за неучебни в рамките на една учебна година за училища на територията на общината. Такова право имат и директорите - след решение на педагогическия съвет. МОН също може да обявява определени дни за неучебни със заповед на министъра на образованието. Това обаче обикновено става в началото на годината. През май например за неучебни са определени дните 17 и 20 май, когато ще са матурите за 12-класниците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от София
Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами да затваряме МО щом вече родителите командват парада. Измрънкаха 15 дни отсъствия с бележка от родител, демек още 3 седмици ваканция за чадата си, сега определят не учебните дни, скоро със смс ще уведомяват учителите каква оценка да пишат на детето им.
12
0
 
0
 
! Отговори
Ем, кметя да преди 1 седмица
се разпореди по тоя въпрос.
11
0
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 1 седмица
Да представят исканията си пред протопрезвитер Кусан Хадавян.
10
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Блика омраза и завист от коментарите :)
9
1
 
3
 
! Отговори
Ббб преди 1 седмица
Обават или необяват, няма да се учи и работи тогава. Ако искаш да свършиш нещо тогава, трябва да почерпиш тези които те обслужват.
8
1
 
3
 
! Отговори
Подкрепям искането! преди 1 седмица
Нека да се съберат 6 дена ваканция.
7
1
 
8
 
! Отговори
Дани преди 1 седмица
По-добре ще е да обявят всичките дни за учебни, има нужда.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То е смешно - насред 6 почивни дни - един уж работен. Кобко работа ще се свърши, при положение, че почти всеки ще бъде освободен по "семейни причини" от училище?
5
1
 
11
 
! Отговори
Столичани в повече преди 1 седмица
Хората искат да си пътуват по родните места.
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много ви моля, писнало ни е "софианци" да се връщат на село по празниците и да ни тормозят да им даваме всякакви продукти и да ни питат къде се забавляваме, има ли някакви забележителности на село. Не, нямаме време да се забавляваме, не искаме да ви даваме яйца, спанак, зимнина, правете си ги в София. Оставете ни на мира. Никаква ваканция.
3
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се спряхте да пътувате Сифиянци, толкова дати направи почивни Борисов преди години, не ви стигат. Ама джобовете ви са пълни, на държавни заплати е лесно, твърда заплата, почивните дни не ви събарят.Половин София е на сигурни държавни вземания, министерства, институции, знайни и незнайни организации , да не говорим за Народното събрание и прилежащите му десетки органи. Колко ще са неработните дни- няма значение.
2
5
 
13
 
! Отговори
На някои родители преди 1 седмица
Не им стига, че с фалшиви бележки ще отсъстват от учебните занятия, сега искат непресъствен ден, ами да затворим училищата! Който иска да учи ще учи! Другите на борсата и околовръстното,
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Горките гаменчета, тряба да ходат първо до училището и чак после в мола.