БАН: Спрете атаката, спечелили сме над 45 млн. евро

Бюджетът на Академията като този за бездомните кучета
Обновена: 6 ное 2011 15:17 | 6 ное 2011 14:55,
500
БАН: Спрете атаката, спечелили сме над 45 млн. евро
Акад. Никола Съботинов. Снимка: БТА

"50 млн. за бездомни кучета, 54 млн. за наука. Ето къде е приоритетът на правителството", заявиха академиците от БАН на специална пресконференция.

Учените няма да се примирят с бюджета си за 2012 г., който вече е увеличен с 5 млн. лв. и достигна 59 млн. лв., и отново ще излязат на протест. Този път ще организират шествие в сряда пред народното събрание, когато в парламентарната комисия по образование ще се обсъжда държавният бюджет.

Досега учените от БАН са спечелили над 627 проекта от европейски програми за над 45 млн. евро, съобщи председателят акад. Никола Съботинов. Така той отговори на нападките на финансовият министър, че Академията не привлича евросредства.

Акад. Съботинов се обяви против "атаките срещу Българската академия на науките" и предупреди, че с тези темпове на финансиране Европа скоро ще забрави за българската наука. Той отново повтори, че от Академията обмислят да съдят държавата в Страсбург.

„България отделя под 55 млн. лв. за наука в БАН, но в същото време Сърбия, която е страна, извън ЕС, дава 400 млн. евро за развитие на научната си инфраструктура.

Академиците предупредиха, че проблемите на науката са проблеми на държавата и на националната сигурност. От БАН дори посочиха, че двамата министри - на финансите и на образованието, не разбират по принцип какво е наука.

Учените продължават да се надяват на среща със Сергей Игнатов и Симеон Дянков, които от началото на сагата отказват разговор.

Още по темата

"Те нямат елементарна представа какво е наука, каква е структурата на науката и организацията й", коментираха експертите.

От 6 900 служители на БАН, 2900 са учените, а около 3000 души са техническите служители, инженерите и помощният персонал. Ако бюджетът остане същият, заплатите на всички ще бъдат намалени до 480 лв.

Помощният персонал обслужва научната апаратура, изработва пробните образци и инсталации и без тяхната дейност е немислима работата на учените независимо къде работят, обясниха учените.

"Очакваме реформи и във фонда за научни изследвания. Очакваме и от там средства, но фонда трябва да бъде реформиран. Има много проблеми. Ние нашите ги решаваме. Добре е държавата да погледне в своите структури", препоръча още председателят на БАН. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
488
0
 
1
 
! Отговори
магистър на 236 лева преди 12 години
Незабавно да се спрат всички научните проекти. Документите им да се изземат от прокуратурата и да започнат разследвания. Защо трябва да е нормална да напишеш проект че еди кой си институт ще свърши работата, че не си длъжен да даваш хонорари и да си лапнеш паричките на частно?
487
0
 
0
 
! Отговори
Jerry преди 12 години
This infromtaion is off the hizool!
486
0
 
1
 
! Отговори
lainomet преди 12 години
До 496Па то начи сички са гласували за БСП Начи изборите са фалшиви щото други тука нема
485
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това трябва да се напомня!Според exit poll за комунистите са гласували селяните, старците и простаците.По-голям % от гласувалите за БСП са от селските райони.По-голям % от гласувалите за БСП са на години 55+.По-голям % от гласувалите за БСП са с ниско образование
484
4
 
2
 
! Отговори
Цецо преди 12 години
Каквито и да са работещите в БАН, било то феодални старци или други, все пак са хора на науката, Дянков е длъжен да им осигури средства да работят нормално! Игнатов казва че основен приоритет на държавата е образованието, а трябва да е науката и образованието, защото тези две неща са неразривно свързани! Пари за наука винаги трябва да има, те се връщат многократно...
483
2
 
4
 
! Отговори
49035 преди 12 години
Този стар човек е голям грешник и голям лъжец.Става дума за председателя на БАН.Като не върви една фирма сменят ръководството-Каво чака, че не си подадае оставката и той и неговата пиарка до него дето лае като *** Мая .БАН бил сравним с Дружеството Макс Планк.Преди малко си направих труда и отворих Макс Планк на немски език.Е не може да си толкова нахален и да сравняваш прашка с ракета.Препоръчвам на г- Игнатов да преведат от Гугъл статията за Дружеството МаксПланк за да видят хората за какв
482
5
 
7
 
! Отговори
до 492 преди 12 години
По-скоро пишещите са от прослойката на обществото, за която думата НАУКА липсва в речника. Тези същите, които ни избраха за премиер един *** пожарникар :)
481
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тука само поръчкови чикиджий пишат коментарчетата си.... айде кажете тогава без БАН какво ще правите ... даже прогноза за времето няма да имате
480
1
 
0
 
! Отговори
до 464 преди 12 години
Високомерно, много високомерно!
479
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
(продължение от 488 и 489): Епилог.Ако някой си направи труда де що университети има, БАН, да направи проверка какви пари са отпуснати и как са използвани, ще остане потресен, но и ще разбере за старците с мухлясали тефтери, които за нищо не стават, но са с много власт по деканските съвети и без които нищо не се случва.А после техните докторанти, асистенти и всякаква полуграмотна *** идват на интервюта и не стават за нищо. Същото е и със студентите (ако не учат нещо допълнително). :/
478
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
(продължение от 488): А ето и как се пише докторат в ТУ-София:Пак по сходна схема дипломния ръководител взема 40к. С останалите докторанта трябва да осигури материалите за проекта, както и да реализира самият проект. Трябва да ви е ясно, че той няма как да го направи - бъджета вече е осакатен (окраден). за това нашата наука в университет ТУ-София е на хартия (много малко реализирани проекти). Доктурантурата се разделя като дипломни проекти между завършващи студенти и доктората е готов!!!
477
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето как се работи в БАН: докторант има да пише доктурантура. Обявен е някакъв бюджет от 50к ЕВРО. От тях 40к влизат в джоба на доцента/професора, който е дипломен ръководител. Останалите 10к трябва да покрият всички разходи + заплати на служители, участвали в проекта. И така, обикновенния служител там взема около 500 лв. заплата.Можете да си представите тия феотдални КОМУНИСТИЧЕСКИ СТАРЦИ около милиона (десетки и стотици) крадат всяка година!!! Те за това реват - не им дават да крадат повече!!!
476
3
 
1
 
! Отговори
РасПутин... преди 12 години
Антоанета, за предгеронтопорно ставаш, поне според моите критерии! За другото, за апологет на научни конструкции и концепции от късния СОЦ - не, не ставаш, скъпа! Наблегни на презентациите в областта на най-старата професия - и езика, и държанието, и компетентността ти не се простират по-далеч. . .
475
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ ЗА КУЧЕТА!
474
3
 
8
 
! Отговори
поля преди 12 години
Тия пари за кучетата да много. Да се разследват всички пари получени от четри лапи, 3 опашки и прочие, за последните 15 години. да се конфискуват имоти и квото там трябва и да се построят приюти. Да се забрани споменаването на Бриджит бардо в България, освен ако госпожата не се съгласи да изнесем кученцата при нея за да ги обгрижва. И да вземат общината да минат през строежите да съберат глутниците дет пак си ги отглеждат, едни малки и сладки са се нароили
473
5
 
7
 
! Отговори
До роро 483 преди 12 години
Ти имаш усет за същината на проблема. Ако се изметат мърдите от БАН, и бюджета от 54 милиона ще стигне,за да имаме добра наука - във всеки институт има и кадърни хора. Но метлите са в ръцете на мърдите. Тези метли те си ги имат още от времето на соца - придобиваха ги по партийна линия, а после ги завещаха на децата и внуците си, настанени в БАН.Под думата "метли" разбирай "по-силни позиции", до които онзи, който няма връзки ще додрапа 20 години по-късно от колегата си връзкар. Уви!
472
1
 
10
 
! Отговори
роро преди 12 години
БАН след 1944 [редактиране]Скоро след Деветосептемврийския преврат през 1944 някои членове на академията, начело с председателя ѝ проф. Богдан Филов, са изключени, съдени и убити за фашистка дейност, а в началото на 1945 са избрани значителен брой нови академици. През същата година започва преобразуването на организацията по съветски образец. Тя се превръща в централно държавно учреждение, на което са подчинени повечето научноизследователски институти в страната. В Устава от 1973 изрично е вписано, че БАН развива дейността си съобразно програмата и решенията на Българската комунистическа партия.
471
2
 
17
 
! Отговори
Продълж. на 482 преди 12 години
И какъв е резултатът? Младите учени създават по 1-2 деца /ако изобщо се решат да създадат семейство/, а *** - по 10-20 чавета /нали те им носят суха пара от помощи/.При тази ситуация част от бълг.народ скандира тук "Като са толкова кадърни научните работници - да вървят в чужбина!" Скандира го така,както скинарчетата отпращат турците в Анадол.Същевременно,никой още не е блокирал парламента с митинг,скандиращ "Спрете социалните помощи на здрави и прави роми-лентяи,паразитиращи на гърба ни!
470
2
 
24
 
! Отговори
Адмирации на 473 преди 12 години
За соц.помощи на здрави и прави *** се отпускат 20 пъти повече пари,отколкото за БАН.Много роми отказват предлаганата им работа,защото заплатите били ниски.Законът позволява това."Глупаците"от БАН хем работят за ниски заплати,хем собственият им народ ги ругае /но от данъците си издържа голяма част от ***/.Колцина знаят,че не се дават надбавки за децата на една част от младите научни работници - доходите им с малко надвишават определеното от закона. А за *** - по 60 лв. месечно!
469
2
 
9
 
! Отговори
делегиран бюджет! преди 12 години
Ето го решението!!! Хайде сега да ви видим! ЗА + ПРОТИВ -