9-годишният Цветан Стоянов стана световен шампион по шахмат

Българчето постигна фантастичен резултат от 8,5 от 9 възможни точки
14 май 2013 15:34, Елка Василева
63
9-годишният Цветан Стоянов стана световен шампион по шахмат
Цветан Стоянов. Снимка: архив, Булфото

Младият български шахматист Цветан Стоянов спечели златен медал в категорията ученици до 9 години на световното първенство по шахмат, което се проведе от 7 до 14 май в Порто Карас /Халкидики - Гърция/.

Цветан Стоянов стана световен шампион с фантастичния резултат 8,5 точки от 9 възможни, съобщи БТА.

Негов личен треньор е майсторът на спорта Живко Жеков от ШК Бургас.

Цветан Стоянов е роден в Казанлък, но се премести в Бургас, за да тренира при Живко Жеков в местния шахматен клуб. През миналата година Цветан Стоянов стана европейски шампион за ученици до 8-годишна възраст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
4
 
! Отговори
заеби преди 9 години
Абе момчето е направило нещо уникално. Всички които са против това, средния пръст в дупето и довиждане.
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво !
59
0
 
11
 
! Отговори
Светла Михайлова преди 9 години
ЕТО ЕДНО БЪЛГАРСКО ДЕТЕ , НА КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗХИЩАВАМЕ ПОНЕ КОЛКОТО НА КРИСИЯ !!!
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЕй,разбирач такъв....я кажи кои негови връстници са го натупали,че аз нещо не ги видях....детето игра в групата до 12 години и загуби от унгарката и от Вики Радева,а унгарката ги наби всички.....
57
0
 
1
 
! Отговори
j9sd преди 10 години
kazanlak/news-9988.htmlДа..да.... 2 световни за 6 месеца, едно 18 и 1 първо място. Ей на това жалко ниво е българската журналистика.
56
1
 
4
 
! Отговори
Дерзайте деца преди 10 години
Познавам и момче, което бе племенник на преди споменатия талант. Но обстоятелствата се развиха така, че зависта и "народната" милиция потъпка завинаги този шахматен талант. Смачкаха го. Направо се възхищавам на двамата нови млади тшахматни таланти и от все сърце пожелавам да постигнат шахматния връх.
55
0
 
6
 
! Отговори
Бъкаме с таланти преди 10 години
В моите детски години, познавах дете в 4-ти клас, което биеше първоразрядници шахметисти. За съжаление не доразви големия си талант. Но когато имаше деца, направи всичко възможно неговия син да бъде голям шахматист - стана републикански юношески щампион, а по-късно и републикански шампион за мъже. При сина му повечето бе упорството и той постигна мечтата на баща си, който наистина бе талант, блестящ талант. Веднъж, когато бе в 11 клас заговорихме защо изостави и таланта си, но само вдигна рамене
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе фашист, ти толкова ли не разбар,че това не е негативно гледане,а просто ти казват истината-че това "световно" няма такава тежест и значимост както истинското Световно ,което ще е през декември в ОАЕ.Факт е че малко наши деца са участвали в Гърция,факт е че доста чужденци не са взели участие също.Може да направиш и на футбол такова световно-и България да стане шампион!Тогава всеки би си задал въпроса-що не са играли Бразилци и немци,а испанците са с футболисти от 3-та им дивизия.Е,радвай се.
53
0
 
4
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 10 години
до 56 - не Ви се сърдя и най-малко имам за цел да Ви обидя - обичам шаха и се радвам на всяка победа от българите !
52
0
 
4
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 10 години
до 55 - явно Ви пречи нещо , за да гледате негативно на постижението на БЪЛГАРЧЕТО Цветан Стоянов ?Играете ли ШАХ ? може да местите добри заучени ходове в дебюта , след това сте жертва на песимизма си , правя Ви мат с пешката ! по добре си скрийте царя да не го дрънкате по калдъръма . Темата е ШАХ , не на политиката !
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фашист,ти занеш ли в момента какви скандали има в бълг.шах?Знаеш ли,че в момента сме за посмешище на цял свят заради един Б.Иванов,който разиграва всички?Един посредствен шахматист изведнъж почва да бие гросмайстори!Все едно Спас Делев изведнъж да стане по добър от Меси и Роналдо и да те убеждава,че е "чист" и че всичко е плод на много труд.И никой да не може да се справи с тоя "феномен"-Б.Иванов! И сега ни сервират "световни " шампиони,без да е минало световонто първенство.Кое е негативното?
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коментарите не са негативни,а реални.За съжаление-българина много обича да го лъжат и да си живее в лъжа.Уж сме все най-умните,най-работливите най най най,а все с най разбити улици,все *** ни управляват,все караме коил 4-та употреба.Що просто не приемем реалноста-имало турнир-носещ звучното име-световно първенство за ученици.Ако ще и-галактическо-вселенско да го кръстят.Като имаме вселенски патриарх-да не би да сме цъфнали и вързали? Кое избираме-вселенската лъжа или простичката истината?
49
5
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 10 години
чета негативните коментари на някои "отворковци ", показател за световното качество на българският шах се вижда в Game Knot , Chessmaniac, без да притежават шахматни титли , мачкат всичко на ред ! Да е честито 1 место на Цветан Стоянов !
48
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Един авер като разгледа това в Гърция и вика-има 6 групи при момчетата и 6 при момичетата,тоест поне във всяка група по едно българско дете трябва да има най малко.И така се правело-винаги пращат шампионите,тоест трябва да има поне 12 наши деца.Да,ама-само 6 участват,от които само 2 са шампиони на България-а другите-никой не бил чувал за тях.Само това би трябвало да накара човек да се поразмисли дали това състезание наистина е било важно,защо другите българчета не вземат участие.
47
0
 
4
 
! Отговори
търсещ истината преди 10 години
Сравнете двата линка с класирания-единия от Световното в Марибор-другия от "световното" в гърция -chess-results/tnr84653.aspx?art=4&lan=24&flag=30&wi=821chess-results/tnr95775.aspx?art=4&lan=24&wi=821Веднага ще ви направи впечатление че първите 17 в Словения въобще не участват на "световното" в гърция! На кому е нужна поредната лъжа? На кому са нужни измиселни успехи,а като се иде на истинското Световно първенство нашите деца да ги бият здраво?
46
3
 
4
 
! Отговори
чужденец в България преди 10 години
България има повече световни шампионо по шах на глава от населението от всички страни в света! Само можем да се гордеем с това!................Абсолютно вярно, подкрепям с двете си ръце...Българите са много надарен народ, космичен народ, това и Ванга го е казвала, но системата ги мачка, огромен потенциал е бил прахосан и това е голямата трагедия на тази държава...
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
basi i svetovnoto parvenstvo- s 20 u4astnika.4e to sama na balkanskiq poluostrov ima 20 dargavi.6to lagat horata taka s fal6ivi uspehi-pak li izboren hod?
44
0
 
5
 
! Отговори
търсещ истината преди 10 години
Като се разрових в интернет с помощта на наистина шахматеун деутл открих следното-миналата година на Световон първенство в Марибор Цветан Стоянов е на 18 място от 136 участника,а Драгиева е 14-та от 105 участника.Сега в Гърция-Драгиева е-1ва с 20 участника!!??!! а Цветан-1ви-с 80 участника!Аз си правя извода-че май нещо не е наред.В Марибор участват 18 бълг.деца-най-доброто,а сега само 6-и ,като 4 са непознати никому.Нещо някой не пише цялата истина май! И наистина следващото световно е в ОАЕ!
43
2
 
4
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Ако тиквата стъпи на власт, ще го покани в Бояна на един мач.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
bravo