Сърцето те стяга – режат ти ръката!?

Здравният кошмар на 42-годишен мъж от Провадия
Обновена: 26 юли 2011 14:57 | 26 юли 2011 13:30, Екип на Dnes.bg
268
Сърцето те стяга – режат ти ръката!?
Милко Михалев. Снимка: Национална пациентска организация

42-годишен българин загуби дясната си ръка след манипулация, назначена му от кардиолог.

13-дневният кошмар на Милко Михалев от Провадия е описан в писмо до Dnes.bg от Националната пациентска организация.

Предисторията

На 7 юли мъжът потърсил джипито си с остри сърдечни болки. След преглед личният му лекар му дава направление и го изпраща за консултация при кардиолог.

Специалистът прави кардиограма на пациента, която обаче не показала патологични отклонения.

Без допълнителни изследвания кардиологът назначава коронарография (това е диагностичен метод, при който се визуализират кръвоносните съдове на сърцето чрез впръскване на контрастна материя. Процедурата се извършва с местна упойка. Контрастът се впръсква през специален катетър, който се въвежда през периферна артерия под рентгенов контрол - бел. ред.), за извършването на която пациентът е насочен към частна клиника във Варна.

На 8 юли Михалев отива до болницата, там му е направена манипулацията, а след нея лекарите пристегнали с бинт дясната му ръка. Твърди, че не е бил инструктиран за евентуални усложнения.

Същия ден мъжът получил силни болки, ръката му изтръпнала. Близките му незабавно повикали "Бърза помощ".

По техни данни екипът, който пристигнал, не проверил състоянието на ръката и едва след 48 часа пациентът е насочен към МБАЛ "Св. Анна" – Варна.

Там в продължение на пет дни лекарите правят 4 неуспешни опита да спасят ръката му.

Пренасочен е за лечение в болница "Токуда". И тук следва петата неуспешна операция, за да дойде шестата – ампутация.

42-годишният Милко Михалев е баща на 2 деца. Той е професионален шофьор и ампутацията на ръката му ще доведе до невъзможност да упражнява професията си.

Заради този скандален случай от Националната пациентска организация обявиха, че сезират всички компетентни органи:

– ИА "Медицински одит" – да разследват и проверят дали е спазен е медицинският стандарт за назначаване на коронарография, както и дали са изпълнени стандартите за провеждане и наблюдение на пациента след извършената манипулация.

– Министерството на здравеопазването – да изясни дали е била необходима коронарографията.

– Българския лекарски съюз – временно да отнеме лекарските права на специалиста, назначил коронарографията, довела до ампутацията на дясната ръка на мъжа.

– Дружеството по кардиология в България – да даде становище по случая дали е било необходимо назначаването на коронарография, както и спазени ли са съответните изисквания за провеждането на манипулацията и наблюдението на пациента след това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
4
 
1
 
! Отговори
До №179 преди 12 години
Топор, това как го съчини? Къде го прочете? От кого е информацията, или източника ти е строго секретен? Хеле пък за новозавършилите дилетанти. Един нищо не знаещ, нищо не можещ кой ще му дате хиляди лева извън страната? Само тук е гювеча и безотговорността на докторчетата!
186
0
 
8
 
! Отговори
до 179 преди 12 години
Ти си доста смотан. Като изчезне това съсловие какво правим? Защото без някои съсловия обществото не може да функционира.Иначе човекът трябва да получи много яко обезщетение. Особено като се има предвид, че е загубил трудоспособността си. Дано поне това да му се случи след този ужас.
185
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
лекарите ни не стават за нищо!аз в болница не стъпам...
184
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По техни данни екипът, който пристигнал, не проверил състоянието на ръката и едва след 48 часа пациентът е насочен към МБАЛ "Св. Анна" ВарнаЕТО ТОВА ТУК НЕ ГО РАЗБИРАМ? ХЕМ СЕ ОПЛАКАЛ ХЕМ НИКОЙ НЕ ПРОВЕРИЛ?ИМА НЕЩО ГНИЛО.
183
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докторите са виновни!Крадци и мошеници!Нямало пари-а като дадоха на варненската терапия 500 000 лева за нови апарати за хедомиализа,което е ЖИВОТОСПАСЯВАЩА манипулация,то сещате ли се какво направиха докторите?!Ремонт,да ремонт на кабинетите си-нови мебели,дограми,климатици,плазми и т.н...Това са докторите,които се грижат за пациентите си и на които трбява да сме вечно благодарни!Докторската мафия е една от най-големите в България!Да гниете в вечно ада!!!
182
2
 
21
 
! Отговори
Зорница преди 12 години
Лекарите ни са все по-бездушни и все по-некомпетентни.Преди 10 дни ме изписаха от "Царица Йоанна"/ИСУЛ/-София.Там ме "прегледаха" очният Александров,една невроложка и още една нефрложожка.Прегледът стана с поглед,докато влизах.Не съм лекар,но и аз мога да преглеждам така.В кабинета по неврохирургия течеше спор между трима лекари и две сестри къде да пратят да умре мъж,станал неконтактен от 30 мин.Не трябвало да умира при тях.Съжалявам за човека,сблъскал се с "прекрасните ни лекари".
181
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ужасно!За да се наложи ампутация, имало е инфекция ...Във Варна и София са му спасили живота...
180
5
 
5
 
! Отговори
До № 167 преди 12 години
.."няма да остана и секунда в тая държава"... Прави ти път и крива ти пътечка. Много тръгнаха като аслани, а се върнаха ***. В чужбина ще си чужденец и толкова. Камакът си тежи на мястото, то иначе да си се родил, извън България.
179
4
 
9
 
! Отговори
topor преди 12 години
Призовавам Ви към спокойствие, търпение и смирение!Всики Божи работен ден 2 бълг. лекари напускат България.От всеки 100 дипл. лекари всяка година(500-600 за страната) - 20..25 директно отиват в дистрибуторски фирми. Други 20-25 са чужденци и си отиват. Останаха 50. От тях поне 10(новозавършили) веднага се изнасят през терминалите. От останалите 40, 10..15 стават за лекари по призвание. Другите формират общественото мнение.Още 5-7 години и това съсловие изчезва, съответно и "тормозът" от тях.
178
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
направете подписка в фейсбук срещу потребителската такса
177
4
 
13
 
! Отговори
обективен преди 12 години
реално бягането на мозъци на Запад, не засяга само лекарското съсловие, а всички сфери на науката, и ТОВА НЕ Е ДЕЛО САМО НА Борисов. мечтата на кадърните българи да отидат на Запад (където трудът им да бъде реално заплатен) е ОЩЕ от преди 89 година... Да се обвинява Борисв за всичко е повече от тъпо!
176
2
 
9
 
! Отговори
мама преди 12 години
Много лошо е станало,но всеки знае,че стегната превръзка се охлабва на всеки 45 минути за възстановяване на кръвотока и после пак се стяга. Това се учеше в училище в началния курс по БЧК.
175
4
 
12
 
! Отговори
възмутен гражданин преди 12 години
Лекарите сами са виновни за това, че няма пари в здравната каса.Те сами източват парите, като поставят диагнози, от които касата плаща голяма сума.Таке че въобще не се учудвам, че са направили тази манипуляция, бе за да е имало нужда. Тука трябват законите на Крум и да видите тогава как никой няма да греши. Спомнете си защо Крум е прибягнал до тези крайни закони и съпоставете сегашното време с онова време.Виждате ли прилика? В противен случай само ще си чешем езиците.
174
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти май не разбираш, не искам да работя за българи, просто защото знам какво е мнението на българина за лекаря.Аха,простите българи,които незаслужено плюят по великите лекари-учили/някак си/ пет-шест години и после с оправданието,че цял живот пак учат и се развиват искат да ги носим на ръце,въпреки всичките гафове,които правят!Да питаме горкия човечец от Провадия какво мисли за лекарите или неговото мнение не е меродавно,заради българския му манталитет?
173
0
 
4
 
! Отговори
absurdistan преди 12 години
do 69.Da imate pravo v patriotichniyat si nachin na mislene. No patriotizam na golo ne ni vurshi rabota.mislite li che az ne iskam da se vurna i da lekuvam horata v rodinata si. No kak da go napravya? Gospodin Premiera, se izpulchi sreshtu zaplatata na Prof. Nacho Nachev. Nai vidniyat bulgarski medik. ostanal vse oshte v bg. Znaete li kolko sam investiral v obrazovaneto si. 22000 evro.Koito sega tryabva da izplashtam. kak shte gi izplatya ako rabotya v bg kajete mi ?
172
0
 
5
 
! Отговори
до 166 преди 12 години
Е... после ше го обърнат на инженери... все някъде трябва да се излива агресията...
171
1
 
6
 
! Отговори
USA LEKAR NY преди 12 години
V BG NEMA LEKARI MEDIZINATA NI E IT VTORATA SVETOVNA VOINA ALKOHOLIZI I SESTRI TEZI NEMAT STAJ SAMO LAPANE KAKVI MNOGO HORA CHE STRADAT OT TOVA
170
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО БОРИСОВ ОСТАНАХМЕ В БЪЛГАРИЯ С ЛОШИТЕ ЛЕКАРИ ЩОТО ДОБРИТЕ ИЗБЯГАХА.ЗА ТАКИВА КАТО ДОКТОР КУИН ЛЕЧИТЕЛКАТА МОЖЕМ САМО ДА СИ МЕЧТАЕМ :)
169
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докторите да не ми се оправдават с държавата!Не съм ги карал да стават доктори!Дай сега като държавата не се грижи за докторите,то пък те да не се грижат за гражданите!Баси и тъпата логика!Като не им харесва да ходят в чужбина,нали са баси и умните ***!Ама,не-те умните отдавна заминаха,а тук останаха пълните некадърници,които ги е страх да заминат,защото в белите страни за лекарски грешки наказват много и то здраво,а тук си трепят безнаказано,че и искат от обществото да им е длъжно!Найс,а!
168
2
 
7
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
тц тц горкият човечец...