С теорията за потопа развиваме подводен туризъм в Черно море

Идеята е на подводни археолози от БАН
Обновена: 26 юни 2011 16:14 | 26 юни 2011 07:43, Екип на Dnes.bg
118

 

Може ли Черно море да се превърне в „мека“ на подводния туризъм? Учени от Института по океанология при БАН смятат, че това е реално постижимо.

Според ръководителя на секция „Подводна археология“ в института проф. Петко Димитров, ако бъде популяризирана теорията, че описаният в Библията потоп е станал край Черно море, страната ни ще привлече много туристи.

Той предлага да бъдат обособени т.нар. подводни музеи, до които да се слиза със специални туристически лодки. Ученият споделя, че тези зони трябва да бъдат защитени със закон и е необходима охрана, защото находките на морското дъно често са разграбвани от иманяри.

Засега обаче идеята му не среща подкрепа от институциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 12 години
Първо не си слагай"умните"мисли в кавички и второ хората си плащат за екскурзии в космоса!А за дълбочината не е безпокой-създадени са такива съдове достигащи до много по-големи дълбочини!Така,че нямаш никакво основание да обиждаш хората на науката!
34
0
 
6
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Огромния хотел на плажа Трифон Зарезан до Златни пясъци (построен в най опаснатата свлачищна зона от една от "медузите") се намира буквално на 6 метра от морето.Това беше едно от най красивите и романтични места по морето. А сега този хотел унищожи всичко. Нямате си представа за какъв огромен хотел става на въпрос. Почти като малък квартал. Ужасно е.На снимката се вижда само около 1/3 от хотела. Смятайте за какво става на въпрос.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пак искат да измамят някои да отиде на почивка на черно море ама в близките 50-60 години няма да стане алчни псевдо хотелиери и ресторантьори никои не ще да гледа
32
3
 
5
 
! Отговори
нетатарин преди 12 години
Абе те истината за нашия произход като народ скриха от нас и ни хвърлиха в дербите на Монголия, Памир , дивите азиатски степи при разни оногондури, чукундури, татари, монголи и всякакви кривокраки жълтури, сучещи направо от кобилите, та хич не е трудно още една поредна кйорфишекова лъжа за потопа да не измислят. За това всички балкански народи подигравателно ще ни бъзикат, наричайки ни "татари" и "вулгари"...
31
1
 
7
 
! Отговори
До Вичо калкана преди 12 години
Късно е чадо!В МОРЕТО ВЕЧЕ И ЦАЦА НЕ ОСТАНА!Все още се срещ7ат медузи!
30
1
 
5
 
! Отговори
До Вичо калкана преди 12 години
Късно е чадо!В МОРЕТО ВЕЧЕ И ЦАЦА НЕ ОСТАНА!Все още се срещ7ат медузи!
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма такъв *** турист които иска да летува на черно море ида гледа само скапаните празни хотели на новобогаташите и киселите физиономии на собствиниците на кръчмите
28
0
 
11
 
! Отговори
вичо калкана преди 12 години
пълна забрана на траловете в черно море
27
0
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Виждам, че тук отново се бунтуват разни висши ентеуигенти. Само да ви кажа, че подводният туризъм е най-важното звено на повечето морски курорти. От Канарските острови до Бахамите. Той привлича изключително много хора. А в случая и след като имаме исторически обекти, а не просто "делфинчета и рибки" напливът би бил още по-сериозен. За целта, обаче, трябва да се организира добре от държавата, което малко ме съмнява. Желая успех на тези хора! Те имат идеи, те са бъдещето!
26
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Вече измислят невероятни глупости - как може това да са учени от БАН? На всеки средно грамотен му е ясно че е имало събитие в Черно море подобно на описания потоп, знае се кога се е случило и всичко друго - но интересното е да ми кажат как ще правят ТУРИЗЪМ на -120м дълбочина ???Поредните невероятни глупости на някакви псевдо учени."It was not until the advent of apany named Research Submersibles in 1983, that true passenger carrying operations were established; however, the vehicles were convertedmercial submersibles with a limited seating capacity of one pilot and two observers. They plied the depths of the famed Cayman Wall, often times to as deep as 600 meters. RSL still exists today and routinely operates its Perry class submarines to the 250 meter level.
25
2
 
5
 
! Отговори
До г-н Никой93924 преди 12 години
Е,господин Някой,а ти виждал ли си държавата преди тези 67 год?Тогава се строяха "жилища" от кирпич, а хората се отопляваха с гавежди л**на като т*б!
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
туристите да ги качват на гемиите с траловете да видят за какво става на въпрос какви антики изкарваме
23
0
 
14
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Защитени територии, Натура 2000, не може да се строи на морския бряг.....ела да видиш по пътя за Златни пясъци на 50 м от морето как изливат бетон и строят...
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВСИЧКИ ТРАЛОВЕ ВЪН ОТ ЧЕРНО МОРЕ .................ИЛИ КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ ПАК СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ ЛОВЦИТЕ НА КАЛКАН НА БЕСИЛОТО
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нека спрат първо ТРАЛАДЖИИТЕ КОИТО ИЗОРАХА МОРСКОТО ДЪНО ВЕЧЕ ХИЛЯДИ ПЪТИ
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
докато не се унищожат алчните собственици на кръчмите и хотелите по черноморието туризъм няма да има ......................едно кафе 3лв -ха ха ха
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
che 100-120 metra da ne e mnogo bre :D hahaha
18
2
 
4
 
! Отговори
do 15 преди 12 години
Nase nikoi ne e kazyl na kakva dylbochina shte se gmurkat i kyde tochno :) sega triabva li da miatash laiana oshte predi da si izpil kafeto ? :)
17
1
 
1
 
! Отговори
галактика преди 12 години
В статията се споменава за защитени територии и охрана - такива територии и такава охрана има и на земята ни / нали се сещате че не става дума за туризъм, а за нещо съвсем друго/ ?!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе теории може да развием всякакви, ама туризъм НЕ!