Как пенсионерка трябва да плати "златен" кубик топла вода

Стойна Колева дължи 410 лева на "Топлофикация"-Бургас
Обновена: 4 юли 2012 18:01 | 4 юли 2012 18:00,
131
Как пенсионерка трябва да плати "златен" кубик топла вода
Снимка: архив, Булфото

Отдавна сме свикнали да чуваме за всякакви абсурди, пред които ни изправят дружества, фирми и институции. В подобна ситуация се оказа бургаската пенсионерка Стойна Колева, която спокойно може да бъде обявена за потребителя, изразходвал най-скъпия кубик топла вода в страната.

Възрастната жена е вдовица от 21 години, а преди време губи и сина си. Днес тя живее сама и казва, че пести всяка стотинка, тъй като разчита единствено на пенсията си от 200 лв.

През февруари обаче от „Топлофикация” – Бургас я изненадали неприятно. Оказва се, че за изхабения 1 кубик топла вода, Стойна Колева дължи 343, 16 лв.

„Шокирах се от огромната сума и тъй като не знаех какво друго мога да направя, реших да отида до СМК „Монтажи”, фирмата изчисляваща задълженията на абонатите, и да попитам защо се е получила тази грешка”, разказва бургазлийката.

Грешката обаче се оказала вярна. Жената действително имала изразходван само един кубик топла вода... но и дължимата сума за него действително била 343, 16 лв.

От дружеството обяснили на шокираната клиентка, че високата цена се е образувала, тъй като всички останали потребители във входа й се отказали да ползват централно топла вода и начислената сума се пада единствено на нея.

”Казах, че нямам възможност да платя тези пари, тъй като това са почти две мои пенсии, а и всеки месец купувам скъпи лекарства. Човекът, с когото говорих, ми обясни, че разбира, но те не се интересували от човешките съдби, а от точните цифри. Все пак ме посъветваха да не бързам да плащам, защото щели да направят второ замерване. Успокоих се малко и зачаках да видя какво ще излезе", споделя Колева.

Успокоението й обаче не траяло дълго. След преизчислението "златният" кубик вода покачил още стойността си. Оказало се, че СМК „Монтажи” не са изчислили правилно първия път и реалната сума е не 343, 16 лв., а с 55 лв. повече. Към това жената имала и 10 лв. лихва, която щяла да й се начислява всеки месец. Така дългът за единия кубик вода се оказал повече от 410 лева.

След този случай бургазлийката е подала жалба и до самия директор на „Топлофикация” – Бургас Въльо Дучев с искане случаят й да бъде преразгледан, а също така да се откаже от ползването на топла вода. Отговорът не се забавил.

От топлоразпределителното дружество й заявили, че още следващия месец тя ще бъде отписана от услугата. Сметката й обаче оставала същата, тъй като е коректно изчислена, а всяко забавяне ще води след себе си трупане на лихви.

Жената е потърсила съдействие и от омбудсмана на Бургас Таню Атанасов. По думите му образуваната сума е възможна, но не е морална.

Общественият посредник цитира Закона за енергетиката и Наредба 16 за топлоснабдяването, според които ако 50% от абонатите на дадена услуга се откажат от нея, дружеството е задължено да уведоми писмено останалите си клиенти, че сметките им ще скочат значително. Това задължение обаче е пренебрегнато от бургаското топлоразпределително дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
3
 
! Отговори
Иларион Макариополск преди 11 години
Не може за всяка такава порнография да обвинявате премиера, Дянков, вицето "зама" и всички дет сега управляват. Тази порнография си я има от време ОНО, и всички тук дето плюете си седите на меките *** в къщи, защо не се откажете всички до един от топлофикация? защо не излезете на протест? Много е лесно бе умници, скъпо е парното, откажете се всички от него, скъп е бензина, не го купувайте, не купувайте това без което можете, нали за това е пазарна икономика. Аз се отказах от автомобила си:-)
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"образуваната сума е възможна, но не е морална" За какъв морал говорим тук? Жената няма да има възможност да си купи лекарствата и просто ще си умре. Ако не умре тази есен, ще умре зимата от простуда заради това че не може да си плаща топлата вода и се е къпала с ледена. На Топлофикация обаче това изобщо няма да им тежи на съвестта.
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е, колкото повече хора от блока си махнат радиаторите, толкова по големи стават сметките за топла вода. Топлофикация няма да се самопрецака, щом се отказваш от една от услугите и, веднага ще си компенсира това с повишаване цената на другата услуга.
104
0
 
3
 
! Отговори
bb преди 11 години
1500 лв за парно тази зима, миналата беше 600, вярно пускахме го малко по-честостудена беше зимата,ама чак като за 3 зими ...
103
3
 
1
 
! Отговори
AZ преди 11 години
Голяма веселба!!! Отдавна не съм се смял така!!!
102
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази държава е цинична!
101
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Потресаващо !
100
13
 
6
 
! Отговори
ттт преди 11 години
Сметката вероятно е вярна. Тя може въобще да не ползва топла вода, но ТЕЦ-ът я е топлил. Системата на ТЕЦ не е оразмерена да топли един кубически метър вода на месец. Редно е било да предупредят жената, че като остане само тя абонат, сметките и ще станат много солени. Впрочем, не изключвам възможността да е била предупредена.
99
0
 
11
 
! Отговори
брашнен чувал преди 11 години
Докато икономиите на едни абонати се трупат като разходи на други с качване на цените никоя топлофикация няма да повишава ефективността си. Токът има такса пренос, но не я плащаш, ако не си ползвал. А при парното ползваш, не ползваш - плащаш. Лъжа е и друго - че сградната инсталация отоплявала. Хората, които си спират парното ПРОСТО СЕ ОТОПЛЯВАТ С ТОК, техните апартаменти не са студени и отделянето на топлина от сгр. инсталация не се увеличава. Сегашният омбудсман е много читав, дано се заеме с
98
0
 
11
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Имало нявга край чудноват -може и днес да го има! -землище хиледи, хиледи тоймили квадратни обзима....Тъмни гори го и буйни рекипряко, на подплес просичат...Някои историци "Опакий Край"бозна защо го наричат;негли на присмех, а дявол ги знай,негли съвсем справедливо...Тъй ли, онъй ли - а в Опакий Крайопако всичко отива....На чудесии обръгнал е той...в Опакий Край чудесатане, както другаде, са чудеса -те са в реда на нещата!Пенчо Славейков, 1903 г
97
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
премиера да пререже лентата на жената лентата от касовата бележка дянков и той да е там да държи пенсионерката докато броят сумата
96
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, няма такава държава!!! Горката баба!
95
0
 
8
 
! Отговори
лимонад преди 11 години
егаси кефа - и пиете топла вода в къщи :) ? въпросът е колко хора пият вода от чешмата но на мен ми е гадно и да си мия с топла вода лятото.
94
1
 
22
 
! Отговори
богнострокулум преди 11 години
Между другото, бил съм в подобна ситуация, само че с парното. В малко блокче с 5 доста големи апартамента във вход, оказва се че трима тарикати се изхитрили, направили си основен ремонт УЖ си спрели парното, а в действителност опънали едни големи лири под плочките на пода. И разбира се общия топломер отчита и техните потребления, но те нали са се изключили, изравнителните сметки начисляват на мен всичката енергия. Идваха ми сметки примерно 450 лв за парно и 1000 лв изравнителна сметка...
93
0
 
25
 
! Отговори
Анализ преди 11 години
Нищо ново, това е България. Животинското поведение на монополистите не е случайно. То е заложено в гена им още от прабългарите, знамето на които е била конската опашка.
92
52
 
2
 
! Отговори
omg преди 11 години
Това ли е новина с която да ни занимават цяла българия
91
4
 
12
 
! Отговори
Burgas преди 11 години
Pozdravi s pesenta na Slavi- nema takava darjava
90
0
 
24
 
! Отговори
ИНОВАТОР преди 11 години
В нашия вход в Варна от години загряването на кубик топла вода се движи от 0.85лв до 3.85лв. Сега безплатно охлаждаме партера, като ползваме студа от ВИК /постигаме и по-евтино доподгряване на водата за домакински нужди/. Евтините ми идеи за 'енергийни оптимизации', могат да върнат инвестициите от 6 до 12 МЕСЕЦА, и да икономисват на България половин МИЛИАРД лева годишно. Знам, че още 10 години държавния чиновник ще ги отхвърля, защото предпочита да краде от скъпи и бавноизплащащи се прокти.
89
0
 
67
 
! Отговори
55 преди 11 години
Ало,енергото ли е?-Не,топлофикация е.-Нищо ,и на вас да ви е...б....а...майката!
88
0
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Това е БГ ----Bulgaria easy to find