Нови вид помпи надуват сметките в таксито

Сметката на клиент от 3 лв. стана 10 лв.
Обновена: 7 окт 2012 14:09 | 7 окт 2012 09:00,
149
Нови вид помпи надуват сметките в таксито
Такситата с по-ниски тарифи слагат от новия вид помпи. Снимка: Булфото

Таксиметрови автомобили масово жилят пътниците в Пловдив. Колите са с нов вид помпи и така изкуствено надуват сметката на клиента. Част от компаниите са в сивия сектор и не плащат данъци.

Най-често такситата с помпи возят на по-ниска цена от стандартната за града (за Пловдив редовната дневна тарифа е 65 стотинки, а нощната 75 стотинки на километър). Те са разположени предимно около болници и гари, където пътникопотокът е по-голям.

„От центъра до район „Южен” ми взеха 10 лева, а по принцип е три лева, шофьорът ми каза да съм гледала, а апаратът беше под седалката”, разказа пред Dnes.bg 28-годишната Павлина от Пловдив.

„Подобни измами трябва да се наказват със затвор, защото на мен на няколко пъти са ми взимали по 10 и 15 лева за разстояние от три километра и това се случва най-често, като излизам от болница”, твърди 53-годишната Красимира.
С помощта на помпа водачите изкуствено удължват километрите, изминати с таксиметровата кола. Така сметката става двойна или тройна.

„Сега масово такситата с по-ниски тарифи слагат от новия вид помпи, за да компенсират загубите”, обясни пред Dnes.bg Иван Анчев, който е собственик на таксиметрова компания.

Устройството може да увеличи изкуствено изминатото разстояние с 25, 50 или 100% и т.н.

„По този начин един километър може да се таксува като километър и 700 метра и така сметката на клиента да се манипулира”, коментира Иоще Иван Анчев.

От ДАИ твърдят, че правят постоянни проверки, но измамниците не се плашат. От бранша искат подобни измами да се криминализират.

Друг проблем е имитирането на стикерите на големите фирми от такситата менте. Заради подобни измами от ДАИ вече са наложили глоби между 3000 и 5000 лева на измамниците.

Съветът на бранша е да си пазите касовите бележки и да се доверявате на фирмите, които са се отнасяли коректно спрямо вас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Няколко пъти са ме лъгали с по 2-3 лева, но изобщо не им се паля и дори не го правя на въпрос.Нека имат да дават за свещи...
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бакшиш- дребен, мазен и миризлив шофьор, който по 12 часа седи в бракмата си и чака да изцака някои. Пуши 2 кутии цигари, пие 5-6 кафета, приказва си безмислени олигофренски приказки със себеподобни и се напива вечер при грозната си жена. Преди много им се дразнех на нахалството, но скоро си казах- Абе реално ти ме возиш единствено когато се прибирам от заведение или дискотека с гаджето, веселил съм се цяла нощ, а бакшиша е висял като *** и това ще продължава и занапред.. халал да му е помпата
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да се осъди някой (Таксита) за да се опарвят поне малко нещата
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
истината е, че не си знаем правата- за 029732121 знам следното - има ли оплакване - има и проследяване на курса - и се установява дали някой си е позволил да манипулира таксиметровия апарат, за 1280 - те са 50 на 50,... там контрол няма, НО и клиента е лош... така че във всяко стадо има ***
114
0
 
1
 
! Отговори
Прът преди 11 години
Ако органите на реда хванат някой бакшиш с помпа най много да го посмъмрят
113
0
 
1
 
! Отговори
Kiro kurvaro преди 11 години
Da sa jivi i zdravi bakshishite i da derat koji. Moje da piete rakii ot 5 leva a se *** za 2 leva za taksi. ai siktir.
112
0
 
10
 
! Отговори
Barstaff преди 11 години
Бакшишите са големи мошеници,да не говорим и арогантни ! Ами какво стана с тъпите ни мобилни оператори ,ВИК , ЕОН , и другите крадливи *** .Българина е толерантен до мозъка на костите си ,и никой нищо не прави .Тъпанарска нация
111
3
 
11
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 11 години
КАКТО ТЕ МОГАТ ДА НАДУВАТ СМЕТКИТЕ ТАКА И НИЕ МОЖЕМ ДА ИМ НАДУЕМ ГЛАВИТЕ:)
110
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами не плащайте като имате подозрение,запамете си дежурния телефон на ДАИ ,и ако нещо не е наред се обаждайте !
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз карам немска кола на работа,татю ме уреди,сега чакам заплатити.
108
2
 
7
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ преди 11 години
шофьор ако е професия, то значи аз имам две!
107
0
 
1
 
! Отговори
Бойко Импулса преди 11 години
Нов вид помпи...... да го теря на мяйкяти.От кат имя хапарати с инпулсове, се променя саму начина на зъдействане.
106
4
 
2
 
! Отговори
До Smetkata преди 11 години
Май неграмотния си ти.Стой си във Велико Търново при сродните селски души и не идвай в София да ми смърдиш на чесън.
105
1
 
3
 
! Отговори
До starshia преди 11 години
Абе старши,нали като ти хвърля 10 лв. като на куче и забравяш за какво си ме спрял бе.
104
2
 
5
 
! Отговори
Шишо преди 11 години
Бакшиши мръсни, ама те сами се дерат - некоректните има кой колега да ги ошамари. Жалко за хората, които явно са на зор, щом излизат от болницата. Те за т'ва си ходя пеш.
103
3
 
4
 
! Отговори
пловдивски преди 11 години
както е казано -не човек а шофьор . Който има акъл ще се сети
102
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бакшишите са много нагли и това не е тайна за никого. Някои са много и прости. Помпичките са едно на ръка, но вече скроих номера на няколко и бая има да обясняват... Решил съм да си направя дипломната работа в юридическия с осъждане на бакшиш. Номера ще мине, щото това са дребни пикльовци, за тях никой няма да се застъпи. Вие как мислите?
101
0
 
4
 
! Отговори
g преди 11 години
Ne6to za elektromerite ima li ?
100
3
 
12
 
! Отговори
starshia преди 11 години
До бакшиш с яка помпаEi za tva kogato i da napisha akt na bakshish vinagi ima zashto nagla sgan ama kato vi vzemam dokumentite i munkate kato oshtipani devoiki :D :D :D
99
1
 
3
 
! Отговори
Пропуснах преди 11 години
да добавя, че винаги оставям точно бакшиш. При коректно обслужване, естествено. Отделно, не аз и другите клиенти ви определяме цените на километър и т.н.