900 лв. таван за лекарски екип

Здравното министерство даде свобода на болниците да вдигнат цените
31 май 2011 17:25,
53
900 лв. таван за лекарски екип
Първото бебе за годината в Първа АГ болница "Св. София". Снимка: Архив Булфото

След 2-3 седмици всяка болница сама ще може да определя таван за избор на лекарски екип, защото той вече няма да е обвързан с цената на клиничната пътека.

"Лечебните заведения няма да могат да взимат повече от 900 лв. от пациент при избор на екип при каквато и да е оперативна намеса или раждане“, обяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

По думите му до 2-3 седмици новите промени ще бъдат публикувани в Държавен вестник и ще влязат в сила.

Досега максималната цена за избор на екип беше 950 лв., като тя се изчисляваше като процент от цената на клиничната пътека за съответната специалност, обясни той. Правилата бяха въведени в началото на годината.

С промените пределната цена няма да е зависима от клиничната пътека, а всяко лечебно заведение ще преценява за коя операция каква ще бъде таксата за избор на лекарския екип.

Така например от началото на годината родилките плащат по 350 лв. за избор на екип, което е 75% от клиничната пътека за раждане, сега всяка болница сама ще реши дали да не увеличи цената до максималните 900 лв.

Още по темата

Изборът на екип обаче не е задължителен, успокои Константинов.

Ако пациентът няма претенции към специалистите и е здравно осигурен, би трябвало да получи безплатно лечение.

"Близо 70 на сто от бъдещите майки раждат, без да направят избор на екипа, каза пред журналисти доц. Елиан Рачев, директор на АГ болница "Св. София". Подкрепи го и колегата му д-р Иван Костов от АГ "Шейново“.

С такъв регламент – за "таван на цените" за избор на екип, ще намалеят случаите на пари, давани "под масата", според доц. Виктор Златков, директор на АГ болница "Майчин дом".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
какво е това 900 лв бе? хм..тия или са луди или алчни ...нямат нагушване бе..черната земя ги оправя само
10
5
 
6
 
! Отговори
яро преди 12 години
самия факт че ми давате минуси затова че написах истината,говори колко сте озлобени и некомпетентни..едно нещо не мога да разбера-като толкова им завиждате на *** - ми тогава правете като тях- отивайте ,раждайте по 3-4 деца, без да плащате-нали сте здравно осигурени,не давайте пари на докторите-никой не може да ви накара, но и не ви се гарантира внимание-ама така е при ***-нали им завиждате-правете като тях...истината е , че ви е страх..
9
0
 
17
 
! Отговори
доктор преди 12 години
аз питам кому е нужно да си плаща осигуровките когато с направление може да те прегледат след 3 седмици
8
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 12 години
Ненормалници! Още дълги години ще има да отчитат демографски срив... Нямам думи просто...
7
4
 
24
 
! Отговори
123 преди 12 години
най големите мошеници си узакониха рушветите.как не ги е срам,а народа няма какво да яде.вижте по селата хората се трудят до смърт,а мизерстват.не ви ли е срам господа управляващи!!!
6
2
 
17
 
! Отговори
Луцифер преди 12 години
Правилно. А парите от здравни осигуровки ще останат за лукс коли и гориво
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това си е узаконена корупционна практика. За бременните само един видеозон е 80 лева, а с парите за раждане хилядарката не ти мърда за отскок. Много скъпо удоволствие за българката е раждането, за гледането на дете да не говорим. Само *** раждат, защото хем не плащат, хем децата са източник на доходи. *** получава пари за дете, ненавършило 16, а "детето" вече е с две-три деца и също получава пари за тях....
4
13
 
10
 
! Отговори
яро до 2 преди 12 години
приятел -"избор на екип" означава сам да си избереш лекаря и акушера , които да те израждат,т.е като почне жената да ражда , този екип и да не е на смяна в момента,е длъжен да дойде да изражда дори това да е през нощта, и понеже това е извънреден труд е нормално да се плаща..като не искаш да плащаш, и жена ти се разражда в 2 часа през нощта-отиваш и който е дежурен той изражда, и тогава нямаш претенции...ти си избираш.а че се дават пари под масата -фактрно повечето пъти пациентите сами дават
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"би трябвало" да получи безплатно лечение или ЩЕ получи безплатно лечение?
2
5
 
30
 
! Отговори
gotin преди 12 години
Какво е това "избор на екип"? - легализиране на корупционни практики. Нали си плащаме здравни осигуровки. Защо да плащаме допълнително?! Защо се създават такива възможности?! Ние градим манталитета на лекарите ... вместо да лекуват, да гледат как да вземат повече пари, а ако не вземат, кучета ни яли.
1
3
 
24
 
! Отговори
Гурелив мангал преди 12 години
Аз пък не плащам здрави осигуровки, не плащам потребителска такса и ми израждат чаветата безплатно, даже пререждам балъците от опашката пред лекарския кабинет! Сполай ви ***!