В село Вардун си имаме жива вода

Аязмото тече край търговищкото село и лекува бъбречни и стомашни проблеми, твърдят селяните
11 дек 2008 12:42,
13
В село Вардун си имаме жива вода

Край търговищкото село Вардун тече вода, която може да лекува. Това споделят хора от този край.

От стотици години местните я пият и вярват, че тя има лечебни свойства. Хората от селото са убедени, че водата лекува бъбречни и стомашни проблеми.

Изворът се намира на пусто и отдалечено място. Преди години там е било пълно с живот. В близост имало и ученически лагер.

Край чешмата били построени беседки, в които хората си правели пикници и отдъхвали. Сега мястото е разбито. От лагера няма никакъв спомен, а от беседките стърчат само колове.

Легендата разказва, че преди стотици години мястото било известно като Кушбунар, което означава солен извор. То представлявало гьол, от който само животните пиели вода. С течение на времето пастирите забелязали, че добитъкът търсел само този извор, и водели стадата си там.

Хората забелязали, че животните, които били болни и пиели от водата, с течение на времето оздравявали. Хората също започнали да пият от извора и го нарекли „Лековития извор”.

Години по-късно, вероятно в началото на миналия век, чобанинът Ради Карапетков с помощта на няколко свои съселяни построил чешмата и така тя започнала да добива популярност.

През седемдесетте години на миналия век тя била изследвана, за да бъде легализирана като минерална. Тогава специалистите не излезли със становището, че водата е минерална.

Непосредствено до извора се намира и друг, за който се смята, че помага при очни проблеми. До ден-днешен идват хора от стотици километри и пълнят туби с вода за близки и познати.

„Тук идват люде чак от Добрич” – сподели Руси Маринов, който е главен специалист в кметството на Вардун. Той разказа как хора от близо и далеч идват и край извора се образували дълги опашки.

Дори в делничен ден край чешмата се намират хора, които идват да си налеят от живата вода. „На мен лично ми помага за бъбреците. Имам камъни и когато пия от водата, ги изхвърлям” – сподели мъж, дошъл до извора от омуртагското село Обител.

Той разказа, че от години пиел само от изворната вода и се чувствал много добре. Негови близки също пиели само от тази вода.

За аязмото, което лекува очи, също се носят легенди. Някои споделят, че познават хора, които си миели очите с водата от извора и след време решавали проблемите си със зрението.

Никой от селото не може да обясни каква е силата на водата. За хората е повече от мистерия как тя помага.

Те мислят, че изворът трябва официално да се обяви за лековит, защото хиляди хора са намерили изцеление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Gundi danailov преди 9 години
Tazi voda ed adeta ot boğ i za ToVA ima. Lekoviti. Ka4estva. Do kolkoto tazi gospoja sigurno i var vardun idva. Da şe nau4i da probva i togava ste povjarva itja. I vekil
15
0
 
2
 
! Отговори
Димитър Русев преди 11 години
До "Как е възможно"Учителко", разпитай вардунци, за тая вода, те са природно интелигентни и образовани хора Обогатете се , дообразовайте се и чак тогава публикувайте мнение.
14
0
 
1
 
! Отговори
vazmojno e taka преди 12 години
ot vardun sam i mojebi sam vash uchenik gospojo. oznachava li che sled kato vie neznaete za tozi izvor che tozi izvor ne sashtestvuva ?
13
0
 
2
 
! Отговори
rudi_077@abv.bg преди 12 години
Истина е! Детството ми е минало в това село, волно и безгрижно. Водата е лековита! От мама знам -" Дядо ти беше много болен. Всеки ден му наливах вода от "Солената чешма". След три месеца оздравя". Дядо Ради живя до дълбоки старини..За да ти помогне водата ,трябва първо да повярваш. Когато се прибера във Вардун, редовно си наливам вода от "Солената чешма"-след това пътят ми до Варна е по спокоен
12
4
 
0
 
! Отговори
"Как е възможно преди 15 години
От Търговище съм и преподавам в училището на с. Вардун и досега не съм чувала за този извор с "жива" вода! Просто такова "животно" нема!Може би наш журналист от Търговище (подозирам, че е Р.Ч. или Е.П.) е решил да се пробва и във виртуална медия!Но най-смешното - и жалко същевременно! - е това, че след една *** измислица последваха такива изблици на мъдрост и политиканстване от форумистите, че ми се вие свят...
11
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
А,според мен,и минералните извори вече не са толкова лековити,защото повечето не са сондаж и при изкачването си по-близо до повърхността,поемат всички отрови от почвата,барабар с киселинните дъждове.
10
1
 
0
 
! Отговори
Джафер преди 15 години
Верно е, водата е с лечебни свойства. Пих от нея, припика ми се, извадих си го и... Четин ме хавана отпред. Него го болеше и за това излекувах болката му отзад.Пийте от тази лечебна вода.
9
0
 
0
 
! Отговори
калин преди 15 години
То и във Варна децата гълтат хлор ,прах и ФЛУОР на поразия.Виновни естествено няма!Здрава нация сме няма що.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
толкова е писано за водата, че всякакви митове за флуор хлор и подобни отрови в нея, които помагали я за зъби я за нещо друго отдавна не вървятиначе нали щяхме да бъдем най-здравата нация с всичките ни минерални извори и кисело мляко, да му мислят децата в Бургас с развалените зъби от флуора
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
водата ка х2о няма лечебна сила, а просто е жизнено необходима, всичко друго в нея е неизползваемо и е допълнителен стрес за организма за да изхвърли чуждите тела, всичко трябва да се прием от организма, да се раздели на необходимите вещества и тогава организма го използва за гориво, строителен материал и различни други функции, организма сам се лекува стига да му доставиш необходимите вещества в максимално натурална форма, и с минимум токсини
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Това за водата като лечебна сила не е толкова ново и се изследва от учените от известно време. Номер 4 преди да се изкажеш по въпроса потърси допълнителна информация, а не разчитай само на това, което си прочел в някой учебник - те не винаги имат пълната или вярна информация.Ето линк към едно филмче: youtube.com/watch?v=IMFC5lDWbz0&feature=relate d
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
E,tova za lekovitata voda ,e mnogo hubavo!Zhalko,che ne cenim darovete,koito ni se predlagat svishe.Dano se nameriat liude,koito da napraviat neshto naistina dobro v tozi sluchai.Shte bude dostoino!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
за съжаление едва ли е истина, иначе щеше да бъде много лесно и болниците нямаше да са все по-пълни, а аптеките на всяка крачка, фармацевтичните фирми много по-богати от нарко-баронитеводата не може да лекува, тя само доставя минерали , които организма не може да приеме, и се опитва да изхвърли, ако не може - ги натрупва в меките тъкани и ставитеколкото по-чиста толкова по-добре, минералите се приемат чрез плодовете и зеленчуците, семената и ядките, там са свързани с орханични молекули
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
я?! Позитивна новина!?Забележете, как навремето за общото благо, вероятно безкористно, са построили чешма.
2
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Те в правителството очи имат ли?
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако това е истина кмета на селото да занесе по 1 шише на тия от правителството , че им трябва.......