Шап във второ гранично с Турция село у нас?

В понеделник ще са ясни резултатите от взетите проби
15 яну 2011 22:44,
162
Шап във второ гранично с Турция село у нас?
Снимка: Булфото

След появата на шап в бургаското село Кости, ветеринари забелязаха признаци на заболяването и при животни, отглеждани свободно в село Резово, което се намира точно на границата с Турция.

Става дума за 90 крави, 70 овце и кози и 30 свине, които са се разхождали свободно, заедно със стадо от 21 бивола, дошли на българската територия от турска страна, съобщи генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов.

При животните са се появили признаци, характерни за вируса на шапа. Първите взети проби от тези животни са били отрицателни.

Но заради появата на симптомите може да се правят заключения, че инфекцията навлиза току-що, обясни Войнов. Днес от животните са взети допълнителни проби, които са изпратени в София и в понеделник ще станат ясни резултатите.

Още по темата

Експерти от Европейската комисия ще пристигнат у нас в понеделник и ще се запознаят на място със ситуацията. Има готовност, ако утре огнището в Кости бъде потушено, за една седмица да бъдат подготвени протоколите и по-следващата – да има готовност за изплащане на обезщетенията на стопаните с убити животни.

На доста места поставената преди години телена мрежа по границата ни с Турция в момента липсва. Така нищо не може да спре движението на животните от Турция към страната ни, както и повторното пренасяне на шап в България, каза още д-р Йордан Войнов.

Преди няколко дни например на наша територия от Турция съвсем свободно границата пресякло стадо от турски биволи, заяви Войнов.

За възстановяването на телената мрежа трябва да се ангажират областните управи и самите общини, смята Войнов. По думите му у нас почти всички огнища на заразни болести по животните досега са влизали от Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що за гранична полиция имаме, ако цяло стадо биволи минава безпрепятствено границата. Представям си как цели орди кюрди, араби и *** всеки ден преминават и няма кой да ги спре.
131
0
 
2
 
! Отговори
ALI преди 13 години
mn sa smesni tiye bilgari. to ako turcite iskat da storyat zle na bg, nyama nujda da go napravyat s jivotni. stoto v biglgariyan ina 2 milyona dusi koito sa gotova da rabotyat sa turciya
130
2
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
аркадаш, не се коси :)) чудя се , как при влизане на наше територия , на животните им няма нищо , а след това , проявили признак на шап ....... :)
129
0
 
4
 
! Отговори
TR TURK преди 13 години
VACHITE JIVOTNI SIGURNO NYAMAT VIZI DA VLEZAT V TURSKITE ZEMI A NACHITE IMAT DVOYNI JIVOTINSKI VIZI SIGURNO. MNOGO SMECHNI STAVATE BE KOMCHU.NECHTO KATO PICHETE MISLETE MALKO.
128
1
 
3
 
! Отговори
TR TURK преди 13 години
HEPATIT A E OT TURSIYA NIE VI GO IZPRATIHME BUDALI VIE NE SI MIYETE BOVAE BOLEST NA MRISOTII ZANIMATVATE SE S GLUPOSTI VIJTE SENITE SE POVICHAVAT MISLETE ZA TYAH EC. CHTE VI E.....BE MAMAVI.
127
1
 
3
 
! Отговори
TR TURK преди 13 години
EY BRAVO BE BAY GANYO VEDNAGA NAMERIHTE KILIFA OT KIDE DOYDE BOLESTA BRAVO BE BAY GANCHO ,VINOVNIKA SE NAMERI.
126
2
 
1
 
! Отговори
gosho преди 13 години
nezmam po golemo neshtasti e,po golema bolest ot tva da si prost i glupav,a tuka sme varha v tva otnoshenie
125
4
 
5
 
! Отговори
Асанчо преди 13 години
Следя турските новини,не чух да имат по животните някакви болести,според мен трябва да се излекуваме от хленченето,все те са виновни за всичко,все вълната ни пречи.
124
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 140 кФи танкове е ? Напрао ще ги избия до крак само да се наложи...
123
1
 
4
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 13 години
Това е правилно мнение.
122
5
 
6
 
! Отговори
Моето мнение преди 13 години
Ако е доказано , че шапът е дошъл от Турските биволи трябва да се сезира ЕС да вземе под внимани този факт и при преговорите за присъединаването Турция към ЕС да и се поиска сметка......
121
7
 
8
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 13 години
Това е турска диверсия бе хора турците специално заразяват овцете в България за да унищожат пазара на българско месо и да продават своето това е очевидно.
120
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хората които са над 50-годишни помнят какви романи сме чели за диверсанти и саботьори.В тези разкази увлекателно беше написано как тези шпиони влизат под прикритие у нас и вредят на държавата...Сега за тези работи не се говори,а трябва--не е излишно да сме по-бдителни.
119
2
 
3
 
! Отговори
до 137 преди 13 години
говоря за мерки против проникване на заразни болести от турция а не за пазене на границата от нелегални емигранти-за тях си има гранична полиция.
118
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
edno vreme ot trurchite ni zarazqvaha s vashki sega shapa
117
2
 
1
 
! Отговори
toq преди 13 години
mi ti kyf si be
116
5
 
14
 
! Отговори
СВЯТ преди 13 години
АКО ИМАШЕ ШАП В СИЛИСТРА ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ВИНОВНА ,,,,, РУМЪНИЯ,,,, НА БЪЛГАРИНА ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ Е ВИНОВЕН
115
4
 
21
 
! Отговори
вотан преди 13 години
Нали не искаме Турция в ЕС? Е ми тогава ще си пазим границата на ЕС и няма да хленчим.
114
6
 
11
 
! Отговори
кратуна на истината преди 13 години
По добрее от Турция да влизат турски биволи отколкото турски танкове.
113
0
 
1
 
! Отговори
галактика преди 13 години
до 135 - комунист ----- Вие ли не ме разбрахте, или аз не Ви разбирам ----- И в двата коментара според мен има контекст и дано поне той бъде разгадан правилно - приятен ден