Несметни благодарности към Борисов за двата медала в Лондон

Спортистите ни постигат успехите въпреки държавата, твърди "Дойче Веле"
13 авг 2012 20:55,
546
Несметни благодарности към Борисов за двата медала в Лондон
На кого ли щяха да благодарят спортните ръководители, ако Тервел Пулев и Станка Златева не бяха захапали противниците в битката за медалите като на живот и смърт? Снимка: Reuters

След най-скромното ни присъствие на форума под петте преплетени кръга от 60 години "Дойче веле" търси причината защо спортните ни ръководители благодарят за всичко на премиера Бойко Борисов.

На фона на твърде скромното българско представяне на Олимпийските игри в Лондон спортните началници организирано благодариха “лично” на министър-председателя за “мощната” подкрепа. За какво говори тази благодарност?

Забелязали ли сте на кого благодарят обикновено победителите? И в частност – шампионите в спорта?

Особено ако са свободни хора и не са от някоя държава като Северна Корея, например. Благодарят на учителите, треньорите, колегите и дори на конкурентите си понякога. На семействата и на близките си. На Бог, ако са вярващи, и дори, някак косвено и подразбиращо се – на себе си.

Защото са хора със самочувствие, достойнство и вяра в собствените сили. В България обаче напоследък стана модерно да се благодари на друг.

Може би защото към момента сред тях нямаше нито победители, нито шампиони, в разгара на Олимпиадата в Лондон и българските спортисти благодариха „лично” на този друг. Всъщност, повечето от тях вероятно въобще не са знаели, че го правят, защото от тяхно име благодариха спортните началници.

„От името на българските олимпийци ръководството на делегацията ни в Лондон още веднъж изказва своята благодарност на цялата ни общественост, на българската държава и лично на премиера за оказаната помощ при подготовката и участието ни на игрите”, заяви на шестия ден от Олимпиадата в специална декларация председателката на Българския олимпийски комитет.

Едновременно с тази декларация бе разпространена още една. "Като водач на националния отбор на Олимпиадата в Лондон държа да изкажа благодарността към всеки, който подкрепя българския волейбол.

В тази връзка ние усетихме мощната помощ на българската държава и лично на министър-председателя”, приглася втората декларация, за да няма никакво съмнение на кого трябва да се благодари.

Какъв интерес и каква цел се крият зад тази организирана благодарност, си знаят благодарящите. Този път обаче доста се попрестараха.

Тяхната високопарна коленопреклонност е в конфузно несъответствие с действителността.

Точно в деня, в който се появиха тези декларации, бе започнало и безславно завършило участието на поредните няколко български спортисти. Към онзи момент българската олимпийска делегация имаше нула златни, нула сребърни и нула бронзови медала, но без личната „мощна помощ” на премиера вероятно нямаше да има и толкова.

„Просто хубаво е, че в професионалния спорт личи съживяване. Виждате, че почти във всяка дисциплина и да не стигнем до медал, играят много добре”, заяви пък „лично” премиерът.

Резултатите от Олимпиадата обаче говорят точно обратното – в българския спорт продължава да цари разруха с тенденция към пълен разпад. Цели спортове, някога успешни за България, са на практика заличени. В други участието е символично, на туристическо ниво.

За всичко това не са виновни спортистите. Те се опитват да правят от нищо нещо и някои го постигат – благодарение на себе си и въпреки държавата.

Има още една причина, поради която организираната олимпийска благодарност е абсолютно неадекватна.

Вместо на българските данъкоплатци, много от които едва свързват двата края, спортните началници благодарят „лично” на премиера, сякаш е извадил от собствения си джоб финансите за спорта и за новата супермодерна зала.

Той от своя страна поддържа тази съзнателна заблуда, раздавайки на ляво и на дясно милиони винаги от първо лице единствено число.

Дори и българското участие на Олимпиадата да беше по-успешно, благодарностите „лично” към премиера нямаше да звучат по-малко грозно, срамно и отвратително. Впрочем, и без спорта наоколо гъмжи от блюдолизци, които се надпреварват да убеждават, че без премиера-слънце нищо не се случва.

Държавата направи изключително много. Невероятна е заслугата лично на министър-председателя”, не пропуска да ни осведоми коментаторът на националната телевизия по време на победния волейболен четвъртфинал.

„С олимпиадата се справят много добре”, хвали от своя страна министър-председателят телевизията.
А на зрителя му идва да спре и звука, и картината, завършва анлазиът на "Дойче веле".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


546
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
0
 
31
 
! Отговори
РЕД Е НА ПАЗВАНТИНА преди 11 години
БЪЛГАРИЯ Е "СТРАНАТА НА ЛЪЖЦИТЕ". ЧУДЕСНО ГО Е КАЗАЛ В ПРЕКРАСНАТА СИ КНИГА ДЖАНИ РОДАРИ,КОЯТО Е ПИСАНА КАТО ЗА БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕТО *** БАНКЯНСКАТА МУТРА.НО ПРОСТАТА ТИКВА Е ЧЕЛ САМО "ВИНЕТУ:,АКО И ЗА ТОВА НЕ Е ИЗЛЪГАЛ.БРАВО НА "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ".НА ТЯХ НЕ ИМ ПУКА,ЧЕ БЪЛГАРСКАТА МУТРА ЩЕ ИМ ВЗРИВИ АГЕНЦИЯТА,А БОКО Е ВСЕИЗВЕСТЕН СТРАХЛИВЕЦ.КРИЕ СЕ ПРИ ВСЕКИ ПРОБЛЕМ.Я СТАЧКИ,Я СРЕТЕН ЙОСИЧ,Я СЕСИЛ,Я КАКВОТО СЕ СЕТИТЕ.УМНИТЕ ХОРА СА КАЗАЛИ И ДРУГО:"КОЛКОТО ПО-ЗЛЕ, ПО-ДОБРЕ.ПОМНИМ КАК БЕШЕ ЗЯПНАЛ Т.ЖИВКОВ
254
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КУЛТ КЪМ ЛИЧНОСТТА на другаря Бойко Борисов се заражда с пълна сила. Спомнете си как комунистите благодаряха от името на цяла България на другаря Сталин за успешно завършилата жътва у нас. Как включваха имената на другарите Георги Димитров, Васил Коларов Вълко Червенков, Антон Югов, Тодор Живков в учебниците по история, като им приписваха измислени заслуги пред нацията. Естествено, след смъртта им ги оплюваха и се отричаха от тях.Не вървим напред, връщаме се към комунизма!
253
1
 
17
 
! Отговори
до 415 от 413 преди 11 години
Тогава / по онова вреве преди 89г/,не бяхме богати, но за клошарска бедност , каквато е сега и дума не може да става. Тогава търсеха хора за работа, а сега хората търсят работа.Да, тогава се заделяха много пари за спорт !
252
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
при комунизма , комунистите не успяха да ме направят комунист , обаче ти Бойко си на път да успееш !!!
251
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
AVE BOKO, MORITURI TE SALUTANT !!!
250
0
 
22
 
! Отговори
Читател преди 11 години
Свилен Нейков: Представянето ни не е разочароващо. Разбира се,че не е разочароващо, г-н министър, то е направо срамно. Ама при този министър на спорта, при тези шефове на федерации и това ръководство на БОК такова представяне можеше да се предвиди. И така стана...
249
0
 
19
 
! Отговори
До Яко преди 11 години
Ей,приятелче,отдавна не бях се смял така!! "Всички които благодарят,ще бъдат наградени с :Тиква с мечове-1 степен: " Добро чувство за хумор!!
248
4
 
23
 
! Отговори
Яко преди 11 години
Ех, Тиква, Тиква...Да ти го наблагодаря...Отзад...
247
1
 
14
 
! Отговори
До 413 от Кукото преди 11 години
До 413.Ами сега в Северна Корея според теб е като в Н.Р.Бъгария-1988г.Така ли?Може би си прав само ,че се отделят някакви средства от бюджета им ,но там гладните са повече от 3млн.корейци/според ЮНИДО,сиреч ООН/.Имаше ли глад 1988г. тогава ,че взехме 36 медала?
246
0
 
40
 
! Отговори
Вярно... преди 11 години
Вярно е това. Направо съм изумен как в днешно време всички на власт се стремят да угодят на един явно *** човек , с огромно его, с тъмно минало и престъпно настояще. Не ме нападайте лицемери....Не пиша ,че С.Станишев е цвете, че Костов е бяла врана...нищо подобно...но такова угодничество, дори и по времето на бай Тошо като че ли нямаше........Снимките се пазят ...и след време внуците на министър Найденов ще се чувстват унизени от техния дядо след урока по карате в Япония ?
245
2
 
17
 
! Отговори
до 406 преди 11 години
Тогава(1988г.), се отделяха много средства за спортна подготовка.Спортът беще издигнат в култ, като масов ангажимент - в училища, предприятия, и др. Детско-юношестката спортна подготовка беше на ниво ,а това е началото за успехи.
244
0
 
6
 
! Отговори
Гошко хубавеца преди 11 години
До 400 пост.Бай Колю имаш ли бански за Рио?Че то там се ходи по къси *** и не е за полицаи.
243
0
 
43
 
! Отговори
Голямата Благодарнос преди 11 години
Лично на министър-председателя благодарим за :- ниските доходи- ниските резултати на Олимпиадата/поради финансова невъзможност за подготовка/- ниските пенсии- ниските резултати в образование, икономика, здравеопазване,селско стопанство и прочее.- НИСКИЯ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ
242
2
 
28
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 11 години
НАЙ-МЕ КЕФИ ТОВА:Забелязали ли сте на кого благодарят обикновено победителите? И в частност шампионите в спорта? Особено ако са свободни хора и не са от някоя държава като Северна Корея, например. Благодарят на учителите, треньорите, колегите и дори на конкурентите си понякога. На семействата и на близките си. На Бог, ако са вярващи, и дори, някак косвено и подразбиращо се на себе си. Защото са хора със самочувствие, достойнство и вяра в собствените сили. ЗНАЧИ САМО В СЕВЕРНА КОРЕЯ, КУБА И ... !!! БЪЛГАРИЯ ??? БЛАГОДАРЯТ НА ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР (НО НЕ НА ПОЛИЦИЯТА) НА ПАРТИЯТА ЗА УСПЕХИТЕ ДЕТО СА ПОСТИГНАЛИ В СПОРТА...*** МАЙТАПА СМЕ..., КВА ИРОНИЯ:ИМАМЕ СИ МУТРА, КОМУНИСТКОНГРАЧУЛЕЙШЪН
241
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аве Цезаре Борисов, благодарим ти за двата медала ! Германците са забравили римското владичество по земите им.
240
1
 
8
 
! Отговори
Яко преди 11 години
Причината да не успеем, вероятно, е, че всички спортисти, участвали на Олимпиадата са агенти на ДС.
239
0
 
21
 
! Отговори
До 392пост от Кукото преди 11 години
В този форум изглежда има много икономисти.Всеки си знае: каквато държавата,такава е и спорта.Хайде да си направим сметката:1.1988г.Сеул-36 медала. Сега2Тогава каква ни е била икономиката: цъвтяща,блестяща ,че сме били преди Италия.Факт е,че сега сме след Монголия.Имах колега лекар в Куба.Най-добър бе в дрането на шилета и кози.Страхотен касапин.По 4 операции на ден.Сега се сещам за негоНашия премиер-айдук взе да ми обяснява колко достойно било представянето ниЩе емигрирам в Монголия.
238
1
 
25
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Даже Тодор Живков не беше толкова ***, като Бойчето! По-жалки и от севернокорейците сме! Онези поне взимат медали...
237
1
 
11
 
! Отговори
БГ преди 11 години
И СКУЧНО И ТЪЖНО ................................ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!!
236
1
 
21
 
! Отговори
Социопат преди 11 години
Ще ви дойде акъла, ама ще е късно, ще трябва да ги гоним с павета, като 97ма....