Синдикатите срещу сливането на ВМА и МВР болница

Според тях реформата се планирала заради огромните дългове на ВМА
11 юли 2011 19:27,
19
Синдикатите срещу сливането на ВМА и МВР болница
Снимка: Архив Булфото

Синдикалните организации към Министерството на вътрешните работи (МВР) се обявиха против обединяването на МВР болница с Военномедицинска академия (ВМА), съобщава Investor.bg.

В открито писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на отбраната Аню Ангелов, министъра на здравеопазването Стефан Константинов и медиите организациите настояват за "сериозна публична дискусия“ с всички засегнати страни, публично оповестяване на финансовите задължения и на двете болници, както и прозрачност на процедурите за бъдещото обединение.

Полицейските синдикати искат още официално да се обяви какъв контингент от МВР ще има право да се лекува във Военна болница, ако двете лечебни заведения бъдат обединени.

Опасенията им са, че достъп до специализирана помощ ще имат само държавните служители в системата, на които се внасят осигуровки, а около 300 хиляди пенсионери и техните семейства, както и други служители на МВР ще останат извън обхвата на медицинските услуги, осигурявани от здравното заведение.

Още по темата
Синдикалните организации настояват да се изясни и съдбата на персонала в Медицинския институт на МВР.

В откритото писмо пише още, че болницата разполага с 800 души персонал – лекари, хабилитирани специалисти, други медицински кадри и администрация.

Полицейските синдикати се опасяват, че ВМА има апетити към МВР болницата заради огромните си задължения.

Те посочват, че по думите на военния министър Аню Ангелов 50% от дълговете на Министерството на отбраната са натрупани от ВМА, докато специализираната полицейска болница има 200 хил. лв. неразплатени разходи, които не са просрочени.

Синдикалните организации обясняват още, че МВР болницата притежава апетитни имоти – здравни заведения, минерални извори и санаториуми във Варна, Банкя и Хисаря.

В откритото писмо пише, че законово определеният основен контингент на МВР болницата са около 300 хил. души, но от близо 20 г. лечебното заведение преглежда, диагностицира и лекува и граждани, тъй като има сключени договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по 152 клинични пътеки.

В заключение полицейските синдикати смятат, че с обединението на двете лечебни заведения качеството на медицинското обслужване в никакъв случай няма да се подобри.

Миналия месец, по време на кръгла маса "Ведомственото здравеопазване – перспективи и развитие", вътрешният министър Цветан Цветанов обяви сливането на Военномедицинска академия и Медицинския институт на МВР.

Той обясни сливането с мотив да се създаде „по-добре работещ механизъм за медицинско обслужване“ и да се оптимизират дейностите и на двете лечебни заведения.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
7
 
! Отговори
краси преди 12 години
хаха мвр даже си имат и болница а самите медицински служители в България нямат нищо дори правото да се лекуват безплатно!!!Айде стига с толкова глезотии на тази полиция.Каквото и да правят никога няма да имаме здравеопазване каквото беше при бай Тошо.Тогава те караха насила да идеш на преглед и всичко беше безплатно.Сега един пулпит е 100лв.Сега управници на болници гледат луксозните кабинети и парите а медицината никаква я няма иа народа е беден това е истината...
18
1
 
4
 
! Отговори
sindikat преди 12 години
Ами синдикатите са си "прави". Като ги обединят членските вноските ще намалеят почти наполовина
17
5
 
10
 
! Отговори
Джон преди 12 години
Не виждате ли че изтичат двойно парите от държавата за едно и също . Един път държавата осигурява всички шапкари , вместо те сами да се осигуряват , а после налива и пари в двете болници пълна с некъдърници и големи заплати . Това и в най богатите страни го няма. Д аги закриват и двете , нали всеки е осигурен , като се наложи по общия ред.
16
2
 
7
 
! Отговори
еколог преди 12 години
Защо не се провери какви газове изхвърля сепаратора на ВМА, ТОЙ РАБОТИ ПРЕЗ НОЩА, да не се разбере ,че трови въздуха в района на медицинска академия. Това е екологична катастрофа.
15
4
 
15
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
Аман от стимулите на хората от МВР. То не бяха заплати и осигуровки, то не беше безплатно образование, то не бяха ранно пенсиониране и високи пенсии, не бяха 20 заплати накуп при пенсиониране! Посочете ми едно съсловие, което да получава толкова много привилегии!
14
3
 
5
 
! Отговори
до 8 и 12 преди 12 години
Аз пък ще ти кажа, че по-добро ниво не е имала никоя многопрофилна болница в България досега. Друг е въпросът, че това става с много пари, взети от всички нас и налети конкретно там, за сметка на всички останали. Сега пред обществото и правителството стои въпрос: Дали да издигнем останалите болници на това ниво, или да унищожим тази. Като знам какво е нивото на българските политици и общество, се досещам за отговора.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има ли нещо, за което някой да е доволен? Хихихи, протести до дупка, все едно дали трябва или не.
12
2
 
11
 
! Отговори
Г-н Военен от пост.8 преди 12 години
Сигурно Вие помните и по-добро ниво на някои военни здравни заведения, но ако знаехте какво представляват повечето български болници, щяхте да се убедите, че ВМА е цвете!
11
2
 
8
 
! Отговори
Sedesar преди 12 години
Как един ден не прочетохме че тези комунисти нещо са направили, а само разтуряне. Явно вече само с милиционерските им измислени сводки дикиш не се хваща
10
2
 
7
 
! Отговори
Аз ще ви кажа какви преди 12 години
са целите.Не са само дълговете на ВМА.1. Дянков се чуди какви причини за съкращения да измисли.Най-лесно става при сливания - реорганизации на звена и хоп, уж се наложило по обективни причини да съкратят 100-200 човека.Как ще се отрази на качеството на лечението - болните"Бог да ги прости".2.Някой по-долу хули кадрите на тези болници,но всички знаем,че там има отлични специалисти.Сега напускат един през друг и - в чужбина.3. Хората от МВР се лишават от безплатно лечение,а това им беше стимул.
9
2
 
5
 
! Отговори
жгт преди 12 години
Защо тежко пострадали се карат във Военна болница, а не в тази на МВР? Този неоспорим факт да видят синдикатите и да си отговорят правилно ли е обединението. Според мен е правилно. Служителите на МВР само ще спечелят .
8
1
 
8
 
! Отговори
военен преди 12 години
Много интересно откъде са тези дългове на ВМА защото дори на военнослужещи се искат направления за хоспитализация и лечението е за сметка на Здравната каса.Отношението към пациентите е уникум.Военните болници не са това което бяха.
7
5
 
6
 
! Отговори
Ben преди 12 години
Такова калпаво и разсипническо управление през последните 20 години не сме имали. Убеден съм, че рано или късно ще им потърсят сметка за това прахосничество и за геноцида който провеждат.
6
4
 
7
 
! Отговори
SDS преди 12 години
Гербавите комунисти и *** им атакисти какво ли не разсипаха за 2 години, че и болницата на МВР няма да разсипят. Досега освен унищожаване друго не направиха-лошото е че ликвидираха и това, което остана от станишевци
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най- добре е мвр и мно да се обединят.И като заваляха едни съкращения....
4
4
 
5
 
! Отговори
NE SA MI6KI преди 12 години
CHERVENI ZADNICI SA
3
9
 
9
 
! Отговори
мишки преди 12 години
Бе какви синдикати,кви 5 лева?Какво им пука на докторите,че единия началник щели да го съкратят ,че се разпискаха толкова?Сума ти фабрики закриха и нарязаха на скраб и никой не пищя,тези *** ореваха орталъка.
2
15
 
7
 
! Отговори
Разпад на България? преди 12 години
За тази цел ще се предизвика изкуствена криза с цел България да излезе от ЕС. След излизането(изключването) на България от ЕС ще започнат процеси на дезинтеграция подобно на тези в СССР след 1989г. От там нататък има два варианта: 1-Гражданска война където различни групи от обществото ще се сражават на принципа всеки серещу всеки или 2-Феодализация на България подобно на Колумбия между мафиотски организации.
1
26
 
9
 
! Отговори
Разпад на България? преди 12 години
България ще се разпадне на няколко части. Турско-ислямска на изток и юг, македонска на югозапад и една или две бългаски части около София и Северозапада. Малки части от България ще преминат и към Сърбия, Гърция и Румъния. Ще се образуват и няколко ***-български анклава.