Самолечение с антибиотици прати млад мъж в болница

31-годишният мъж страда от некроза по кожата
Обновена: 20 яну 2011 14:53 | 20 яну 2011 14:47,
60
Самолечение с антибиотици прати млад мъж в болница
Снимка: Булфото

Самолечение с антибиотици доведе до некроза по кожата на млад мъж от Варна.

Вече трети ден той е на лечение в Клиниката по токсикология на Военноморската болница в града. Опасност за живота му няма, но тъй като около 10 процента от обрива му е стигнал до фаза умъртвяване на клетките, лечението ще продължи дълго.

Младият мъж пипнал вирус преди няколко дни. Вместо да отиде на лекар, той решил да се лекува сам. Влязъл в близката аптека и помолил за антибиотик, който му посочили негови близки „специалисти“.

Дори без рецепта 31-годишният мъж успял да се сдобие с медикамента и започнал да го приема, за да се излекува час по-скоро.

Още с първите таблетки обаче целият се изринал, а част от кожата му започнала да некротира.

Едва тогава той потърсил лекарска помощ и бил приет по спешност в клиниката по токсикология на Военноморска болница – Варна, във вторник вечерта.

Оттам потвърдиха, че пациентът им не е ходил на лекар и че антибиотикът не е бил предписан с рецепта.

Оттам уточниха, че проблемът не в антибиотика, а в това, че мъжът е алергичен към тази група медикаменти.

За да се избегнат усложнения или прием в болниците, докторите препоръчват при симптоми, които налагат търсене на медицинска помощ, хората да не се колебаят да я потърсят и в никакъв случай да не прибягват до самолечение.

В момента всеки болен от вирусна инфекция, който потърси помощ от личния си лекар, може да получи безплатен антивирусен препарат.

Ранното приемане на такъв препарат гарантира по-леко и по-кратко във времето протичане на заболяването, уточняват специалисти.

По повод грипната епидемия в страната и истерията около търсенето на ваксини, специалистите подчертават, че в момента ваксините не са ефективни и не трябва да се прилагат.

Най-добре е да се спазва хигиена и помещенията, в които се работи и живее, да се проветряват по-често.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: Варна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
8
 
! Отговори
до все тая преди 13 години
Ами не си прав. Този умник е взел какъв антибиотик му е скимнало. Личният лекар най-вероятно щеше да му изпише лечение без антибитоци.
15
5
 
16
 
! Отговори
е*ати докторите преди 13 години
Да не мислите, че лекарите ще направят индивидуалната антибиограма и ще му дадат точен антибиотик. Те няма как да знаят, че е алергичен към тази група антибиотици. Докторите щяха да го обезобразят по същият начин с тази разлика, че новината нямаше да излезе в новинарските сайтове. Докторите също изписват антибитици на принципа - ако това не работи, опитай другото и тнт...
14
1
 
7
 
! Отговори
nqkoi преди 13 години
до:12Тебе май вече те е оправял а? *** некадърен, какво общо има рапона с тая статия! Колкото до това че е алергичен човека не знам дали щеха да му открият алергията предварително в болницата или не дай боже в поликлиниката.
13
1
 
20
 
! Отговори
аз преди 13 години
Ходих на доктор, уж за ангина... той ми предписа антибиотик, аз му казах че съм алергичен към 3-4 вида, въпреки това ме увери, че този който ми предписва е слаб и няма какво да ми стане... аз пробвах половин хапче и се натрових зверски, след 4-5 дена ми излязоха пъпки по тялото и тоя каза, че имам варицела... (за 2-ри път). ... след този случай, сами си правете извода, какви доктори има, и дали пича е сбъркал, че сам е тръгнал да се лекува ?
12
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лекарите пак са ви виновни .*** народ/ друг го каза / А дали е бил алергичен ,никои не може да знае .Има и алергии които са вторични само в комбинация със нещо друго .Но той ББ ще ви оправи всичките до един .
11
1
 
28
 
! Отговори
вили преди 13 години
Мислите ли, че ако беше отишъл на лекар някой щеше да му направи тест към какво е алергичен. Аз бях при личният си лекар и имах сходен проблем. Чак след като направих силна алергична криза тогава ме тестваха. Отделно от това нечовешкото чакане пред кабинета с часове. Ние сме безотговорни като пациенти,но още много има да се желае и от лекарите.
10
10
 
8
 
! Отговори
Все тая преди 13 години
Защото при личния лекар винаги ти правят тест за алергия преди да ти изпишат антибиотика. Ако беше ходил на доктор статията щеше да има друго заглавие, но със същите последствия!
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе като се знам какъв съм инженер и ме е страх да ида на доктор...:)
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами то не случайно силните лекарства се продават само с рецепта.
7
10
 
10
 
! Отговори
Идиоти преди 13 години
Фармацевтът продал антибиотика без рецепта да бъде глобен на момента! А този умник да си плати всички разходи по лечението!
6
0
 
33
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Аз като пипна от тия зимните вируси се лекувам с лимони, чесън, вино или ракия.. тук там пия и фервекс. В 90% от случаите това лечение ми е достатъчно ;-).
5
0
 
10
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
A ти що оставяш лекаря ти да те лекува с антибиотици, при положение че вирусна инфекция не може да бъде излекувана с такъв тип медикамент? Срещу грип се пият антивирусни препарати.
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе много акъл дават докторите ама като иде човек и пишат по 10 минути а прегледа е секунди,превърнаха се в писари.Наскоро водих детето,и понеже и на мен ми е личен лекар и иказах какъв проблем имам,а тя ми вика ела утре.Абе утре ама съм на работа.Аз сега съм дошъл от 5 години и търся помощ,тя станала бетер канцеларски плъх,като онези в общината,дето и де ти викат елате утре.реших само ако умирам по спешност нещо ако се наложи да ходя.Иначе си плащам всичко и за здраве и за пенсия но некадърници
3
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами то по същата логика и личния можеше да му изпише същия антибиотик, никой лекар не прави тестове за алергия или за това кой е най подходящия, просто ти изписват широкоспектърен и дано се излекуваш!!!!!!!!!!!!!!
2
5
 
10
 
! Отговори
Фанети Мазакута преди 13 години
Ей заради такива *** ще забранят продажбата и на витамини без рецепта.. Както го направиха вече, за щастие само на документи.
1
2
 
17
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
Лекуваш вирусна инфекция с антибиотиц, OMG...