Сърцето те стяга – режат ти ръката!?

Здравният кошмар на 42-годишен мъж от Провадия
Обновена: 26 юли 2011 14:57 | 26 юли 2011 13:30, Екип на Dnes.bg
268
Сърцето те стяга – режат ти ръката!?
Милко Михалев. Снимка: Национална пациентска организация

42-годишен българин загуби дясната си ръка след манипулация, назначена му от кардиолог.

13-дневният кошмар на Милко Михалев от Провадия е описан в писмо до Dnes.bg от Националната пациентска организация.

Предисторията

На 7 юли мъжът потърсил джипито си с остри сърдечни болки. След преглед личният му лекар му дава направление и го изпраща за консултация при кардиолог.

Специалистът прави кардиограма на пациента, която обаче не показала патологични отклонения.

Без допълнителни изследвания кардиологът назначава коронарография (това е диагностичен метод, при който се визуализират кръвоносните съдове на сърцето чрез впръскване на контрастна материя. Процедурата се извършва с местна упойка. Контрастът се впръсква през специален катетър, който се въвежда през периферна артерия под рентгенов контрол - бел. ред.), за извършването на която пациентът е насочен към частна клиника във Варна.

На 8 юли Михалев отива до болницата, там му е направена манипулацията, а след нея лекарите пристегнали с бинт дясната му ръка. Твърди, че не е бил инструктиран за евентуални усложнения.

Същия ден мъжът получил силни болки, ръката му изтръпнала. Близките му незабавно повикали "Бърза помощ".

По техни данни екипът, който пристигнал, не проверил състоянието на ръката и едва след 48 часа пациентът е насочен към МБАЛ "Св. Анна" – Варна.

Там в продължение на пет дни лекарите правят 4 неуспешни опита да спасят ръката му.

Пренасочен е за лечение в болница "Токуда". И тук следва петата неуспешна операция, за да дойде шестата – ампутация.

42-годишният Милко Михалев е баща на 2 деца. Той е професионален шофьор и ампутацията на ръката му ще доведе до невъзможност да упражнява професията си.

Заради този скандален случай от Националната пациентска организация обявиха, че сезират всички компетентни органи:

– ИА "Медицински одит" – да разследват и проверят дали е спазен е медицинският стандарт за назначаване на коронарография, както и дали са изпълнени стандартите за провеждане и наблюдение на пациента след извършената манипулация.

– Министерството на здравеопазването – да изясни дали е била необходима коронарографията.

– Българския лекарски съюз – временно да отнеме лекарските права на специалиста, назначил коронарографията, довела до ампутацията на дясната ръка на мъжа.

– Дружеството по кардиология в България – да даде становище по случая дали е било необходимо назначаването на коронарография, както и спазени ли са съответните изисквания за провеждането на манипулацията и наблюдението на пациента след това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
1
 
16
 
! Отговори
това са: преди 12 години
"КАДРИТЕ НА ПРЕХОДА---22г."---КАЛИНКИ ---МАЛИНКИ!
206
1
 
30
 
! Отговори
Killuminati преди 12 години
Мале само като прочетох и ми прилоша, *** ужаса как така ще му отрежат на човека ръката, е наистина няма такава държава
205
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в БГ само доктори като Енчев имат бъдеще - при толкова ***..
204
3
 
27
 
! Отговори
baba преди 12 години
За бога хора!!!! Не ходете на лекар!!!
203
8
 
17
 
! Отговори
lekar преди 12 години
най-вероятно проблемът е в остра съдова недостатъчност на артериите на ръката - или тромбоза или в резултат от пристягането с бинт, което е трябвало да се "поотпусне" 6ч. след коронарографията. Едва ли става въпрос за инфекция - няма толкова бърза проява, има температура общо неразположение и в редки случаи ще доведе до такива бързи изменения. Проблема е съдов и няма нищо общо с кардиолога назначил коронарографията - при съмнения за нестабилна ангина това е стандарт - проблема е пристягането
202
6
 
16
 
! Отговори
хаха преди 12 години
А и още нещо да добавя.Имам дете на 4год. от сега знам каква искам да стани.Ще намеря начин да го придам и нея.Ми че лекар, за да може да се лекува, че иначе ме страх за нея :( еи тва ако ми се случи на близък направо ги избивам цялата болница тоя от Норвегия като анимационен герой ще им се види.С нож ще ги дупча *** ***.Всеки замесен лекар бял свят няма да види... майка им мързелива.Не че не могат, не че не знаят, марзи ги да гледат... еи тва е супер немърлива работа...
201
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 187 За последните 3 години заминалите български лекари са над 1400 души .За да заминат лекарския съюз издава сертификат ,по тяхната бройка ,може да се разбере колко са заминали .Още 5-6 год и БГ е без лекари .В момента има лекари на по 75 год и още работят .А специализацийте са на 0 ,нямало пари според ББ и компанияДа ви е сладко .Търсете врачки .А и не се знае какво ще ви направят и те
200
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не искам да Ви плаша и да Ви отчайвам, но кадърните доктори в България са под 1% от общата маса скъпо платени некадърници. Така че, доста трябва да се ровите и търсите докато намерите добър специалист. Опичайте си акъла преди да се подлагате на операции. Шойлев беше пример за кадърен доктор-няма го вече, много са малко като него. Във Варна Мирослав Живков е ортопед от световна класа, но такива с лупа да ги търсиш в България.
199
4
 
8
 
! Отговори
georgi44 преди 12 години
Много хора я хвалят тази токуда, наистина е модерно оборудвана. Но както казах, опериращия професор едно време е бил министър в Македония, но нещо е сгафил и е избягал. След което са го издирвали с интерпол и после българите са го прибрали. Проверявал съм повечето от персонала, почти всички са били гонени от други болници.
198
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Tova sa nekadarni tapanari s kupeni diplomi !
197
1
 
5
 
! Отговори
obeshtetenie преди 12 години
Vinovnite lekari da mu izplatjat zaplatite,koito toi bi poluchil do pensija , pensijata kojato mu se polaga varhu tezi zaplati ,i izdragkata na dezata koito toi bi osugurjaval ako beshe zdrav !!
196
2
 
12
 
! Отговори
georgi44 преди 12 години
Миналата година свако ми имаше нещо проблем, почнаха да му се надуват краката. Ходи в пловдив на ренген, после ходи в софия във ВМА, след което в Токуда. На всички места до последно никой не каза точна диагноза. В Токуда му назначиха някаква диагностична операция . Оперираха го и казаха, че имал цироза и му бил зле черния дроб, ама уж щял да се оправи. След 4 дена почина.. Все още от Токуда не са пратили епикриза каква е причината за смъртта.. Доктора дего го оперира е бил изгонен от Македония.
195
0
 
6
 
! Отговори
topor преди 12 години
Отговор до 186 и 187.Това са изводи от лични наблюдения и статистика.Знам какво струва на едно семейство детето му да завърши медицина.Знам какво е да специализира и да няма никакви трудови и осигурителни права.Знам как се източват болниците чрез клиничните пътеки.Знам също и че спасените животи на пациенти, дори само в реанимационните отделения (ОАРИЛ) и ЦСМП са несравнимо повече от тези непростими лекарски небрежности.А за хилядите ЕВРО, не лева, вижте фирмите за набиране на персонал.
194
1
 
9
 
! Отговори
saberete si akala ! преди 12 години
Nashite pari ot zdravna kasa otivat za "bezplatni" lecheniq na ***.Niama bezplatno ! Vsichko se plashta, no platcite sa edni a potrebitelite drugi !SKAPANA SISTEMA !
193
4
 
10
 
! Отговори
rock-n-rollah преди 12 години
А Бойко Слънцето казва, че можем да изнасяме лекари. Ние за нас си нямаме, та камо ли за света...
192
2
 
7
 
! Отговори
лош преди 12 години
и после защо хората бяхат към Европа и Америка?! Най-малкото заради доброто здравно осигуряване,компетентността на лекарите и факта,че всеки си проема вината,а не сочи обвинително с пръст съседа и да крещи - "Той е виновен!"
191
4
 
14
 
! Отговори
Мая преди 12 години
Господине, осъдете лекарите. Това, което са ви причинили е зловещо и чудовищно.Това, че има добри лекари, не означава, че всеки *** с бяла престилка и слушалки на врата си, трябва да бъде ценен и уважаван.Между добрите лекари е пълно с торбалани, алчни и безмозъчни докторчета, които непрекъснато убиват и измъчват доверчивите българи. Позор!
190
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Егати... Какво ще прави човекът сега??Семейство с две деца има :(((((((((За такива неща трябва да има зверски обезщетения - от виновните, от застрахователите, от държавата...
189
8
 
2
 
! Отговори
до 174 преди 12 години
Виж, мой роднина също влезе в болница и не излезе. Но аз знаех, че нямаше как да се спаси. Блажени са незнаещите. Когато болшинството (което не е учило медицина) каже, че това е лекарска грешка, колкото и да не е лекарска грешка ще стане. Усложнения могат да настъпят при всяка медицинска манипулация, за това се подписва и информираното съгласие. Но когато се случат - лекаря го отнася. Лошо е, че пенсията, която ще взема е нищожна. Това според тебе пак заради лекарите ли е?
188
3
 
6
 
! Отговори
xaxa преди 12 години
Естествено не са виновни лекарите, тоя Милко е за **ане че се разболява.Направо касапи да ни чакат пред болниците, а нещо ни е заболяло, хръц от дъно.Къде ще им разваляме рахата на тия с бели престилки.Ама ха... *** всеки месец да си плащате здравните.С болки без болки че иначе глоби, лихви и накрая **бан до пос*ране.