НЗОК и БЛС искат увеличение на клинични пътеки

В средата на юни започват преговорите за рамковия договор
1 юни 2011 21:00,
7
НЗОК и БЛС искат увеличение на клинични пътеки
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По-висока цена за клиничните пътеки на 5 специалности ще поискат от Министерски съвет Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Това стана ясно след работна среща между управителя на НЗОК Нели Нешева и председателя на Българския лекарски съюз БЛС Цветан Райчинов.

Според тях увеличение трябва да има при инвазивната кардиология, пулмологията, гастроентерологията, ортопедията и урологията, които бяха намалени в началото на годината.

Според д-р Райчинов няма да има нужда от актуализация на бюджета на касата,за да се достигне до реалните цени на извършваните процедури.

Освен това увеличение, БЛС и НЗОК ще поискат и допълнително заплащане на анестезиолози и патоанатоми, извън клиничните пътеки.

Медиците ще настояват и прегледа на бременни в доболничната помощ да се изравни с останалите прегледи и да стане 9 лева. В момента той е 8 лв.

Още по темата

През юни ще започнат преговорите за новият Националния рамков договор (НРД).

Като работни групи от двете страни ще разглеждат извънболничната помощ, болничната помощ, както за общите и специални условия по рамковия договор.

От касата са готови да сформират група, която да предложи корекции на цените на клиничните пътеки и някой дейности в извънболничната помощ в новия НРД.

Желанието да се коригират цените на клинични пътеки ряако се отличава от намерението на здравния министър Стефан Константинов, който се надява от 2013г системата да функционира с диагностично-свързани групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***,имам само един въпрос към теб:Как със 120 евро заплата ходят хората да се лекуват в Турция?Светни ме по този въпрос.Доколкото зном,там лекарите са елитът на обществото,заедно с военните.А прегледът почва от 50$ нагоре.
6
4
 
4
 
! Отговори
мами преди 12 години
Това не е здравеопазване а имитация на някакво здравеопазване. Много хора се насочват да се лекуват в Турция следователно там имат добра система. Ако нямаш пари умираш народа е болен на никой не му пука .Какви са тези доплащания за избор на лекар нали касата плаща клиничната пътека. Измишльотени както казва примиера пладнешки грабеж. Заплатите на лекарите са малко вярно но и с минимална заплата 120 евро какво искате..
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По закон парите за здравноосигуряване не са държавни , а на Задължително Здравноосигурените Лица. По закон с тях се разпорежда касата. Очевидно са ни национализирали (а след това приватизирали) парите за здраве и затова сега ще ни карат да плащаме по 900 лв. при постъпване в болница
4
3
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
goliama dalavera e toai zdravna kasa, lechenie pari doktora dovolen choveka sashto gyshnal chemshira.svarshil si rabotata vzel si parite.
3
6
 
5
 
! Отговори
faust преди 12 години
скапани мафиоти.........
2
1
 
7
 
! Отговори
lekar преди 12 години
nqma nzok nqma problemi
1
5
 
4
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 12 години
tova zdraveopazvane se prevarna v pladnewki obirdziq.