Сърцето те стяга – режат ти ръката!?

Здравният кошмар на 42-годишен мъж от Провадия
Обновена: 26 юли 2011 14:57 | 26 юли 2011 13:30, Екип на Dnes.bg
268
Сърцето те стяга – режат ти ръката!?
Милко Михалев. Снимка: Национална пациентска организация

42-годишен българин загуби дясната си ръка след манипулация, назначена му от кардиолог.

13-дневният кошмар на Милко Михалев от Провадия е описан в писмо до Dnes.bg от Националната пациентска организация.

Предисторията

На 7 юли мъжът потърсил джипито си с остри сърдечни болки. След преглед личният му лекар му дава направление и го изпраща за консултация при кардиолог.

Специалистът прави кардиограма на пациента, която обаче не показала патологични отклонения.

Без допълнителни изследвания кардиологът назначава коронарография (това е диагностичен метод, при който се визуализират кръвоносните съдове на сърцето чрез впръскване на контрастна материя. Процедурата се извършва с местна упойка. Контрастът се впръсква през специален катетър, който се въвежда през периферна артерия под рентгенов контрол - бел. ред.), за извършването на която пациентът е насочен към частна клиника във Варна.

На 8 юли Михалев отива до болницата, там му е направена манипулацията, а след нея лекарите пристегнали с бинт дясната му ръка. Твърди, че не е бил инструктиран за евентуални усложнения.

Същия ден мъжът получил силни болки, ръката му изтръпнала. Близките му незабавно повикали "Бърза помощ".

По техни данни екипът, който пристигнал, не проверил състоянието на ръката и едва след 48 часа пациентът е насочен към МБАЛ "Св. Анна" – Варна.

Там в продължение на пет дни лекарите правят 4 неуспешни опита да спасят ръката му.

Пренасочен е за лечение в болница "Токуда". И тук следва петата неуспешна операция, за да дойде шестата – ампутация.

42-годишният Милко Михалев е баща на 2 деца. Той е професионален шофьор и ампутацията на ръката му ще доведе до невъзможност да упражнява професията си.

Заради този скандален случай от Националната пациентска организация обявиха, че сезират всички компетентни органи:

– ИА "Медицински одит" – да разследват и проверят дали е спазен е медицинският стандарт за назначаване на коронарография, както и дали са изпълнени стандартите за провеждане и наблюдение на пациента след извършената манипулация.

– Министерството на здравеопазването – да изясни дали е била необходима коронарографията.

– Българския лекарски съюз – временно да отнеме лекарските права на специалиста, назначил коронарографията, довела до ампутацията на дясната ръка на мъжа.

– Дружеството по кардиология в България – да даде становище по случая дали е било необходимо назначаването на коронарография, както и спазени ли са съответните изисквания за провеждането на манипулацията и наблюдението на пациента след това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
6
 
7
 
! Отговори
до 155 преди 12 години
Ти май не разбираш, не искам да работя за българи, просто защото знам какво е мнението на българина за лекаря. И кълна се, няма да остана и секунда в тая държава само заради самия български манталитет (нищо че и аз съм такъв), както и заради болшинството колеги, които си искат пари под масата и уронват престижа на останалите.
166
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да изтрепим всички лекари.... и после????
165
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Положението в Б-я е трагично. Сега кандидат студенти за строителни инженери влизат с 3ки по математика на вече супер баламските изпити... и като знам какъв съм инженер ме е страх да ида на лекар!
164
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕДИН ПЪТ ПЛАЩАШ ОСИГУРОВКИ ,ВТОРИ ПЪТ ПОТРЕВБИТЕЛСКА ТАКСА И АКО РЕШАТ ДА ТЕ ЛЕКУВАТ ПЛАЩАШ ДО ДУПКА ,И НАКРАЯ КАТО ТИ ИЗЦЕДАТ БАНКОВАТА СМЕТКА ТИ ИДВА ДА УМРЕШ АМА С УДОВОЛСТВИЕ
163
1
 
3
 
! Отговори
бат Наско преди 12 години
марш, куче продажно,кво чакаш още?
162
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С риск да изразя некомпетентност, но силното пристягане на бинт на ръката не довежда ли до спиране на кръвопотока към ръката???
161
2
 
11
 
! Отговори
до 155 преди 12 години
*Надявам се всички да останете без лекари*Важното е да имаш желание да научиш за да можеш да помогнеш на пациента.Кое от тези двете е вярно? Мен ме е яд,че си взел от моите пари,за да завършиш държавен университет,а остава и пари за чужбина да ти дам!Такива като теб ги оправя само копането с мотиката или...бой с лопатата по главата!
160
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да разбера защо плюете само докторите ? Ако държавата си беше в ред, и докторите щяха да са такива. Кучето скача според тоягата.Кой приема и променя законите в здравеопазването ? Кой оставя 10 години Здравната каса да ни разиграва и кой я източва ?
159
0
 
3
 
! Отговори
absurdistan преди 12 години
Razbira se che stavat i tuk lekarski greshki. no tova e edna mnogo absurdna lekarska greshka. Edna ruka ima nujda ot 6 chasa bez kruvoobrashtenie za da nastupi taka narechenaiyat ishemichen status. za da se stigne do gangrena sa 10 chasa. obiknovenno tova e mnogo bolezneno i neturpimo sustoyanie za pacienta. v ramkite na tezi 6 chsa moje da se spasi rakata na pacienta. yavno kolegite ne gi e interesuvalo tova! tova e absurdnoto. tova ne e lekarska greshka a nemurlivost i nekompetentnost.
158
3
 
19
 
! Отговори
червена холера преди 12 години
В НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА В СВЕТА НЕ СЕ ПЛАЩА ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА ,ТОВА ГО ИЗМИСЛИ КОСТОВ ЗА ДА ДОИ НАРОДА
157
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Има един много компетентен, много учил и знаещ лекар-Лъчезар-мозъка.Как ли ще коментира тази трагедия. Поздравявам роднините им от женски род-отнася се за некадърната лекарска гилдия.
156
0
 
4
 
! Отговори
До № 125 преди 12 години
..."Алооо, ти кардиолог ли си да кажеш дали е ненужна? Много компетентни станахте всички"... Обръщението ти е в резултат на домашното ти възпитание, култура, или образование? Само питам и отговор не искам.Ясен си ми, като прочетен вестник. То компетентпостта на българските лекари е видна. Те за това ходят по врачки, баячки и гледачки, да се лекуват.
155
3
 
5
 
! Отговори
до 146 преди 12 години
С *** човек не се спори, защото той винаги ще ти изкара доводи, които разума не познава. И все пак ще ти кажа - ако ми беше плащал ти за обучението навън, можеше и там да завърша. А и няма значение какво е образованието където и да е придобито. Важното е да имаш желание да научиш за да можеш да помогнеш на пациента.
154
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не са "търговски дружества" , а "СД" -"събирателни дружества"!!!!То навремето имаше и милосърдни сестри, ама де милосърдие днес?
153
0
 
23
 
! Отговори
vasil преди 12 години
фалшиви доктори , фалшиви политици , фалшиви финансисти , фалшиви икономисти = фалшива държава АБЕ НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
152
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Клиента трее да се дЕре, това ни е в кръвта!
151
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХЕМ ПЛАЩАМЕ ЗДРАВНИ ВНОСКИ ОТ ЕДНА СТРАНА ХЕМ КАТО ОТИДЕМ НА ЛЕКАР НИ ДООДИРАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО.КОЙ ПОВИШИ ТАКСИТЕ КОЙ КОЙ?2011-01-10 И пенсионерите вече плащат 2,40 потребителска такса ДА НИ Е ЧЕСТИТ БОРИСОВ.
150
1
 
9
 
! Отговори
prokurora преди 12 години
присъдата трябва да е ръка за две
149
1
 
3
 
! Отговори
до 139 преди 12 години
Кои са тия дето работят в чужбина? Връзкарите с визи ли?Мислиш ли , че ако беше отворен пазара на труда за българи в развитите държави шяхме да седим тука?Или си говориш , колкото да не заспиш.
148
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега умниците да извадят 30 бона от джобовете си поне една протеза да му купят на човека.