Жеги и изгаряния. Как да се предпазим?

Наколко полезни съвета срещу летния мор
Обновена: 11 юли 2011 12:00 | 11 юли 2011 12:00,
65
Жеги и изгаряния. Как да се предпазим?
Снимка: Dnes.bg

В летните жеги най-голямата грижа за всички, освен къде да забегнат на почивка, е как да се предпазят от слънчевите изгаряния.

Полезни съвети дава специалистът Пиер Сезарини чрез в. "Фигаро". Ето някои от тях:

Вгледайте се внимателно в сянката си! Ако тя е по-къса от реалния ви ръст, трябва да сте особено внимателни. Това означава, че слънчевите лъчи са силни и ултравиолетовият индекс надминава 5-а степен. В такива случаи защитата е задължителна, особено в опасните 4 часа от 12 до 16 часа.

Да се предпазите, не означава само да се намажете с крем, а трябва да потърсите сянката на чадър, дърво, шапка, да носите широки дрехи и очила. След като сте взели тези мерки, намажете с крем кожата, изложена на слънчевите лъчи. Но това важи само за споменатите най-интензивни 4 часа. Пазете децата, които са особено чувствителни към слънчеви изгаряния.

Няма никакъв смисъл да се мажете с кремове още в 10 ч. сутринта, когато ултравиолетовият индекс е едва 2,5. Но колкото повече се доближавате до екватора, толкова повече този индекс расте.

Ако все пак решите да се печете в рисковите часове, трябва да спазвате някои основни правила:

Да се мажете с крем на всеки два часа, дори и по-често, особено ако влизате във водата.

Да изберете защитен фактор равен или над 15. Под тази граница слънцезащитните мазила са безполезни. Фактор над 50 е препоръчителен за най-чувствителните кожи. Ако нямате идея кой е най-добрият за вашата кожа, заложете на фактор 30 за по-голяма сигурност.

Напълно безполезно е да се мажете вкъщи, преди да стигнете до плажа, защото дрехите ликвидират слънцезащитното действие на козметиката.

Не си мислете, че колкото по-дебел слой размажете по тялото си, толкова по-добра ще е защитата ви.

За да изгорите, не е необходимо да усещате непоносима топлина.

Ако вече сте получили слънчево изгаряне с мехури, не ги докосвайте, а потърсете медицинска помощ.

И не забравяйте, пийте най-малко 2-3 литра минерална вода на ден, но не студена.

Газирани напитки, напитки които съдържат кофеин и алкохол, не утоляват жаждата и не допринасят за подобряване на състоянието ви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
do 18 преди 12 години
Май само намерих първият ти коментар като основа за моя пост. Дали съм ти се скарал или изобщо се обръщам към теб...ти си преценяваш.))))))
18
11
 
5
 
! Отговори
фифи преди 12 години
Как да се предпазим ли? Ами много просто! Гръмнете слънцето и ще спре да ни пържи! А и *** няма да вирят *** и кючеци, защото имеенно слънцето им пържи животинските *** на разни индуси, *** и араби и затова са такива непукисти като животните. Слънцето е злото. Гръмнете го и няма да има проблеми повече! няма слънце, няма Христос, няма Алах - спокойствие, тишина, мрак и ...нощни барове. но е лошо, че Уискито се прави от реколта, а няма ли слънце, няма реколта. Да носим сомбрерота!
17
5
 
6
 
! Отговори
iwo преди 12 години
taq na snimkata e debela vijte kuf bajak ima kato na Roberto Carlos, ramoto i e kato Ray Mysterio, NO.... bih q opunal ;) MUJ SUM, ne podbiram !
16
5
 
8
 
! Отговори
StereoTip преди 12 години
до 8 , скара ми се нещо май :)
15
6
 
29
 
! Отговори
Балъци сте преди 12 години
Видяха снимка на жена на плажа по бански и чикиджиите почнаха с загорелите си коментари...п*** не видели, смешници жалки!
14
5
 
14
 
! Отговори
психо преди 12 години
13 к'ва лелка бе слепок,тая е на около 25.
13
0
 
5
 
! Отговори
ined преди 12 години
Извода е "За да не изгорите от слънцето в часовете от 8 до 20 часа не се печете" :)
12
10
 
15
 
! Отговори
Шопар преди 12 години
"Пак снимката с хубавата ***. Фен съм и на тази кака, много е секси! "Аха, хубава е каката. Има плът, стегната е все още, идеална е за полови забавления.
11
32
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Тва на снимката е няква 40 годишна лелка ,колко закъсали трябва да сте за да го натопорчите от нея ,*** мизерните интернет тролчета дето сте пълна трагедия хахахах!
10
5
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
А ти защо го четеш?
9
1
 
8
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
ХАХАХА МНОГО ВЯРНО НАПОСЛЕДЪК СЕ УДИВЛЯВАМ КАКВИ ГЛУПОСТИ СЕ ПИШАТ И КАКВО НЕВЕЖЕСТВО ЦАРИ ТУК.
8
2
 
39
 
! Отговори
дфг преди 12 години
Ако искате да се предпазите от интелектуални травми,не четете вчера.бг...
7
10
 
28
 
! Отговори
do 3 преди 12 години
Трябва да си пълен *** за да се пържиш на силно слънце.На плаж се ходи сутрин до 9 максимум 10 часа и следобед от 17 часа нататък.Седнали ми да горят в 1 на обяд. И после що изгаряли и ги боляло. То бива простотия...но сам да се наказваш нарочно си е идиотия.Мажете се с кремове и се пържете при най-силното слънце да ви дойде акъла в *** тикви след време ...
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Човек трябва да се маже 30 мин. преди излагането на директна слънчева светлина(преди да тръгне за плажа), на плажа се маже още веднъж, като фактора зависи както от цвета на кожата така и от часа на излагане на слънце, за първи ден на плажа фактор 20+(за лице, глава и за деца задължително Фактор 50), носенето на широки, светли дрехи от естествена материя, носете леки шапки с широка периферия по възможност шапката да не е плътна), във водата се изгаря най-лесно, при облаци също се изгаря...
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези масони и слънцето развалиха само и само да могт да продават повече плажно масло.
4
7
 
30
 
! Отговори
ъ преди 12 години
Пак снимката с хубавата ***. Фен съм и на тази кака, много е секси!
3
0
 
47
 
! Отговори
StereoTip преди 12 години
Най-тегаво е да запсиш на плажа, да нямаш чадър и да се събудиш лилав към 5 часа :Д
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая снимка я използвате за n-ти път.То разбирам да бяхме по времето на комунизЪма и да нямаше откъде да вземете снимки, ама сега сме 2011 г. Има интернет.
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубава снимка :)