Смолянските мечки ще крачат с GPS-и

На 10 диви животни ще бъдат сложени специални нашийници
15 юли 2010 07:14,
29
Смолянските мечки ще крачат с GPS-и
Снимка: Булфото

На най-малко десет мечки в Смолянско ще бъдат сложени нашийници с GPS.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще издаде разрешителни за отстрел на кафява мечка, ако няма алтернативно решение на проблема с набезите на дивото животно.

След инцидента с трагично загинал човек от село Кутела преди два месеца МОСВ поръча най-необходимите средства за предпазване от нападение от мечки за населението от района.

МОСВ е купило и до седмица ще предостави на хората в региона 80 броя електропастири за защита на стопанствата, десет фотокапана и 100 флакона със специален защитен спрей.

Министър Нона Караджова е изпратила писмо до областния управител на Смолян, че при необходимост могат да бъдат издадени разрешителни за отстрел на кафява мечка. 

През тази година са издадени три разрешителни за отстрел на кафява мечка в Смолянско. От тях едно не е реализирано и може да се използва.

Още по темата

Сега МОСВ работи по проект на стойност 170 хил. лв., по който се очаква доставката на предпазни средства за хората от застрашения регион.

С цел разселване на животните във високите части на планината ще се засаждат и диви плодни растения - къпини, сливи, малини, боровинки, ягоди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: мечкиМОСВ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗАЩИТЕН СПРЕЙ РАЗДАВАЛИ НА ХОРАТА ЗА ЗАЩИТА. ТЯ ДОЙДЕ ЛИ БЛИЗО ДО ТЕБЕ КАК ХУБАВО ЩЕ Я НАПРЪСКАШ:)) САМО ВИЦЕОВЕ РАЗПРАВЯТ ТУКА
6
6
 
5
 
! Отговори
Мая преди 13 години
Какво означава разселване? Резерват за диви животни, ли ще правите Родопите? Остава и вълци да им пуснете и хоратака ще са дивеча. Дивите прасета се разхождат под дворовете на хората и немогат да изкарат и по 1 тон картофи, сега мечките се разхождат по горите свободно, а утре вълците ще са в оборите. Някой помисли ли и за малкото населението, коато е останало там. Да не говорим, че повече са възрастни хора, който няма как да се защитят.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Споко бабо Мецо, на бабите са раздадени помпи Мосберг
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Освен ягоди и боровинки що не им сложите и кошери...а може и по някой безработен да им чеше гърбовете
3
0
 
8
 
! Отговори
112 преди 13 години
Ало, ало, обажда се Мецана, едни бабки тука ми крадат гъбките, ще пратите ли патрулка или сама да се оправям.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не става ясно като как GPS-ите ще предпазват населението...Освен ако на всеки селянин не се зачисли по един преносим монитор, та като тръгне за гъби да знае де е баба меца
1
0
 
11
 
! Отговори
инед преди 13 години
Ако им сложат ланци и два GSM-а - не можеш позна мечка ли е или някоя мутра :)