Погнаха боса на Шалке заради расизъм

Клеменс Тьонис забърка каша с коментар за африканците
Обновена: 7 авг 2019 12:15 | 7 авг 2019 12:15, Красимир Ангелов
28
Погнаха боса на Шалке заради расизъм
Снимка: Reuters

Председателят на Надзорния съвет на германския футболен Шалке Клеменс Тьонис ще напусне поста си за три месеца като наказание заради изказване, което беше определено като расистко, съобщиха от клуба.

Бордът на директорите е изслушал своя шеф, който е дал писмени обяснения.

Самият Тьонис е милиардер и се занимава с месопреработвателна промишленост. През миналата седмица той направи изказване, че вместо да се вдигат данъците за опазване на околната среда, е по-добре да се построят електроцентрали в Африка.

"Тогава африканците ще спрат да изсичат дърветата и няма да правят повече бебета, когато е тъмно", отсече 63-годишният бизнесмен в своя публична реч в Падерборн. Думите му обаче моментално предизвикаха гневни реакции, една от които беше на роденият в Гана германски национал Джералд Асамоа.

"Аз съм направо безмълвен. Неговите коментари ме изненадаха неприятно, шокираха ме и ме нараниха. Той обижда мен и всички останали, които се чувстват въвлечени в това нещо", каза Асамоа, който е бивш играч на Шалке.

Самият Тьонис бързо се извини като обясни, че коментарите му са неправилни и неподходящи, но също така акцентира, че стои твърдо зад борбата срещу расизма и дискриминационните прояви.

Четири часа продължи дискусията на Борда на директорите на Шалке и завърши късно снощи след полунощ. Тьонис отново отхвърли обвиненията в расизъм, но призна, че е нарушил антидискриминационните норми на клуба.

Но шефът на кралскосините получи подкрепа от двама треньори-ветерани в Бундеслигата- Хууб Стевенс, дългогодишен наставник на тима, както и от Ото Рехагел. Също така в негова подкрепа се изказа бившият председател на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел, който обяви обвинението като нонсенс и категорично заяви, че Тьонийс не е расист.

"Ние го познаваме много добре. Специално аз имам право да говоря, защото ми е бил шеф толкова години в клуба. И никога не бих казал, че този човек е расист. Винаги е бил толерантен към цвета на кожата на хората, към произхода или религията им", каза Стевенс пред Вестдойче алгемайне цайтунг.

Още новини от света на футбола четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
Задокеанските кукловоди продължават да сеят мизepии навсякъде. Доктрината "Дулес" го е казала сбито. За тия, на които не им се чете "Американски пасторал".
22
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 4 години
И така, да го повторим пак - няма бели, няма Пособия и единственото препитание за диваците си остава човекоядството. Наистина храната е в изобилие, детето (11 годишно) си цвръква плода направо в легена на рогозката, и всички почват да закусват. После правят любов до обед, обядват - нацвръкано в легена много, и любов до вечеря, вечерят и любов докато заспят. Сутринта започват наново, - това е и еврейския рай. Йехова (яхве, алах, люцифер, мамона, развързания дявол) си знае работата.
21
0
 
5
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
Всеки ден ме блокирате, но нищо. Apaбoйчланда продължава с мaлoyмнатa тoлepacтия, подстрекавана щедро от задокеанските си васали. Apaбойчландa - Xaмериканският Троянски кон в Гeйpoпата. И да триете - ФАКТ!
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички знаем, че в Африка има свръх раждаемост и месните правят деца, които нямат възможност да изхранят. Всички го знаят, но когато някой го изкаже на глас е проблем.
19
0
 
9
 
! Отговори
муспи преди 4 години
А защо се смята че да се казва че има раси е расизъм, когато раси наистина има? Въпросът е Създателя ли е расист или този дето казва че няма раси, че всички сме едни и същи? Тогава Създателя бута нисшите в бялата раса за да изчезне и да няма вече Пособия за диваците, докато белите ще продължат да си съществуват защото са безсмъртни. Безсмъртието се узнава по това че Пособия могат да идват само от бели. А диваците са като маймуни на които се дадат триони - почват да режат клона на който седят.
18
1
 
3
 
! Отговори
Браво бе преди 4 години
Абсурдни и смехотворни обвинения!Това е същото като да обявиш Ервин Рьомел за баща на мултикултурализма само защото е водел кампанията в Африка през Втората Световна Война и заради него се е напълнило с бели индивиди зад линията на Северна Африка!
17
0
 
6
 
! Отговори
Лицемерие преди 4 години
Асамоа дали остава безмълвен и когато трябва да пее Дойчланд юбер алес?Предполагам, че той е германски гражданин след като играе за националния отбор.И много вероятно се е отказал от предходното си такова.Африка е континент, не задължително родина на всеки с различен цвят.Нито пък се населява исторически само от една раса.Така, че това е обикновенно лицемерие
16
0
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Човека е казал исината - а те лицемерите го наказват - а ТЕ са същите като него)) В Европа има едно двуличие и лицемерие - Истината се прикрива за да се правят на много цивилизовани - а при тях вече е пълно с тъмни варвари- При варваринът обноските са безмислени - той просто ще ти отсече главата докато му се обясняваш префърцундрено в стил Евгени Минчев !
15
2
 
4
 
! Отговори
демони преди 4 години
Немските демони са си живи, но по- надълбоко и навътре, а нашите са лекомислено по повърхността и си се разхождат колкото да ни прецакват имиджа...
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм расист и такъв ще остана докато в Европа се заселват опасани в кръста с бомби *** !
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗакариНаясно ли си с историята и фазите, през които различните империи преминават? Това общество е преходно, както и всяка една империя. Тази ценностна система ще се промени, вероятно по начин, който нама да се хареса на вас, които и да сте вие.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен всичко в Германия затовиха ядрените ЕЦ за сметка на ТЕЦовете, които си работят и продължават да бълват много въглероден диоксид.
11
1
 
17
 
! Отговори
Циник до Закари преди 4 години
Кои сте "вие" бе ръбак?
10
24
 
0
 
! Отговори
Закари преди 4 години
Ще ви отучим вас белите мачовци от речта на омразата, колкото и да се дърпате. Половата неутралност и толерантността са бъдещето не само на Европа, но и на целия свят. И те ще ви бъдат наложени независимо по какъв начин.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама той е прав с електроцентралите понеже им вдигат данъците за опазване на околната среда обвързани с плащанията по изменения на климата уж по квоти,но квотите изкупени по други квоти и многото квоти из Африка са минали през покупко-продажбата предполагаемо заверени,а в същото време изсичат гори и покупко-продажба без задължения за съхранение в борбата срещу промените,а на тях им вдигат таксите и за едното и другото,че освен туй се жалват за климатични промени без индустриално развитие в Африка
8
2
 
33
 
! Отговори
Зигфрид Хайленфелд преди 4 години
"Аз съм направо безмълвен. Неговите коментари ме изненадаха неприятно, шокираха ме и ме нараниха. Той обижда мен и всички останали, които се чувстват въвлечени в това нещо"Абе той ако се върне оня с мустачките тогава ще видиш истински шок, нараняване и ще останеш безмълвен завинаги
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Борусия пък забраниха на Норберт Дикел и Патрик Овомоела да коментират приятелските мачове заради расизъм. А Овомоела е на половина черен. Даже не чист, а със смесена кръв. Как може от всички хора той да е расист?
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама дядовците на тия дето сега са прегърнали мултикулти либерастията и моде.р.ират тук по същия начин бяха прегърнали и словата на В.И.Ленин за електрификацията и съветската власт. Тоест дедите им тормозеха хората за това че нямат ток, сегашните тормозят населението за това че препоръчва строеж на електроцентрали.
5
0
 
33
 
! Отговори
кво толкова преди 4 години
Прав е човека!
4
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Аз съм направо безмълвен. Неговите коментари ме изненадаха неприятно, шокираха ме и ме нараниха. Той обижда мен и всички останали, които се чувстват въвлечени в това нещо"Репликирам аз изказването на наглия ганаец. Ама като си обиден и шокиран марш обратно в Гана да ти мине. Там можеш даже да събориш и електроцентралата щом ти пречи. Ако имате такава де.