1500 км с влак и 7 часа пеш през гората, за да стигнеш до BG

Как бебето на една сирийка проплака у нас
Обновена: 9 сеп 2013 18:29 | 9 сеп 2013 18:29,
82
1500 км с влак и 7 часа пеш през гората, за да стигнеш до BG
Сирийката Хала и бебето Аднан Снимка: Булфото

От началото на бежанската вълна от Сирия към България в хасковското АГ отделение вече са проплакали две сирийски бебета. Последното е момченце, което се роди преди дни. Малкият проплака близо два месеца преждевременно. Тежи едва килограм и 700 грама и ще бъде изписан най-рано след десетина дни.

Младата майка - 24-годишната бежанка Хала Мустафа днес се срещна с журналисти и разказа историята си. Тя е в България от около 4 месеца. Родом е от сирийския град Халеб. Когато след поредната бомбардировка къщата им е разрушена, семейството на Хала решава незабавно да бяга и да търси спасение. Бременна, 24-годишната сирийка тръгва към България със съпруга си, 3-годишните им близнаци и баща си.

Петимата изминали над 1500 километра с влак, за да стигнат до Одрин. Там с тях се свързали турски каналджии, които им показали пътя към българската граница. Бременната Хала и семейството й вървели 7 часа през гората, докато стигнат до страната ни.

Днес младата сирийка беше усмихната. Въпреки че малкият Аднан все още е в неонатологичното отделение заради ниското си тегло и усложненията от преждевременното раждане, Хала с нетърпение очакваше да бъде транспортирана до бежанския център в Пъстрогор, където са другите й две деца.

24-годишната сирийка се надява тя и семейството й да получат скоро статут на бежанци, да заживеят в едно мирно общество и да изкарват прехраната си с честен труд. Искат един ден да се върнат в родната Сирия, но след като свърши войната там.

Хала Мустафа призна, че парите на семейството й свършват. За да отглежда децата си, има нужда от памперси и сухо мляко. Разчита на добрината на хората.

Първото дарение получи днес от хасковската депутатка от Коалиция за България Смиляна Нитова, която обяви, че ще инициира кампания сред колегите си в парламента в помощ на сирийските деца у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: бежанциСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
10
 
! Отговори
до 53 от 48.. преди 10 години
Това е напълно разбираемо , има много хора като теб. Аз също някога ще се върна в София поради същите причини въпреки че мисля че е *** (и няма да си променя мнението)... (явно съм прасе :) но и в момента живея в средния изток.Все пак по темата,.. имах предвид че сирийците не са дошли тук щото много ги кефи БГ а щото нямат избор
47
11
 
16
 
! Отговори
Карамбо преди 10 години
от всички континенти, само в Австралия не съм бил (но скоро и това ще стане) и мога да ви кажа, че София е един от най-зелените градове с малко трафик, млади хора и приятни паркове и заведения.. естествено кварталите са хаотично застроени и най-вече мръсни, няма парко места и всеки спира върху морави и детски площадки, но това е поправимо :), т.е. София е хубав град!
46
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трафикът на хора към ЕС има оправдание. Защо не останаха в Турция, богата страна, с големи перспективи, ами за насам се запътили?
45
1
 
40
 
! Отговори
до 48 преди 10 години
Аз не съм ходил командировки в Дамаск , но съм живял няколко години в Лондон , а и съм учил в чужбина , но никога не бих нарекъл София - *** .В този град съм се родил и въпреки , че има много по уютни места за живеене от него , съм предпочел да се върна именно там .Човек живее добре , там където се чувства най добре .Щом съм се върнал в България , значи съм осъзнал , че не всичко е пари има много по важни неща - поне за мен.
44
5
 
5
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Ne mojah da razbera zshto mi redaktirahte komentare poneje kazazh che sa *** li ? A kvi sa?
43
9
 
24
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Па като нема пари за кво са и пемперси бе,да си напрай две-три пелени и да си ги пере както и ний сме прайли.То кво сега свикнаха сички с тез пемперси-кат ги напълни и айде на боклукат,то младите свикнаха сичко зян да праят ама кат имат пари артък нека си ги дават ама таз кат нема що иска и тя марзеливата да я кара.Не стига,че тука и са пръкнало без пари чаавето ами и претенций развива ама дупетатите сега мед им капе-ша им дадат по некой лев и после айде за тех да гласуват-с чужда пита лесно бе
42
0
 
3
 
! Отговори
до 43 преди 10 години
Ами ако искаш ми обяснявай , не знам кой е мишка .. тя си стой в една къща цял живот (както ти в София) ...не съм живял в Дамаск , ходил съм 2 пъти на командировка. Но определено ако се бях задържал там , щях да съм се изпарил много отдавна, не разбирам защо искаш да ме убедиш че трябва да умра там. Както казах щом стане напечено се махам и не искам никой да ме евакоира.
41
0
 
4
 
! Отговори
boza преди 10 години
Nashite politici purvo da pomognat na Bulgarskoto naselenie , stoto tova naselenie zhivee po- losho i ot Siriicite ,pri tova u nas njama konflikt , a ne da si pravjat Public Relations ( PR ) s podobni akcii , izglezhda mnogo ama mnogo karikaturno.
40
4
 
16
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
24 godishna s 4 deca ai chestito
39
10
 
26
 
! Отговори
мари преди 10 години
Гледах ги в репортаж по БТВ,на техните деца държавата дава по 65 лева на месец,на нашите 35 лв,Живи и здрави да са ,ама хайде към Сирия,достатъчно *** храним тук.Писна ми вече!!!
38
16
 
19
 
! Отговори
баче кико преди 10 години
ГНУСНИ ПРОДАЖНИ МЕДИИ СПРЕТЕ ДА НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТАЗИ *** КАТО ТОЛКОВА СТЕ САМАРЯНИ ГИ ХРАНЕТЕ ВИЕ !
37
2
 
3
 
! Отговори
го хоум преди 10 години
ДО 32 и 37 ... явно е един човек При положение , че дори не успя да разбереш коментара ми , се съмнявам че си струва да ти се обяснява , но все пак ...Под София имах предвид , че търсят помощ от властите да пращат самолети за евакоация ... това стана и в Египет и в Триполи , а скоро ще стане и с живеещите с бълг документи в Дамаск. А това ,че ще ходиш в 1000 града , още един път доказва , че си като мишките които първи напускат кораба.Аз съм се родил в София и тук ще си остана.Айде го хоум
36
2
 
19
 
! Отговори
Starosta преди 10 години
Защо се пънете по тия форуми с излишните си коментари?Докато има живи комунисти в България,винаги ще сме на бунището.Вместо да пишете,по-добре излезте на площада и свалете продажната власт.Не може човек,роден в Украйна и друг,милеещ повече за Турция, да дават насока на българския народ.Жалко че не съм млад.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Излиза, че още от Сирия те са се запътили за България като взели влака за Одрин.
34
3
 
19
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Браво на жената, голяма оптимистка е. Мисли, че с БГ заплата ще може да гледа три деца и да спести пари.
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази историята на човека от Свиленград ми се вижда доста истинска.Късат си паспортите минават границата , женат се фиктивно за *** .... автоматично получават български паспорт и Европа здравей.Не им трябват визи , а *** печели някой друг долар.Понеже стана въпрос и за палестинеца който го освободиха от Либия със сестрите ни.Той направи същото , само че се ожени за българка , взе гражданство , направи и дете и е изостави и се изнесе за Холандия като българин.Честито на загрижените
32
2
 
17
 
! Отговори
мм преди 10 години
Тая Хала защо не тръгна към саудитска арабия, а дойде тук? Не държавници, а *** имаме на чело на държавата.
31
7
 
3
 
! Отговори
do 34 преди 10 години
Пич ако очаваш София да те спасява значи си доста пропаднал, освен *** София има още 1000 града в който мога да се преместя по всяко време щом усетя че става напечено ;)
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименОт Свиленград съм:Идват сирийците до нашата граница късат си паспорта и казват-Бежанец съм..искам убежище.В последвствие хващат наша ***(на която също плащат,както и пътя докато стигнат до Бг)женят се и автоматично сириеца става европеец със Бг паспорт.Това е схемата БЪЛГАРСКИ сънародници.Вие си направете изводите!!!Властите дано ти прочетат коментара и да вземат мерки , не е нормално да се случва това ...освен ако не вземат със себе си *** за които се женят
29
4
 
8
 
! Отговори
Mitaka преди 10 години
Malko rqzani bokluci ima v Haskovo, 4e i o6te. Boje pazi Balgariq