Бракониерите предпочитали да ловят раци заради цената

В момента вървели до 35 лева за килограм
0
Бракониерите предпочитали да ловят раци заради цената
Бракониерите предпочитали раците пред рибата. Снимка: архив, Булфото

Високата цена на раците ги прави предпочитани за бракониерите, заяви Мирослав Сребров, началник-сектор "Рибарство и контрол" към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Търговище пред БТА.

Само през последните няколко дни на язовир "Ястребино" край Антоново при различни проверки са били засечени бракониери, от които са иззети общо над 57 кг или повече от 1000 броя езерни раци.

Сребров коментира, че незаконно ловуващите предпочитат раците пред рибата заради бързата печалба. В момента раците се търгуват в зависимост от размера им от 10 до 35 лева за килограм.

Според специалистите от сектора в Търговищка област не се наблюдава увеличение на занимаващите се с бракониерски улов. В областта под контрола на екипите на ИАРА попадат основно язовирите, предназначени за любителски риболов - "Ястребино" и "Съединение".

"Бракониерите в повечето случаи са едни и същи. За тях това е препитание от години", допълни Сребров. От миналата година санкциите при установяване на нарушение на закона са увеличени. Глобите са над 500 лв., но въпреки това в повечето случаи не притесняват нарушителите, коментира още Сребров. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: бракониериИАРА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари