Сърцето те стяга – режат ти ръката!?

Здравният кошмар на 42-годишен мъж от Провадия
Обновена: 26 юли 2011 14:57 | 26 юли 2011 13:30, Екип на Dnes.bg
268
Сърцето те стяга – режат ти ръката!?
Милко Михалев. Снимка: Национална пациентска организация

42-годишен българин загуби дясната си ръка след манипулация, назначена му от кардиолог.

13-дневният кошмар на Милко Михалев от Провадия е описан в писмо до Dnes.bg от Националната пациентска организация.

Предисторията

На 7 юли мъжът потърсил джипито си с остри сърдечни болки. След преглед личният му лекар му дава направление и го изпраща за консултация при кардиолог.

Специалистът прави кардиограма на пациента, която обаче не показала патологични отклонения.

Без допълнителни изследвания кардиологът назначава коронарография (това е диагностичен метод, при който се визуализират кръвоносните съдове на сърцето чрез впръскване на контрастна материя. Процедурата се извършва с местна упойка. Контрастът се впръсква през специален катетър, който се въвежда през периферна артерия под рентгенов контрол - бел. ред.), за извършването на която пациентът е насочен към частна клиника във Варна.

На 8 юли Михалев отива до болницата, там му е направена манипулацията, а след нея лекарите пристегнали с бинт дясната му ръка. Твърди, че не е бил инструктиран за евентуални усложнения.

Същия ден мъжът получил силни болки, ръката му изтръпнала. Близките му незабавно повикали "Бърза помощ".

По техни данни екипът, който пристигнал, не проверил състоянието на ръката и едва след 48 часа пациентът е насочен към МБАЛ "Св. Анна" – Варна.

Там в продължение на пет дни лекарите правят 4 неуспешни опита да спасят ръката му.

Пренасочен е за лечение в болница "Токуда". И тук следва петата неуспешна операция, за да дойде шестата – ампутация.

42-годишният Милко Михалев е баща на 2 деца. Той е професионален шофьор и ампутацията на ръката му ще доведе до невъзможност да упражнява професията си.

Заради този скандален случай от Националната пациентска организация обявиха, че сезират всички компетентни органи:

– ИА "Медицински одит" – да разследват и проверят дали е спазен е медицинският стандарт за назначаване на коронарография, както и дали са изпълнени стандартите за провеждане и наблюдение на пациента след извършената манипулация.

– Министерството на здравеопазването – да изясни дали е била необходима коронарографията.

– Българския лекарски съюз – временно да отнеме лекарските права на специалиста, назначил коронарографията, довела до ампутацията на дясната ръка на мъжа.

– Дружеството по кардиология в България – да даде становище по случая дали е било необходимо назначаването на коронарография, както и спазени ли са съответните изисквания за провеждането на манипулацията и наблюдението на пациента след това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който лекар изпрати пациент за коронарография, независимо дали има показания за това или не, получава комисионна от болницата, направила коронарографията. Това е горчивата истина за жалката картина с българското здравеопазване. Срам,срам.
246
0
 
6
 
! Отговори
Dana преди 12 години
Тази частна клиника не е ли една от многото на "Чайкафарма - висококачествените лекарства"
245
1
 
9
 
! Отговори
Оценката преди 12 години
...кардиологът назначава коронарография, за извършването на която пациентът е насочен към частна клиника във Варна.Точно правителството на ГЕРБ миналата година драстично намали средствата за заплащане на КОРОНАРОГРАФИИТЕ от НЗОК! Дори кардиолозите протестираха няколко пъти ама на кой му пука от това!За това човечецът е бил пратен в частна клиника! А в частната клиника се интересуват само от това кой, колко си плаща за манипулацията!Всъщност, защо не кажат чия е била тази "частна клиника"?
244
2
 
9
 
! Отговори
келеша преди 12 години
СЪВЕТ към човека - ако наистина няма какво да губиш вече, ОСАКАТИ ДОКТОРЧЕТО!!!
243
0
 
10
 
! Отговори
bolka преди 12 години
На светлинни години назад сме от "белите" държави по здравеопазване! Пише ви го майка, която преди няколко месеца загуби сина си на 35 години! Ако беше в нормална държава, сега синът ми щеше да е жив! Но нямахме пари за лечение в чужбина ... и сега плача за него. А какви пари потрошихме за операции в София при "светило", какви нерви похабихме заради безхаберие и незаинтересованост на лекарите! Минахме през ада, наречен "българско здравеопазване"
242
0
 
17
 
! Отговори
an преди 12 години
В МУТРЕСТАНИЯ АКО НЯКОЙ СИ МИСЛИ ЧЕ ИМА ДЪРЖАВА. ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕ. 21 ГОДИНИ В МУТРЕСТАНИЯ СЕ РАБОТИ САМО ЗА УНИЩОЖЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА. 21 ГОДИНЕ ДРУГАРИТЕ МУТРО-*** РАБОТЯТ В ПОСОКА НА ЗАБОГАТЯВАНЕ. НО НЕ НА НАРОДА. А НА ЛИЧНИЯТ И НА РОДАТА ДЖОБОВЕ. НЯКОЙ СЕЩАЛИСЕ ЗА ТЕЗИ 21 ГОДИНИ ДА Е НАПРАВЕНО НЕЩО С КОЕТО ЖИВОТА НО ОБИКНОВЕННИЯТ ЧОВЕК ДА СЕ ПОДОБРИ? ПОНЕ АЗ НЕМОГА ДА СЕ СЕТЯ. ЗАТОВА ВСЕКИ ПЪТ ГЛАСУВАМ СЪС ЕДИН ГООООЛЯМ ЧЛЕН НА БЮЛЕТИНАТА. ТОЗИ ЧЛЕН ИМ ГО ПОДАВАМ НА ДРУГАРИТЕ.
241
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плащайте си здравните вноски, за да ви "лекуват" така!
240
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Временно да се отнемат лекарските права на специалиста?Ха стига бе!Ако е специалист сам ще се откаже от практикуването на тази професия.Да се отстранят без право да практикуват всички които са допуснали да се осакати човека и да се обещети пациента достойно,за да не стигне до просешка тояга!Стига сте защитавали некадърниците,вижте до къде стигнахме защото си затваряме очите пред нередностите и престъпленията.Или само високи заплати ще искат а отговорност нула?
239
0
 
20
 
! Отговори
Гад преди 12 години
ШОК ...Професионален шофьор без дясна ръка и баща на 2 деца.Та те направо са го обрекли на мизерия това семейство ...
238
1
 
5
 
! Отговори
www преди 12 години
за тази грешка лекаря ще се уволни и всичко ще приключи - нали вече сме в европа ;;;;
237
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Частните клиники не винаги дават най-доброто на пациента.Тъжно е,но докато го разберете,много от държавните и общински болници ще бъдат брутално бастисани!А после?...после,ще ви лекуват на стадионите и по магистралите...за жалост.
236
1
 
16
 
! Отговори
poli преди 12 години
БОЖЕ ГОСПОДИ!!!Що за държава е това бе??????????Потресена съм,просто без коментар,защо ли сме още тук???Май терминала е спасението.
235
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не едо монополи на едни или други лекари. Системата е грешна. Докато тя не се разбие напълно - да се промени логиката на плащания - няма да се оправим.
234
0
 
19
 
! Отговори
Верон преди 12 години
Това е от ,,Дай ми направление".На ти направление!За алчен кардиолог,да му се пълни джоба от пътеките.Това няма да спре,докато не се разбие монопола на кардиолозите и ендокринолозите които лапат големите пари от фармацевтичните компании и на гърба на пациентите пътуват на екскурзии до Рио де Жанейро и Малдивите.Доста джипита си вършат добре работата.И са по принцип достатъчни.Този човек горе е получил първо направление за кардиолог които пък го е ,,посъветвал".Направление за ада!
233
1
 
0
 
! Отговори
Ник преди 12 години
А ти бате, от кое гадно съсловие си?
232
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ужас! Горкия човек! И какво като са сезирани не знам колко си организации, като един мъж в разцвета на силите си ще остане инвалид до края на живота си?! Е, ББ нали много се ордееше, че българските лекари просперират в чужбина? Ми те хубаво просперират, ама няма кой да лекува материала! И това е поредното доказателство! Че тук ще останат само търгашите и касапите, но не и истинските лекари!
231
1
 
47
 
! Отговори
До Всички преди 12 години
УЖАС!!! Гледам го тоя човек на снимката и направо ми иде да се разплача!!! Може ли такова нещо ве?!?!?! Тоя човек е шофьор, семейтво храни - здрав и прав Българин....да го осакатят по такъв брутален на4ин!!! Направили са го инвалид 4овека!!! Нямам думи! Нямам думи! Хора, внимавайте като ги правите тия манимулации....ами то не е компютър да му изгориш харда и да го смениш!!! Сега тоя 4ове4ец кой ще му върне ръката, а??!?! Безобразие!!! Пазете се Българи и внимавайте по тия лекари!!!
230
6
 
24
 
! Отговори
! преди 12 години
Наглите крадливи доктори изобщо не ги интересуват здравето и живота на пациентите! \интересува ги доката е жив пациента колко пари могат да изсмучат с редица измами от него! Сега се борят да криминализират пациентското възмущение от тях! Криминално било дори пациент да ги ОБИДИ, представете си! Хора, това гадно съсловие няма да се спре! Трябва да се вземеме в ръце и да ги съдим до дупка !
229
3
 
10
 
! Отговори
Недоумение! преди 12 години
"...едва след 48 часа пациентът е насочен към МБАЛ "Св. Анна" Варна."Как може да чакаш 48 часа някой да те пренасочи към някаква болница?!?!От Варна до София със собствен транспорт може да се стигне за 7-8 часа!Явно човекът е бил болен от т.н. ХАНК /хронична артериална недостатъчност на крайниците/ и манипулацията е довела до усложнението!Може и сам да не е знаел, че има ХАНК, но ако не е ходил преди това на лекар с подобни оплаквания, никой не би могъл да знае, че той има ХАНК!Не чакайте, понякога не бива да се чака, въпреки мнението на специалистите!Имам приятел болен от ХАНК, млад човек е, знам какво означава да сиболен от такава болест понякога ампутацията се разминава за часове.
228
0
 
1
 
! Отговори
Преминаващ! преди 12 години
Noment!