Контрера срещу "Спаси София": "Червена зона" и "Синя" в неделя е популизъм

Защо "Спаси София" вдигат темата точно сега?
29 апр 2024 10:28, Александър Попов
50
Контрера срещу "Спаси София": "Червена зона" и "Синя" в неделя е популизъм
Снимка: БГНЕС

С тази позиция излиза зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера във връзка с поредните „спасителни“ идеи на Борис Бонев и „Спаси София“ по отношение на платеното паркиране и престоя на автомобили в централната градска част на Столицата.

На нарочен брифинг в Столичен общински съвет ППДБ-Спаси София гръмко обявиха "реформи" в системата за паркиране в София, без грам анализи.

Още по темата
Предлагат се претоплени стари идеи, които са до втръсване предъвквани в Столична община назад в годините. Най-екзотичната идея за "червена зона", заяви зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера.

Практически "Червената зона" е вариант на нискоемисионната зона, но с по-рестриктивен режим. Колкото проработи нискоемисионната зона (за спиране на автомобили първа и втора еврогрупа), толкова ще проработи и „Червената зона“, припомня общинарят.

Защо "Спаси София" вдигат темата точно сега?

Защото Спаси София и техните придушевни ПП-ДБ влязоха във война с голяма част от живущите в центъра и предлагат "Червена зона" като вид "морков", тъй като част от живущите в центъра подкрепят подобна мярка. "Червената зона" е насочена срещу живущите в кварталите извън централната градска част с цел да ограничи навлизането им в центъра. При липсващи все още рингови булеварди и съответните  бързи връзки на градския транспорт от всички посоки с центъра – това е преждевременно, да не кажем откровена глупост, категоричен е по темата Контрера.

Платено паркиране и в неделя

Целта е проста – да се ограничи през цената на паркирането влизането в централната част на автомобили в почивния ден. Самата мярка е спорно дали е целесъобразна точно в неделя, защото накрая ще се окаже, че разходите ще надвишат приходите. И причината е ясна – заплащането на служителите в почивни дни е по-високо, съгласно Кодекса на труда. Освен това – който работи в неделя в следващия ден със сигурност трябва да почива. Това означава назначаване на още и още персонал, нови разходи. Без детайлен финансово-икономически анализ тази мярка е доста спорна, защото ще се окаже, че от финансова гледна точка е грешка, а и няма никаква гаранция, че ще се осигурят свободни парко места, каза още зам.-председателят на ВМРО Карлос Контрера.

Ако тези две мерки бъдат въведени, това за мен означава, че се върви и към увеличение на цената на стикерите за живущите, както и вероятно към намаляване на допустимите автомобили на домакинство от два на един. Това сега не се казва, но логиката на ППДБ-Спаси София води в тази посока, категоричен е той.

Въвеждането на тези мерки без големи паркинги по протежението на вътрешния градски ринг е невъзможно. Ако в централната градска част не бъдат изградени подземни паркинги, паркоместата така или иначе няма да стигат, дори да се въведе „червена зона“, да се увеличи цената или зоните за платено паркиране да работят седем дни в седмицата. Например вариант за голям подземен паркинг има под „Княжеската градина“, но високата цена на един подобен проект винаги е играла ролята на спирачка. Екзотична е идеята да се унищожи подлеза на „Спортната палата“, за да се изгради там паркинг, защото подлезът е твърде малък, а осигуряването на рампите за влизане и излизане предполага цялостна реконструкция поне на ул. Гурко и бул. Васил Левски, а такъв проект няма. Въобще „идеите“ на спасителите са като приказки под шипковия храст. Тези идеи се хвърлят сега и по този начин, за да се отмести общественото внимание от безобразията на Столична община по безумията, които се мъчат да направят по бул. „Патриарх Евтимий“ – две велоалеи и бус-лента, отпадане на над 100 паркоместа, стесняване на лентите за движение от три на две и т.н., обобщава още зам.-председателят на Транспортната комисия в СОС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от София
Нов протест срещу велоалея в центъра на София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
12
 
! Отговори
До Контрера преди 4 седмици
Стига популизъм.Тея от кварталите събота и неделя си ходят по селата,а не на Витошка,където един обяд им е половин заплата.
22
8
 
5
 
! Отговори
К9 преди 4 седмици
До 2. Мога да се обзаложа, че всъщност пришълецът в случая си ти. Бас ловя, че баба ти и дядо ти са от някое село, което може би вече дори не съществува. А що се отнася до крайните квартали - ами аз живея точно в такъв, краен квартал, но имам възможности да те купя около 1 милион пъти! Затова по-кротко с определенията за пришълци и съветите за метро, пишман кореняко.
21
4
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 седмици
Първо да се направят мерките за живущите. След това да има реорганизация! Както винаги всичко ни е наобратно! Приемат се мерки без анализ!
20
6
 
6
 
! Отговори
????????? преди 4 седмици
Защо просто не вдигнем таксите 2 пъти. Все пак за 1лев и кафе със сметанка не можеш да си купиш вече. Центъра е фраш, въздуха е мръсен.
19
1
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 4 седмици
Нали когато се въведе синята зона през 2000 г казаха, че с парите ще строят паркинги? Къде са паркингите? Многоетажни, надземни, подземни?
18
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Твърдо "за" цяла София да стане платена зона, че ми писна да гледам бракмите на провинциалистите от рода на БМВ Е60, струващи колкото половин моя зпалата. Айде, бракмите се преживяват, но наглостта на бачкотещия бачкер от крайното евтино гето да се вре без причина в центъра, е безгранична. НЯМА европейски град със свободно паркиране. Колата е лукс.
17
5
 
13
 
! Отговори
До И,Контрера преди 4 седмици
Не трябва да е само за центъра обаче. Нека и Тези от центъра като искат да ходят на екскурзия до районния съд в Лагера или на свиждане на татко си в Софийския затвор в Банишора, или до Люлин за да презаредят синтетика от София Запад, да си плащат за паркирането! Така ще има равнопоставеност. Няма да ни цапат из хубавите квартали либерастите от жълтите павета. Там си имат прайд, да му се радват!
16
13
 
9
 
! Отговори
Али Бега преди 4 седмици
Колкото аз плащам данък, толкоз и жувущият в центъра! Нямат право да ми забранят паркирането в центъра. В крайна сметка всеки плаща цена за текущия си избор. Тия в центъра като са си купували апартаменти да са гледали и стояли 1 седмица в центъра да видят какво ги чака. Аман от превземки.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да, но требва и кмета да пусне грАДСКИЯ транспорт по уикендите като в делнични дни. Някой мисли ли го това?!
14
12
 
8
 
! Отговори
sante_dog преди 4 седмици
Браво на Бонев! Колкото по-скъпо става да използваш кола в София, толкова повече ще намалеят колите и ще се подобри градския транспорт. София не може да поеме всички тези коли - и не е само паркирането проблем. Колите не стоят само паркирани - те са за да се движат.
13
10
 
9
 
! Отговори
И,Контрера преди 4 седмици
Иска центъра на София да е мръсен и задръстен от коли като при Фандъкова .Като искат от кварталите да дойдат на "" екскурзия" в неделя ,в центъра то има градски транспорт.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Че крайно време е да се ограничат автомобилите на домакинство/семейство на 1, в бъдеще и на поливин )))
11
2
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 4 седмици
Ти прочете ли че става въпрос за неделя?Тогава учрежденията не работят.
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз не искам до ходя в центъра, но се налага. Това важи за повечето хора. Най доброто решение е да се извадят от центъра министерства и агенции, банки, болници и повечето хора няма да стъпят там.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Никарагуанския ром сега какъв го играе - пак слуга на господарите си Тиквата и Пеевски ли ?
8
12
 
11
 
! Отговори
Майора преди 4 седмици
Бонев и сие от Смучи София освен да си вдигнат тройно заплатите , друго знаят ли? За пореден път доказаха ме не могат да вземат решения и не ги подлагат на обсъждане!Дано се намери някой , който да отърве София от Смучи София!
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да те коментират ВМРО е все едно да те коментира някой с психически проблеми и липсващи хромозоми. Тия не са направили нищо за хората и държавата и не са фактор в политиката.
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
благодарение че се хвърлят пари за какви ли не идииоотиии(укри,ковидстегнация и какво ли не) няма пари за паркинги
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
тия със синята кръв нямали къде да паркират -ами като няма кой да спаси София от спаси София и паветножълтите така е ,и един по-здрав от пришълците до 2
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кон бе кон :)))