Гришо има какво да учи от Ноле – и не само в тениса

За солената вода в очите и плажовете на Маями
8 авг 2016 13:52, Друми Георгиев
139
Гришо има какво да учи от Ноле – и не само в тениса
Снимка: Reuters, архив

Най-добрият български тенисист в историята Григор Димитров отпадна от Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро още в първи кръг и с оглед поредния му слаб сезон, това беше прието за нещо нормално.

Ненормалното се случи след поражението на хасковлията от Марин Чилич, когато гаджето на Никол Шерцингер отсвири децата, които искаха да се снимат с него за спомен и да получат по един гневен автограф.

Разписалият се на няколко известни "корта" Гришо не счете за нужно да зарадва малчуганите, давайки воля на разочарованието си. Но нима точно в такива моменти не лъсва същността на един човек? Да си голям означава да подадеш ръка и когато си паднал.

Друг е въпросът колко точно е бил разочарован нашият състезател, след като нито по време на срещата показа спортна злоба, нито след двубоя видяхме някаква тъга у него, че си тръгва рано-рано от Игрите. И че хиляди българи пред телевизорите остават с празни надежди.

Тук не става дума за медалите, макар винаги да съм ненавиждал Кубертеновия принцип за важността на участието. Не, за участие могат да се борят само туристите, но не и спортистите с талант и шампионска закваска.

Най-тъжното при Григор е, че той притежава безспорен талант. За второто вече не съм сигурен. Когато искаш да печелиш медали и купи, интимният живот и изявите в социалните мрежи не могат да те контролират и да бъдат приоритет. Те са само едно приятно допълнение, един сладък десерт. Не и основно ястие.

"Лекът за всичко е солената вода - потта, сълзите или морето", е написала преди много години Карен Бликсен. Замислих се върху тази мисъл след снощната загуба на хегемона в тениса за последните години Новак Джокович.

Ноле не само успя да спре доминацията на Роджър Федерер и Рафаел Надал през годините, но и да създаде своето още по-впечатляващо царство. Допреди няколко месеца той държеше всички трофеи от Големия Шлем и стана първият тенисист в историята, спечелил 100 милиона долара от наградни фондове.

Само олимпийската титла липсваше в бляскавата колекция на сърбина и той навярно ще си остане без нея. След загубата си от Дел Потро Джокера се разплака и сложи ръка на сърцето си. Там, до флага на родината си. Където е любовта, където е и болката му. Никога не съм симпатизирал на тенисиста Джокович, но това беше един от случаите, в който Човекът Новак накара кожата ми да настръхне.

Големият шампион Джокович реши да излекува разочарованието със сълзи, докато други избират американските (и не само) плажове и солената морска вода, докато си правят поредно селфи, скачайки от скали и прегръщайки смугли каки.

Е, Ноле също си направи селфи. Но с децата, които искаха да се снимат с него веднага след тъжния за него мач с Дел Потро. Докато в очите му още имаше солена вода, но не от вълните на Маями, а от душата. Разочарован и тъжен, сърбинът не искаше да остава повече на корта, но не забрави, че е истински шампион. И се усмихна заради децата. Един малък жест на един голям шампион. И преди всичко - на един голям човек.

Дали потта от тренировките се явява дефицит за Димитров - само той си знае. Но навярно е така, защото хвърлената пот в тренировките е обратно пропорционална на пролятата в боя кръв.

И докато големият шампион лекува раните си със сълзи до следващата титла от Големия Шлем, един вечен талант дори няма какво да лекува със солената морска вода, защото е претръпнал от ранни отпадания, които са калцирали "раната" му. За последният солената морска вода е само фон за поредното селфи. На което не радва деца с милиони мечти, а минали през десетки кревати какички.

Още за Рио 2016 четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Държавата пръснала 400 бона на напарфюмираната надувка Григор Димитров"Най-накрая бг медиите се усетиха и го "подпукаха"
113
1
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
най-добрите му години в тениса преминаха а той нищо не постигна. Няма нито един спечелен турнир от големия шлем. до три-четири години ще трябав да се пенсионира. Сега ако иска да тръгне напраде - поне една година пауза трябва, работа с треньора, нови техники, работа по психиката....посел докато си върне мястото - поне още 6 месеца. Иначе ще пада само надолу. Психиката му е слаба, а и на живот го удари отрано. както е 35-ти и 60-ти ще стане в следващите 2-3 години
112
1
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
до 89 - ЩОМ СЕ СЪЗТЕЗАВ ПОД БЪЛГАРСКИ ФЛАГ - ЩЕ МУ ДЪРЖИМ СМЕТКА! АКО СЕ ИЗПИКАЕ НА КОРТА ЩЕ ГО БУТНЕМ У ПАНДИЗА ЗА ХУЛИГАНСТВО! АКО ГО НАПРАВИ ПОД ЧУЖД ФЛАГ ЧУЖДАТА ДЪРЖАВА ДА МУ МИСЛИ!
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 106 - Цвети се представи много дойстоно, но Григор се държа гаменски. не важно само на кое място се намираш в класирането, а каква ти е културата. Сравнете "аз съм виновна" на Цвети с цупенето на Гришо, чупенето на ракети, неговоренето с журналисти и съотборници
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
116 - именно. ДЛЪЖЕН си когато те повика от националния да отидеш. Това е въпрос на чест. няма - не искам - няма не мога. дали ще паднеш или ще биеш - случва се и да паднеш. Но трябав да се раздадеш на площадката и после да говориш с другите играчи, а да не се криеш пред журналистите и да не търсиш вина другаде освен в себе си. по това се познават големиет спортисти. А да не отидеш, или да отидеш и да отбиеш номера....не е работа.
109
1
 
6
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
Спрете да го коментирате този слаб и по погрешка станал тенисист младеж. Премахнете го от списъка на състезатели играещи за България. Забравете го.
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не трябва да си кой знае колко отворен за да се светнеш колко струва Кауня.Един поглед, две-три изречения и ...........е "прочетен вестник".А кактвто той такива и тези които са го направили.Крушата не пада далеч от дървото ..........са казали мъдрите.
107
1
 
5
 
! Отговори
спортен запалянко преди 7 години
Още от началото на кариерата му в тениса добре се виждаше, че епизодичните му победи са някакви случайности, които му даваха основание за прекалено голямо самочувствие. Или пък някои му го "помпаха" защото са имали облаги от това ? Тенисът е спорт за интелигентни хора. Чел съм, че в училще Григор бил стигнал едва до пети клас? Само е стигнал или го е завършил, след което е предпочел да гони топката по корта? Ако е така, каква е била ролята на родителите му ?
106
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм Григор Димитров и съм много сърдит, затова и не дадох автограф на децата. Исках да се махна оттам час по-скоро, защото се унижих много пред Николчето. Освен това съм *** селянин и въпреки к*вите си оставам девственик по душа и комплексар с голямо его, но малки та*аци и затова съм толкова арогантен.
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 116"Явно" не си от умните.
104
2
 
19
 
! Отговори
Олеле преди 7 години
Гришко първо забрави бАлгарШки, после съвсем онемя. Сега най-добре и да се скрие. Като не го чуваме, най добре и да не го виждаме ;)
103
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 110Явно ви липсва сиво вещество !Това с ваденето на АТР турнир имах предвид, че и ако го направи ще плюете, че излага България ! А в същото време сега го плюете, че не играел за България !
102
2
 
13
 
! Отговори
.. преди 7 години
..Дотогава обаче не може да се очаква от хората да го подкрепят при подобно поведение. То му е проблема, не формата. Формата може и да я оправи, но затова се иска дух и някои други МОРАЛНИ качества. А той не ни оставя с впечатление че ги притежава, по начина по който се държи.
101
2
 
14
 
! Отговори
До 112 преди 7 години
Ами ето че показваш не особено запознатост. В този мач в Истанбул той счупи три! Пет пъти къса корда. Сега въпроса е, ти умишлено ли пишеш, меко казано, неверни неща, или чисто и просто, коментираш и защитаваш на сляпо, без дори да си запознат кой и какво точно защитаваш. Ще се повторя и ще ти пожелая хубав ден. Не може да се амбразурничи безогледно. Всичко с мярка. Димитров все повече показва че той я е изгубил тази мярка. Да е жив и здрав, да си оправи формата, да стане и първи. Дотогава..
100
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като видя асковското недуразумение и се сещам за максимата "Дай на *** човек пари и му гледай сеира".Не че ги има много но са достатъчно да си покаже простотията.Както той така и родата му.Диви провинциалисти.
99
13
 
3
 
! Отговори
До 110 преди 7 години
Извинявай, но би ли ме просветил за това трошене на ракети. Знам само за една в Истанбул, не знам за други, както не знам тенисистите в топ 100 по колко ракети трошат средно на сезон. Гришо над средната бройка ли е или под нея. Ти говориш за килограм, значи може после да обърнеш бройките и в килограми.
98
3
 
5
 
! Отговори
6op преди 7 години
prozalzih se neveroqten komentar evala na toz kojto go e napisal sega oste po-ve4e simpatiziram na NOVAK neveroqtna statiq
97
3
 
21
 
! Отговори
До 107 преди 7 години
До 107Или още по-добре, ти виж езика на защитниците му и после говори. И на АТР турнир да си го извадил... Не може каквото и да направи, все да се защитава. Всичко с граници. Когато не се държи адекватно, не става просто. Аристократичен спорт бил тениса. Ами там е въпроса, че там не става с трошене на ракети на килограм и отказ да зарадваш дори децата фенове. И много други. Явно обаче самият Григор че и феновете му, така го разбирате " аристократизма".
96
19
 
6
 
! Отговори
До 105 Казанджията преди 7 години
Странно! Аз досега не съм видял грубо и арогантно поведение от страна на Григор Димитров, за разлика от това на някои коментиращи го.
95
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
трудно ще му е.иска се акъл за да научи нещо човек