"ЗаГАЗихте" ревнаха в 12 града срещу шистовия газ

Хиляди излязоха по улиците, най-масово бе в София и Варна
14 яну 2012 16:00,
761

София. Снимка: БТА

 

Хиляди българи излязоха днес по улиците на десетки български градове, за да протестират срещу добива на шистов газ в страната.

София

Над 1000 столичани се събраха в съботния ден пред храма "Св. Александър Невски" и скандираха с развяти в ръце плакати срещу сондажите в България. Мотото на протеста бе "Българин остани и земята си защити!".

Варна

И в морската ни столица над 1000 души излязоха на протест по улиците на града. Те носеха ликовете на Христо Ботев и Васил Левски, както и плакати с надписи: "ЗаГАЗихте!". На протеста се раздаваха лепенки с надпис: "Аз обичам България. Не на шистовия газ!".

Още по темата

Добрич

Шествието премина по част от централната пешеходна зона на града – от градинката пред църквата "Свети Георги" до площад "Свобода". Участниците бяха издигнати плакати: "Земята е на българите, а не на управляващите", "Спрете протакането с незабавен мораториум", "За чиста Добруджа, без шистов газ".

Шумен

350 души от различни възрасти тръгнаха на шествие от Градската градина, преминаха през пешеходната зона на бул. "Славянски" и сградата на Областна управа и завърши пред театъра в града. През целия си път протестиращите бяха придружавани от кукери, които със своя танц символично гониха злото.

Плевен

В протестната акция в града се включиха и представители на десетки екологични и неправителствени организации. Те раздаваха информационни материали на гражданите и събираха подписи в подкрепа на своята кауза против прилагането на метода на "хидравличния удар за добив на шистов газ".

Велико Търново

Стотици се събраха на протест срещу добива на шистов газ и в старопрестолната ни столица. В ръце мъже и жени носеха плакати, част от които гласяха: "Парламентаристи спрете фракинга на шисти", "Аз пия вода, а не пари, а ти?", "Не ГАЗете водата ни!", както и плакати с изобразена на тях горяща вода.

Бургас

Десетки хора скандираха срещу добива на шистов газ и в морския ни град. Протестът им се проведе на площад "Тройката". Организатор на проявата бе инициативен комитет "За чиста България".

Шествия и протести се проведоха още в Пловдив, Русе, Смолян, Благоевград, Казанлък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


761
Още по темата: шистов газпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
561
0
 
2
 
! Отговори
НЕ НЕЕЕЕ преди 12 години
НЕ ПОЗНА :))) БОАДЖИЯ СЪМ ! ХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХА АМА БЯХ И ДРУГИ НЕЩА И РИНЕМ И ФАСОВЕ СЪБИРАМЕ И ХЕРО ПРОДАВАМЕ АБЕ КОТО ДОЙДЕ - ХАХАХАХАХАХАХАХА ТИ СИ ПИЧ И НЕ МОЕШ МЕ РАЗБРА :) ТА ТАКА ДЕ ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ ТЕМАТА - ОТРОВАТА ПОПАДНАТА В ВОДОИСТОЧНИЦИТЕ ЩЕ ИЗБИЕ БАЯ НАРОД - И ТО ДОСТА МЪЧИТЕЛНО !!!
560
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
име: Калиев дихидрогенфосфатформула: KH2PO4pH: 4.5токсичност: слабо токсичениме: Калиев карбонатформула: K2CO3 pH: 11.3токсичност: дразни кожатаиме: Калиев нитратформула: KNO3 pH: 7токсичност: дразни кожатаиме: Калиев сулфатформула: K2SO4pH: 7.5токсичност: дразни кожатаиме: Калиев хлоридформула: KClpH: 5-8токсичност: дразни кожата+++Това е само малка част от торовете, които се прилагат директно върху храната която консумираш.
559
0
 
13
 
! Отговори
иво преди 12 години
## Резюме : Филмът на режисьора Джош Фокс разследва задълбочено технологията за добиване на шистов газ и ефектите върху околната среда и живота на хората. Технологията е патент на небезизвестната Халибъртън на Дик Чейни и предвижда забиване на сонда на 2.500 метра в земята, след което чрез хидравличен удар с вода и над 596 химикали, се разцепват шистовите скали и газът се освобождава. Естествено, никаква технология не е способна да канализира целия освободен газ и той свободно се разпространява в почвата и всички подпочвени води по пътя си към земната повърхност. За капак остатъчните води от процеса се изхвърлят в реките и полетата, като водят след себе си болести и смърт. Отчаянието на жителите в районите за добив на шистов газ е отлично документирано от режисьора, събрал по време на снимките стотици свидетелства. В САЩ населението води непрекъсната борба срещу газодобивните компании, във Франция технологията се забрани със закон, в България?!
558
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
668И работиш като зидаро мазач, нали ?
557
0
 
0
 
! Отговори
ДА !!! преди 12 години
ЗАВЪРШИЛ СЪМ - АГРО-ХИМИЯ И МИКРО-БИОЛОГИЯ .
556
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
666Дали си наясно какво съдържат торовете използвани в земеделието ?
555
0
 
7
 
! Отговори
ДО 659 преди 12 години
- ГОЛЯМА ЧАСТ КАЗВАШ СА БЕЗВРЕДНИ - А ОСТАНАЛИТЕ ЧАСТИ СА СМЪРТОНОСНИ !!!!! И ЕДНА ПОГОВОРКА ЗА ДА СТАНЕ ЯСНО ,ЧЕ МИ СЕ ВИЖДАШ *** НЯКАКЪВ << НА КАЦАТА С МЕД ЕДНА ЛЪЖИЦА ЛАНА И СТИГА >> ЗАГРЯВАШ ЛИ ВЕЧЕ КВО ТО ГОВОРЯ ИЛИ ПРОСТО СА ТИ ДАЛИ МАЛКО АМФЕТКИ ДА СИ ПИШЕШ ПРАНОГЛАВИЯТА!!!!!!! ТИЯ КАТО ТЕБ СА ЧАТИТА НА СРАМЪТ НО ВИЕ НЯМАТЕ СРАМ ВИЕ СТЕ САМИЯ СРАМ БЪЛГАРСКИ - ПРЕДАТЕЛИТЕ !!!!!
554
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
663Че как. Те медиите са платени всичките от Шеврон и затова съвсем манипулативно показаха 200-300 човека, вместо истинските 50 хиляди протестиращи.
553
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
662:))) Вари го печи го, българина разбира от всичко - от геология, минем през медицина, икономика, политика, спорт и стигнем до квантова физика. Цитират ти се мнения на експерти в областа, то ми се обяснява като последен ***! Аман от платени драскачи.
552
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трите национални телевизии, например, са пропуснали да видят някакви си 5-6000 души на площада. Видели са стотината подранили преди уречения час. Или това е, както се изрази един полицай наскоро, версията, която искаме да е вярна?Всъщност в събота имаше две новини. Едната беше безпрецедентният мащаб на протестите. А другата безпрецедентната наглост в изкривяването на реалността от страна на медиите
551
0
 
8
 
! Отговори
до 658 преди 12 години
Вари го печи го, то си е гербер. Сто пъти му казваш, че м/у сондаж за нефт и на шистов газ има огромна разлика, то пак повтаря и повтаря. Какво от това, че в нашият край има сонди дори в дворовете на хората? Тоя сондаж е напълно безвреден. Имало за газ и за нефт. Байно, те са напълно еднакви. Дори когато се открие газ, но е малко и не е икономически съобразно да се експлоатира, не се затапва. Пали се. Гори няколко дни и угасне. Просто се свършва.НО ШИСТОВИЯТ ГАЗ Е ДРУГО. Прочети това - онова.
550
2
 
8
 
! Отговори
СВЯТ преди 12 години
ШИСТОВИЯ ГАЗ ДАСЕ ДОБИВА....НА ХОРАТА ОТ НОВИ ПАЗАР ДАСЕ РАЗДАВА БЕЗПЛАТНА МИНЕРАЛНА ВОДА ...ЦЯЛА ВЕЧНОСТ.
549
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
657Празноглавий, химикалите сами по себе си, не съдържат нищо. Естествено, че не знам точните количества химикали, но за това си има ОВОС.
548
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
голямата част от химикалите, които се добавят в този разтвор, са напълно безвредни - някои от тях се използват в хранителната промишленост, други са продукти от производството на хартия или например лепило за тапети. Всеки един от тези химикали има определено предназначение - част от тях действат като лубриканти, друга част въздействат върху съпротивлението или оказват влияние върху това пясъкът да не се утаява и при прехода в пукнатините да попадне само пясък, а не вода.
547
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сондажи в частни имотиУ нас има стотици сондажи за проучване за газ и нефт, посочи експерът. Например в находището в Тюленово сондажите, от които в момента се добива, са над 600. До тези сондажи в момента в радиус от 10 метра тече нормална селскостопанска дейност. В Долни Дъбник има сондажи на газ, които са в имотите на хората
546
2
 
13
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
Добре, бе отворко!Та какво съдържат тези химикали???Кажи, де! Не се срамувай! Аре, не ни прави на балъци, ти *** ли си, навираме ти факти в слепите очи?Водата гори, той ми копва брифинг на "Шеврон"! Смяяяяяххххх!!!!P.S. То е ясно, че няма да дадеш съдържание на "химикалите", така че, не се хаби да ми отговаряш, с простаци не споря. Аре, аз отивам в Балкана, че и него ще *** след време!
545
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
655:))) Доста си забавен. Изглежда мозъка ти е станал на швейцарско сирене и едва разбираш какво става около теб.
544
0
 
12
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
До 647, 648, 649, 650Ало, платеното шевронско ***, много глупости ръсиш, моето дете, направо вониш на газ, твойта(пиууууу) да (пиуууууу) в (пиууууууу) ***!Доста издишат тези преписани аргументи - "...т.е. няма свободно изтичане на замърсени води..." - ей тука издишаш, ама много издишаш!И за какви "химикали" ми плямпаш, що не си ги пиеш тези "химикали"? Я кажи какво съдържат! Май и "Шеврон" не знаят, а? И как така ще сравняваш добива на нефт с добива на газ??? Ти разлика между газ(агрегатно състояние) и течност правиш ли? Не? На балъци ли ни правиш, бе *** ***? И след като покрай Нефтохим и Кремиковци е тотално осранo, дай да оплескаме всичко????????????????
543
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да не споменаваме за Кремиковци и почвата около него колко е чиста.
542
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
651В САЩ, сондажите са на доста по малка дълбочина.