Футболисти от български отбори се оказаха в Маракеш

Те са част от отбора на Гамбия, който трябва да играе днес
10 сеп 2023 14:46, Нели Христова
3
Футболисти от български отбори се оказаха в Маракеш
Снимка: БГНЕС

Земетресението в Мароко, което отне дотук над 2000 живота, а ранени и в неизвестност са още хиляди, засегна и футбола.

При това - с играчи, които гледаме всеки уикенд по терените у нас..

Защитникът на Лудогорец Ноа Сонко Сундберг, който наскоро отиде в Разград от Левски, е част от националния тим на Гамбия за решаващия квалификационен мач за Купата на Африка срещу Конго днес.

В състава е и вратарят на Локомотив (СФ) Бубакар Гайе, както и нападателят Али Соу, когото помним с отлични изяви с екипа на ЦСКА, а сега играе в турския Анкарагюджу.

Те имаха кошмарни изиживявания в Маракеш, където на неутрален терен е решаващият двубой с Конго днес. Дори реми стига на гамбийците, да се класират на финалите на големия континентален турнир.

Но едва ли на Ноа Сонко, Бубакар и Али им е до футбол, пишат от Dir.bg

Земетресението в Атласките планини бе с епицентър на около 70 километра от Маракеш, а в хотела на отбора се е усетил с невероятна сила. Селекционерът Том Сайнтфит разказа за BBC подробности.

"Отначало помислих, че просто някой тропа в коридора - каза треньорът. - После бях убеден, че самолет се е разбил в хотела ни, защото всимко се разтресе ужасно силно. А ние сме позиционирани недалеч от летището на Маракеш. След това обаче бях убеден, че е земетресение, преживявал съм такъв трус.

Всичко започна да пада от стените, които се тресяха ужасно. Избягах от стаята в момента, в който трусът спря, проверих къде са хората от щаба ми и играчите. Персоналът на хотела ни подкани да излезем от сградата, да идем на широкото открито пространство до басейна. Там и останахме да нощуваме, навън. Нямаше как някой да се прибере в стаята си."

Конгоанците също са усетили труса, но - колкото и да е странно, те са в част на града, в която това е станало чувствително по-леко. Но отборът и треньорите също са прекарали нощта на открито, защото от хотела им са наредили никой да не се връща в стаите след труса.

А за най-голяма изненада и на двата отбора, мачът не бе отложен.

Африканската конфедерация обясни, че няма как това да се случи, защото няма свободни дати.

"Как е възможно? - възмути се Сайнтфит. - Да играем в Маракеш, където има стотици, вероятно хиляди жертви. Линейки летят по улиците, наоколо гледката е като от някакъв кошмар... Не знам как да играем футбол в такава обстановка."

И все пак - двубоят към момента остава в програмата, довечера от 22 часа българско време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От наемническия легион ли са?