Кои са 5-те най-опасни хранителни добавки и медикаменти

Професионалните съвети на Страхил Иванов
Обновена: 22 юли 2016 17:40 | 22 юли 2016 17:14, Криси Табачка
4
Кои са 5-те най-опасни хранителни добавки и медикаменти
Снимка: Личен архив

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Страхил Иванов е автор на книгата „Мотивирай себе си“, с която дава обяснение на това, какво всъщност представлява мотивацията и кои са различните стратегии и практични съвети, които ще ви помогнат да поемете контрол над тялото и ума си. В нея ще откриете така желаната мотивация – движещата сила, която ще ви помогне да вървите напред.

Едва ли ще ви изненадам, ако ви кажа, че повечето анаболни стероиди и препарати, които се използват от бодибилдърите (а за съжаление все по-често и от обикновените фитнес ентусиасти), са потенциално опасни за здравето.

Разбира се, при някои хранителни добавки тези страхове са силно пресилени, но при други са напълно основателни. Затова не ви съветвам да пренебрегвате рисковете от употребата на така наречената „химия“.
И докато по света предлагането на стероиди и фитнес медикаменти се регулира, в България нещата не стоят точно така и на пазара има препарати, които крият немалки рискове за здравето като увреждане на сърцето, бъбреците и черния дроб, като при неправилна употреба дори може да се стигне до смърт.

Днес ще ви запозная с 5 бодибилдинг хранителни добавки и медикаменти, които се считат за едни от най-опасните за здравето.

1. Динитрофенол (DNP)
В бодибилдинга динитрофенолът се използва като хранителна добавка за горене на мазнини, но основната употреба на веществото в промишлеността е за производството на багрила, консерванти и пестициди – ето защо той може да бъде толкова опасен за човешкия организъм.
Динитрофенолът ускорява метаболизма с до 50%, което може да доведе до загубата на около 400-500 грама мазнини дневно. В резултат от ускорения метаболизъм се повишава телесната температура. И за разлика от другите хранителни добавки и медикаменти, към които тялото изгражда толерантност с течение на времето, то ефектът на DNP си остава същият, в зависимост от приетото количество. Това означава, че ако нивото на DNP в организма се увеличи, то и телесната температура ще се увеличи. Тоест, ако предозирате с динитрофенол, можете дотолкова да повишите температурата на тялото си, че буквално да се „сготвите“ отвътре – а това може да доведе до трайно увреждане на мозъка, органите и дори до смърт.

2. Инсулин
Инсулинът се използва в медицината, но от дълги години присъства и в „менюто“ на много културисти. Този мощен анаболен хормон стимулира формирането на гликоген от глюкоза. Също така спомага за захранването на мускулите с аминокиселини и други хранителни вещества. Затова и инсулинът често се използва от културистите за увеличаване на мускулната маса и силата.
Но при неправилна употреба, инсулинът може да бъде опасен. Увеличението на аминокиселините и гликогена в резултат от употребата на инсулин може да предизвика хипогликемичен шок, студена и бледа кожа, тремор на ръцете, главоболие, понижаване на мускулната координация и дори смърт.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Бах ви. Вие не правите разлика между стероиди и хранителни добавки.И ако тоя *** го е написал това, жалко за него.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И после стероидните запалянковци ще ми говорят, че пушенето и пиенето било вредно. Да си гледат те какво гълтат.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това по-горе са медикаменти и токсични вещества (DNP). Добре, че тактично сте пропуснали тироидните хормони. Ако искате да добавите хранителни добавки, то включете калиевите соли.