Самолечение с антибиотици прати млад мъж в болница

31-годишният мъж страда от некроза по кожата
Обновена: 20 яну 2011 14:53 | 20 яну 2011 14:47,
60
Самолечение с антибиотици прати млад мъж в болница
Снимка: Булфото

Самолечение с антибиотици доведе до некроза по кожата на млад мъж от Варна.

Вече трети ден той е на лечение в Клиниката по токсикология на Военноморската болница в града. Опасност за живота му няма, но тъй като около 10 процента от обрива му е стигнал до фаза умъртвяване на клетките, лечението ще продължи дълго.

Младият мъж пипнал вирус преди няколко дни. Вместо да отиде на лекар, той решил да се лекува сам. Влязъл в близката аптека и помолил за антибиотик, който му посочили негови близки „специалисти“.

Дори без рецепта 31-годишният мъж успял да се сдобие с медикамента и започнал да го приема, за да се излекува час по-скоро.

Още с първите таблетки обаче целият се изринал, а част от кожата му започнала да некротира.

Едва тогава той потърсил лекарска помощ и бил приет по спешност в клиниката по токсикология на Военноморска болница – Варна, във вторник вечерта.

Оттам потвърдиха, че пациентът им не е ходил на лекар и че антибиотикът не е бил предписан с рецепта.

Оттам уточниха, че проблемът не в антибиотика, а в това, че мъжът е алергичен към тази група медикаменти.

За да се избегнат усложнения или прием в болниците, докторите препоръчват при симптоми, които налагат търсене на медицинска помощ, хората да не се колебаят да я потърсят и в никакъв случай да не прибягват до самолечение.

В момента всеки болен от вирусна инфекция, който потърси помощ от личния си лекар, може да получи безплатен антивирусен препарат.

Ранното приемане на такъв препарат гарантира по-леко и по-кратко във времето протичане на заболяването, уточняват специалисти.

По повод грипната епидемия в страната и истерията около търсенето на ваксини, специалистите подчертават, че в момента ваксините не са ефективни и не трябва да се прилагат.

Най-добре е да се спазва хигиена и помещенията, в които се работи и живее, да се проветряват по-често.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: Варна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
до няма преди 13 години
Какво значи "АКО БЕШЕ"...ами не е станало. Момчето се е отрвило само заради своята глупост! Най-вероятни дори няма личен лекар, ако е здарвно неосигурен или просто го е домързяло да отде!С това "АКО" напарво ме убивате от смях и се сещам за лафа "ЕХ, ако Левски беше с ботуши..."
35
1
 
13
 
! Отговори
няма преди 13 години
Кой прави тест за алергия при изписване на антибиотик? Вероятността личният лекар да беше изписал СЪЩИЯ антибиотик е не по-малка от 20%, като се има предвид, ме масово изписваните антибиотици са не повече от 5. Само че ако това се беше случило след консултация с лекар, сега всички щяхте да виете УБИЙЦИ!
34
0
 
3
 
! Отговори
Бълхарин преди 13 години
До 32: Специалисти е в кавички! Очевидно не става въпрос за лекари!
33
0
 
3
 
! Отговори
д0 28 преди 13 години
до 28 - напротив виновно е. Не бива да се лекувате сами с антибитици! Още повече, че напоследък лекарите много рядко изписват антибитици при лечение на такива вирус като грипния. Ако пиете сами антибнитик се получава малко като руска рулетка. Или ще уцелите сами това което ви нужно или не...А като не уцелите - това е резултата. Имайте малко повече доверие на лекарите в крайна сметка.
32
4
 
4
 
! Отговори
Bylgarin преди 13 години
Споменават се "негови близки специалисти. Това са близки лекари които са го посъветвали, а че всички лекараи са търговци на здраве и за тях пациентите са ходещи портфейли това е 100% вярно!!!
31
1
 
4
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 29: Какво пък ти е виновен антибиотикът на теб? Става въпрос за алергия, не за натравяне...
30
0
 
2
 
! Отговори
XYZ преди 13 години
до 23Къде е този твой доктор че да се запишем при него ?Щото такива не се срещат вече често ....
29
8
 
2
 
! Отговори
убийци анти-биотици преди 13 години
Това е само един пример какви "медикаменти" се внасят от фармацевтичните фирми....
28
1
 
1
 
! Отговори
do 23 преди 13 години
ami qwno imash organizym,koito ponasq vsichko.ima hora,koityo sa adski alergichni kym mnogo neshta i da ne mislish,che lichniqt znae.nikoi ne izsledva za alergii,koeto e mnogo typo.imam dete na 2 god. i znaesh li kak razbirat kym kakvo e alergichna-ami ako se obrine ot dadeno lekarstvo,znachi e alergichna.taka che momcheto ne e vinovno,che se izrinalo,no vse pak e po-dobre chovek da otide na lekar,pone shte ima kogo drug da rugae,kato se opapchivi
27
4
 
3
 
! Отговори
ДО 26 преди 13 години
МЪЛЧИ *** :DКАЖЕТЕ ГО ТОЯ АЛЕРГЕТИК ТА ДА НЕ ГО ВЗИМАМЕ.
26
2
 
15
 
! Отговори
до 25 преди 13 години
Още един.... Антибитикът се казва "Глупотин". Съветвам те да не го пиеш!
25
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАЖЕТЕ ГО ТОЯ АНТИБИОТИК ТА ДА НЕ ГО ВЗИМАМЕ И НИЕ
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГОРКОТО
23
8
 
18
 
! Отговори
до в*ти докторите преди 13 години
Ами ти или си *** или никога не си ходил на лекар. Как пък моят лекар нито веднъж не ми е изписал нещо, което да ми навредило? Как пък само моят лекар преди да ми даде антибиотик проверя дали нямам някаква алергия в картона ми!Защото там е записано от какво съм алергичен!!!. А ако там не пише, ме пита дали съм алергичен към нещо??? Не ви ли писна да плюете по докторите бе? Не стига че се лекувате сами, като тоя умник ами като стане белята, пак докторът ви е виновник!!!Защото щял да изпише същото лекарство, което вие си мислите, че правилното??? Ами като не харесвате лекарите лекувайте се сами или ходете по екстрасенси. Много *** хора има в този форум! Честно!
22
0
 
2
 
! Отговори
от 18 преди 13 години
Ами те ако имаха с какво най-вероятно щяха да си платят.
21
0
 
3
 
! Отговори
do 16 преди 13 години
прочети ми коментара .... номер 13 е, щото доктора ми сметка, че след като имам алергия към 3-4 вида, към другите 3 няма да имам ... но 1 месец не можеш да ям като хората и ми беше яко зле ... изчистих го най-накрая и сега съм пушка слава Бога...
20
0
 
13
 
! Отговори
Здравноосигурен преди 13 години
Здравнонеосигурените също ходят на лекар, но си плащат.
19
4
 
4
 
! Отговори
gft преди 13 години
какво, да си плащат като не са осигурени.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"За да се избегнат усложнения или прием в болниците, докторите препоръчват при симптоми, които налагат търсене на медицинска помощ, хората да не се колебаят да я потърсят и в никакъв случай да не прибягват до самолечение."A какво да правят здравнонеосигурените? Това са почти милион души!
17
0
 
7
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
Тест за алергия се прави елементарно - драсваш вътрешната част на ръката си със стерилна игла, така че да нарушиш целостта на епидермиса там и намазваш мястото с разтворен във физиологичен разтвор антибиотик и чакаш 20 минути. Ако мястото се подуе, има проблем. Така се тества и в болниците, не е мое откритие. Който е приемал антибиотици венозно, ще потвърди, че е минал през тази процедура.