900 лв. таван за лекарски екип

Здравното министерство даде свобода на болниците да вдигнат цените
31 май 2011 17:25,
53
900 лв. таван за лекарски екип
Първото бебе за годината в Първа АГ болница "Св. София". Снимка: Архив Булфото

След 2-3 седмици всяка болница сама ще може да определя таван за избор на лекарски екип, защото той вече няма да е обвързан с цената на клиничната пътека.

"Лечебните заведения няма да могат да взимат повече от 900 лв. от пациент при избор на екип при каквато и да е оперативна намеса или раждане“, обяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

По думите му до 2-3 седмици новите промени ще бъдат публикувани в Държавен вестник и ще влязат в сила.

Досега максималната цена за избор на екип беше 950 лв., като тя се изчисляваше като процент от цената на клиничната пътека за съответната специалност, обясни той. Правилата бяха въведени в началото на годината.

С промените пределната цена няма да е зависима от клиничната пътека, а всяко лечебно заведение ще преценява за коя операция каква ще бъде таксата за избор на лекарския екип.

Така например от началото на годината родилките плащат по 350 лв. за избор на екип, което е 75% от клиничната пътека за раждане, сега всяка болница сама ще реши дали да не увеличи цената до максималните 900 лв.

Още по темата

Изборът на екип обаче не е задължителен, успокои Константинов.

Ако пациентът няма претенции към специалистите и е здравно осигурен, би трябвало да получи безплатно лечение.

"Близо 70 на сто от бъдещите майки раждат, без да направят избор на екипа, каза пред журналисти доц. Елиан Рачев, директор на АГ болница "Св. София". Подкрепи го и колегата му д-р Иван Костов от АГ "Шейново“.

С такъв регламент – за "таван на цените" за избор на екип, ще намалеят случаите на пари, давани "под масата", според доц. Виктор Златков, директор на АГ болница "Майчин дом".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
14
 
! Отговори
живковист преди 12 години
Тези гербаджий е време да се омитат от политиката. Некадърници ниедни. Какъв срам да съжеляваме за тройката крадци. Ми те са цвете пред тези сегашните ***.Престанете да измъчвате бедния народец. Не ни противопоставяйте на лекарите.Всичко навсякъде осрахте. Махайте се компири.
30
4
 
13
 
! Отговори
rigre преди 12 години
Няма по- корумпирано съсловие от лекарското/от личен опит/,може би само митниците.Здравният министър им позволява с новите промени да искат от всеки пациент по 900 лв.
29
0
 
22
 
! Отговори
обективен преди 12 години
Само за 70-те % да кажа, дали някой е изследвал колко са *** от тях? Те не плащат за раждането за разлика от нас българите... Затова се плодят безконтролно... Ако ги накарат да си плащат ще спрат да се опрашват всяка година... Д ги образоват вместо да ги хранят с кебабчета и да им продават фирми на ***.
28
1
 
3
 
! Отговори
f преди 12 години
bozeeeeeeee gospodi pomilui! horata se trepqt , kradat ,i edva smogvat za hlebeza. ako ima hlqb nqma mandza. tezi iskat 900lv za ekip.ma kade se namirate , gospoda? da ne ste zabravili 4e tuk e bg?
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И който ги няма тия пари,КВО става г-н минИСТЪР?
26
5
 
11
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Найалчното и корумпирано съсловиуе е лекарското!Гледехте ли, мисля вчера пао К1, какви кинти и екскурзии им бутат от фармацефтичните компании, за да изписват техните лекарства!А има или няма нужда, ама скъпо ли е евтино ли е , карай!!!!
25
2
 
21
 
! Отговори
!?!?! преди 12 години
и естествено - всички ще са "на тавана"!Много ме озадачава, обаче "избор на екип" за раждане?! че то бебето идва когато си иска и 2 месеца по рано и20 дни по късно? И денем и нощем!ако "екипът" - надявам се гинеколог, акушерка, неонатолог и анестезиолог - няма да спят на палатка пред родилното отделение - нали?Ами ако са в отпуск? От морето и от майната си ли ще дойдат за това раждане?Или просто "ще се избира" екипът от съответната смяна - ЧИСТА ПРОБА РЕКЕТ!НАПРАВЕТЕ ГО "ДЪРЖАВНА ТАКСА"
24
3
 
17
 
! Отговори
Бай Танас преди 12 години
И аз мисля другата година да направя адио рио с приятелкатаНяма ви плащам тука по 100 пъти сяко нещо яЕ ги топлофикация искат вдигане на цените на тока за да били конкурентно способниТия чуват ли се бееееееееНема такава държава.Само ТЕРМИНАЛ 2 оправя нещата. Само!!!Са задължително псевдо патриотите да се заяждат с мен и д ами кажат че ше мия *** и да ми нацъкат 89236978 минуса :) СмешнициОтивам в най добрата страна на света за раждане :) Справка - Google
23
1
 
13
 
! Отговори
Срамота преди 12 години
Голям срам да искаш пари да израждаш дете.Май ще почнат да раждат в къщи защото много има които не са осигорени или за тях не се отнася става въпрос за ромите.Не ни ли стига че България все помалко раждат и се топим и вместо да има някакъв стимол те въвеждат някакви такси.А знаете ли за избор на екип просто ги пренуждават да си избират тъйкато ще ли да им се обърне повече внимание.Е радвайте се хора на безплатнотони здравоопазване.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами тогава да не си плащаме здравни осигуровки.И без друго всичко плащаме. А пък това за раждането ми идва малко вповече.Абе хора, не виждате ли че вече деца не се раждат.Вие луди ли сте? А как ще вземете пари от ***? Хайде опитайте.Радвам се, че внуците ми не са родени в България.Тази държава не ни заслужава децата.Съвсем скоро тука ще останат само *** и тогава ще ви видя от кого ще смучите като пиявици.
21
1
 
3
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
koito ne moje da plati da mre,made in bulgaria.
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Муахаха. Какво стана сега с "безплатното" здравеопазване. Отиваш, чакаш на опашки. После щателна проверка незнам си колко време назад, дали си си плащал като поп. Ако случайно няма "грешка в системата" до тук, следва да си платиш прегледа. После пак ДОплащаш една камара глупости. Сега накрая, ако не искаш да те оперира КАСАП, плащаш още един път. Пф. Ами то на частно поне само един път плащам :)))
19
3
 
8
 
! Отговори
Пациент преди 12 години
Като всички цени, герберите вдигат и тия! Долу Боко и продажната му мафия! Хора, отворете си очите!!! Тия са най-крадливите и гадни управляващи откакто изобщо съществува България! Да ги изгоним с тояги от парламента тия защитници само на интересите на монополистите и мафиотските структури! Гнусни смотани крадци! Затриха народа и държавата и продължават да вдигат цените! За увеличение на заплати и пенсии - нито дума! СРАМ!
18
1
 
10
 
! Отговори
sedesar преди 12 години
Тия гербави комунисти и *** им атакисти наистина ще ни затрият тотално. Вдигнете заплатите и пенсиите другари ***, докарахте ни до последната дупка на кавала в ЕС.
17
0
 
12
 
! Отговори
! преди 12 години
Политици- бизнесмени; лекари- бизнесмени; преподаватели- бизнесмени; търговци на храни отрови- бизнесмени.... Държава на бизнесмените... в скоро време с население- невидимка....
16
2
 
13
 
! Отговори
Хейтър преди 12 години
За съжаление лекарите ни са наистина добри в едно нещо - в бизнеса.Промени, които трябва да се случат според мен:1. Забрана на "легалната корупция".2. Осигурителен номер на всеки човек - с данни онлайн за извършени прегледи, резултати, посещения в болници и тн.3. Възможност за ОТКАЗ от "право на осигуряване", какъвто не е предвиден в законодателството ни. Това "право" е в момента задължително.
15
2
 
9
 
! Отговори
ДА преди 12 години
НИЩО ДРУГО НЕ ОСТАВА НА БЪЛГАРИТЕ ОСВЕН ДА НЕ РАЖДАТ В БЪЛГАРИЯ,А В ПО НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ.А ТУК ДАИ БОЖЕ ДА РАЖДАТ САМО *** ,Я НЯКОИ ДА КАЖЕ ПО -КОЛКО ПАРИ ДАВА ***,АМИ АЗА ЗНАМ-НИКОЛКО.ДА ЖИВЕЕ НАИ-*** ДЪРЖАВА И ДА СЕ РАДВА НА МНОГО ОЩЕ ***. НА *** МОЖЕТЕ ДА ИМ ХВАНЕТЕ САМО ОТ ТРИТЕ НЕЩА МЕЖДУ КРАКАТА ПО-ДЪЛГОТО.
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Г-н здравния министър всеки месец ли ще сменя тавана?Бременна съм и сега наново ще чакам новите тарифи на болниците. Предните тъкмо ги въведоха, сега ново двайсе!Не може така днес едно, утре друго.
13
0
 
10
 
! Отговори
da преди 12 години
ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО РАЗРЕШИ НА БОЛНИЦИТЕ ДА ВДИГАТ ТАВАНА НА УСЛУГАТА,А НИЕ,БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД -БЕДЕН,БОЛЕН И ОТЧАЯН ЩЕ НАПРАВИМ ТАКА,ЧЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ ДА ВИ НЯМА,НИТО ПРАВИТЕЛСТВОТО,НИТО СМЕШНИЯ МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.БЪЛГАРИЯ ТАКА И НЕ МОЖА ДА СЛУЧИ С ДОБЪР МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,ЗАТОВА ПЪК НИ ПРЕДАДОХА НА ВЕТЕРНАРНИТЕ ЛЕКАРИ ТЕ ДА УПРАВЛЯВАТ АГЕНЦИЯТА ПО КОНТРОЛ НА ХРАНИТЕ И МНОГО ХОРА ПО СЕЛАТА ХОДЯТ ПРИ ВЕТЕРНАРНИЯ ЛЕКАР ДА ГИ ЛЕКУВА,ЗАЩОТО СА БЕДНИ И СТАРИ И ПРАВИЛНО ЗАБЕЛЯЗ
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Алчни ***, за свещи, ковчези и химиотерапия да си харчат парите!