Нагла кражба на кости от Баташката църква

Местно дружество сигнализира патриарха и Светия синод
23 юли 2013 09:00,
16
Нагла кражба на кости от Баташката църква
Баташката църква костница. Снимка: Булфото

Част от костите на баташките мъченици, които се пазят в историческата църква костница "Света Неделя" в Батак, се изнасяли незаконно и са продавани като мощи.

За това сигнализира местното Културно-историческо дружество "Будител".

Неговият председател Веселин Станков е изпратил вече писмо до патриарх Неофит, в което е описал за наглата кражба на "анонимни миряни, дошли да се поклонят пред паметта на посечените".

Още по темата

"Всеки влиза уж да запали свещ и се поклони пред героизма на убитите, но има и лоши хора, които не се свенят да бръкнат и си отчупят парче от светите мощи", твърди той пред "Фокус".

"За съжаление нямаме очевидци на изнасянето на кости, но това може да бъде установено с една спешна инвентаризация", категоричен е Станков.

По думите му има фотодокументация как изглежда самата крипта, преди наглата кражба.

От дружество "Будител" искат още пловдивският митрополит Николай да бъде изправен пред църковен съд, за да отговаря за съдбата на баташката черква, защото костите започнали да изчезват, след като той миросал мощите на Събора на баташките мъченици на 17 май, а самата църква бе отворена за свободни посещения, след като преди това бе музей.

"Идеята ни е дори патриарх Неофит да не се съгласи с нас, поне да имаме официалното му становище за нещата, които се случват с църквата "Света Неделя", добави Веселин Станков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
8
 
! Отговори
ябълка петровка преди 10 години
И аз мисля, че не трябваше да се променя статута на Баташката църква независимо от това, че Св.св. Баташки мъченици бяха канонизирани (което е безспорно правилно). Според мен едното не пречи на другото. И без това повечето хора посещават църквата именно като музей.
10
2
 
18
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Защо изобщо беше необходимо да се променя статута на Баташката църква? Остави я като музей - и без това кой нормален би искал да извършва църковни обреди сред костите на избити хора. Остави загиналите да почиват в мир - поне това са заслужили, след като не им е била оставена възможност да видят свобода. Не сме народ, ей!
9
9
 
2
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
Едва ли е по-нагла от олигарски и кукловодите му!
8
8
 
2
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
Едва ли е по-нагла от олигарски и кукловодите му!
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Достойно християнско погребение !Църквата музей !
6
0
 
54
 
! Отговори
vesko преди 10 години
Тази църква трябваше да си остане музей с поне 2лв. вход и да се плаща на човек да охранява денонощно. Нещастници..аз когато влезнах за пръв път, бях настръхнал през цялото време от страхопочитание.. Как може да посегнеш на такова нещо- не е кокошка, не е жийсем...Ако има господ, той ще ви съди, ако не - историята ще го направи.!
5
3
 
49
 
! Отговори
читател преди 10 години
Няма мощи, има останки на геройски загинали за България българи.Да се отнасяме с уважение и почтение към тленните им останки. Просто нека бъдат погребани, или зазидани с нечупливо стъкло.А ЕООД-БПЦ продава всичко, не се чудете, висшият клир са продажни търговци, готови да съсипят всичко заради доходите си. Както Николайчо превърна в панаиржийска палатка най-красивата църква в Пловдив, така и ще опропастят тази светиня на българския дух.Долу мръсните ръце на черноризците от българските светини
4
6
 
48
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
Нека този "умник" дядо Николай обясни кой нормален човек би направил кръщене или църковен брак сред костите на загиналите батачани ?
3
0
 
55
 
! Отговори
художника преди 10 години
Нямам думи!...Просто нямам думи да опиша възмущението си. Та тези хора са дали живота си за вярата и родината. Не са се потурчили, въпреки че са знаели какво ги чака.
2
4
 
26
 
! Отговори
Natural Dialectics преди 10 години
Алчния поп Ники Лепкавите ръце може да е изпратил тия *** да крадат костите на загиналите в в турските зверств българи и да ги продават ... ограбват и мъртвите вече !
1
1
 
66
 
! Отговори
Killuminati преди 10 години
Безбожници! Ще ги застигне нещастие.