Пловдивски малчугани не знаят какво празнуваме днес

Учителите били виновни, не обяснявали на децата
6 сеп 2010 22:40,
59
Пловдивски малчугани не знаят какво празнуваме днес
Снимка: Булфото

„Днес празнуваме Независимостта на България”, заяви пред кореспондента ни в Пловдив Димо Милков.

Второкласникът присъства на тържествената заря-проверка по повод 125 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

„Ами никой не е обяснил на сина ми какъв е поводът за тържествата. Учителите са виновни”, каза сконфузена майката на момчето и го дръпна настрани със забрана да говори.

Тя не пожела да отговори на въпроса на Dnes.bg смята ли, че тези велики дати в българската история трябва да се знаят и честват и от подрастващото поколение.

„Не зная какъв ден е днес, аз съм тук да видя гърмежите и тия с пушките”, посочи почетната рота петокласникът Иван Делибосов.

Каза, че в училище им били говорили ден-два преди края на учебната година за някакъв празник, но той не обърнал внимание. Вкъщи родителите му нямали навик да разказват историята на България, а и тя не била любимият предмет на Иван.

„Днес е Съединението”, гордо обяви 11-годишният Тихомир. Две момчета на неговата възраст веднага опонираха на момчето и казаха, че не ги интересува за какво са пристигнали в Пловдив президентът и държавните мъже.

Те били на площада заради екшън, който очаквали. Момчетата си тръгнаха разочаровани, защото за разлика от други години нямаше бурни ексцесии и викове „Оставка” към държавните мъже.

„Няма какво да се възмущавате, ние в училище постоянно им набиваме в главите важните исторически дати, ама нямат грам възпитание вкъщи и майките им не се интересуват дали отрочето им знае какво е Съединението на България.

По-важното е да му купи дънки от 200 лева”, обърна се към кореспондента ни пенсионирана начална учителка. Тя подчерта, че допреди 20 години се е държало на историята на страната.

„И до днес, насън да ги бутнеш, моите възпитаници ще кажат кога какво е ставало през вековете. А днешните деца за жалост, не всички, но по-голямата част, са неуки.

По-страшното е, че и родителите им са такива”, каза госпожа Иванка Бойчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
ккибрит преди 13 години
Турските сериали не са болка за умиралка.Сапунката си е сапунка,била турска,бразилска или американска.С малко пари,големи печалби.Като Биг Брадъри,,Цената на истината,чалги,жълтини,оново *** предаване на Митко Цонев,Иван и Андрей и т.н и т.н.Всички плачат за клечка кибрит.
54
1
 
3
 
! Отговори
До верваштия преди 13 години
От до 41 *** си ти , щом верваш на турските сериали. Зад камерите става нещо съвсем различно. Бой и арабска музика. Ако ме разбираш закакво говоря.
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на кой му дреме ... аз нищо добро не видях от това съединение.... само мизерия
52
2
 
5
 
! Отговори
до-41 преди 13 години
*** това че хората гледат турски сериали само могат да се поучат че там хората проявяват уажение и почит към по възрастните а не ги псуват като твоето дете примерно и имат национална гордост *** не говори *** глупости че без това си затъпял от алкохол
51
1
 
2
 
! Отговори
чичо пей преди 13 години
А ако на рождения ти ден те изритат в Сомалия,как ще се почувстваш,а!?
50
0
 
5
 
! Отговори
хриси преди 13 години
Любовта към Родината и историята се заражда в семейството, ако там е пропуснат момента, сто учителя да преподават -интереса и отношението ще бъде различно!!Децата не са виновни, безотговорното отношение на родителите,после на обществените организации и на края на самата държава.Каква държава ще бъде без единен и сплотен народ от ценостна система , история и патриотизъм/все неща които позабравихме!/
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А майките и бащите им къде са? Или просто трябва да обвинят някого, че не си гледат децата и не ги учат на нищо, дори на елементарни обноски?!
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
младите са затапели затова а тая чалга още повече ги прави *** и невъзпитани цялата система е скапана
47
0
 
13
 
! Отговори
казах преди 13 години
Много неща не знаят малчуганите / и не само те / Неграмотността не е само сред малцинството,а и сред много българи
46
1
 
16
 
! Отговори
manuelche преди 13 години
А ти, *** *** загубена, вместо да обвиняваш учителите, защо не обясни сама на детето какъв ден е. Или и ти седиш и се ослушваш като заек в каруца...
45
0
 
24
 
! Отговори
ЗЛОБЕН преди 13 години
ПО ВАЖНО Е ЧЕ, ЗНАЯТ ИМЕНАТА НА ВСИЧКИТЕ ЧАЛГА-ПЕВИЦИ. С ТОВА ПОКОЛЕНИЕ БГ. СКОРО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ОТ КАРТАТА НА СВЕТА,АКО НЕ СМЕНИМ ЧИПА СИ
44
1
 
3
 
! Отговори
MITONE преди 13 години
KAk da znaqt kato obrazovanieto ni e kato nz NQMAM DUMI trqbva da ima hora s dobra zaplata koito da ni obrazovat !!! Tuk ima hora koito se mislq za umni ili pone ne se mislqt za tupi NO DA VI KAJA OT VSI4KI NAS PO TUPI NQMA !!! ZAMISLETE SE !!! RED PRI4INI SA !!! A pretstavete si 6tom ne znaqt decata kakvo praznuvame ZNA4I NIE SME PO TUPI 4E NE SME IM OBQSNILI !!!
43
3
 
10
 
! Отговори
реалистка преди 13 години
А родителите им дали знаят ?! Това да не е Великден или Коледа !?Няма сурвачки, няма козунаци, няма и червени яйца. Постна работа..., а веенето на знамена пък е вятър работаАко празника не е свързан с обичаите на народа отпиши го. Въпрос на време е неговото съществуване.
42
1
 
8
 
! Отговори
лъже-Ивайло преди 13 години
19 - ти век беше векът на националните държави, 20 век - векът на съперничеството между двете системи - и двата са били бурни , но човечеството е вървяло напред в социалното си развитие. 21 ще бъде векът на новото високотехнологично средновековие (глобализация). Не виждате ли , че няма значение от каква националност си и къде живееш , а само дали си беден или богат и колко е алчен местния ти феодал, но който му трябват точно такива "селяни" - необразовани и немислещи.
41
14
 
4
 
! Отговори
Gacko преди 13 години
Единственият национален празник е рождения ми ден !
40
2
 
29
 
! Отговори
dynamo преди 13 години
23 - преподавам история - слушам метал и автентичен български фолклор, хайде да не слагаш учителите под един знаменател! ***! А колкото до децата - като родителите им гледат турски сериали, маат гюбеци и прочее все "толерантни" и итеграционни неща - така ще е! Няма да има нация след 10-на години, а банда простаци, то и сега е така - простаци и ши*аняци, прав е ст.н.с.I-ва ст. Димитров! Много прав - шиб*ан, долен и *** народ сме!
39
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами как да знаят, като в къщи мама и тате гледат само tv PLANETA
38
2
 
13
 
! Отговори
aaa преди 13 години
Българите сме неук народ за съжаление :(
37
0
 
26
 
! Отговори
Читател преди 13 години
В една руска песен от соца се казва,че родината започва от песните,които ти пее майката .Е,какви песни пеем ние на децата си ? Чалга!!! А плодовете едва сега започваме да берем...Един ден сигурно децата няма да знаят даже какви са , какъв е родът им.Може някой да цели точно това ,а ???
36
0
 
26
 
! Отговори
Candy преди 13 години
Децата не знаели, па да не би родителите да знаят? Попитайте хората на улицата кога е нациоанлния празник на България, какви ли не разнородни отговори ще получите... А след това ги питайте кога е националния празник на САЩ, отговора ще бъде едносзначен и верен!